21.10.2016

Severa Gjurin z zasedbo & gosti, Cankarjev dom, 21. oktober 2016

21. oktobra ob 20. uri se v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma obeta vokalni večer avtorske glasbe.

Press info

Severa Gjurin z zasedbo & gosti

Cankarjev dom, Linhartova dvorana, Ljubljana

Severa Gjurin z zasedbo & gosti

21. oktober 2016 ob 20. 30

Vstopnice: 22, 17, 12* EUR

Zasedba: Severa Gjurin, glas, kitara; Dejan Lapanja in Uroš Rakovec, kitare; Žiga Golob, kontrabas in električen bas; Blaž Celarec, bobni, tolkala
Gostje: Gal Gjurin, glas, klaviature, kitara; Bilbi in Gregor, glas, kitara

Severa Gjurin je samostojna ustvarjalka in ena prepoznavnejših vokalistk v sedanjem popularnem glasbenem prostoru. Na koncerte že nekaj let priteguje različno občinstvo z repertoarjem, ki mu je deloma soavtorica (Ali je še kaj prostora tam na jugu, Mlini in vetrovi, Ti si moje srce, Sej vame …). Sprva je njena spremljevalna zasedba zvenela bolj akustično, v zadnjem času pa išče nekoliko drugačen zvok, saj je zaradi dodatnih članov nastal nov spekter pristopov in sinergij; ostala pa je zavezanost formi, občutku in interpretaciji.

Dejan Lapanja, med drugim tonski mojster, v čigar studiu je bila posneta prva plošča Olivije, s Severo sodeluje že dolgo, sicer pa nastopa predvsem s skupino Vasko Atanasovski trio in v duetu s Katarino Juvančič. Glasbena pot kontrabasista in baskitarista Žige Goloba je izjemno barvita in plodna, kar med drugim dokazuje njegova navzočnost na več kot stotih albumih, izdanih doma in v tujini. Izredni tolkalec in bobnar Blaž Celarec tudi v to zasedbo prinaša presežke s svojim mojstrskim zvokom in producentskim umom. Uroš Rakovec veliko komponira za gledališke predstave, filme in televizijo, kot kitarist pa pogosto nastopa po jazz in etno festivalih doma in po svetu. Jazzovska nit se lahko med člani skupine dobro sliši. Vsem članom so skupne širina izražanja, radovednost in strast do glasbenih izzivov. Rezultat je poln zvočnosti, dosežene predvsem z rahločutnim in hkrati dinamičnim načinom igranja.

Severi se bo na odru pridružil brat Gal Gjurin, s katerim nastopa že od sedemnajstega leta. Priredila sta zimzelene Orion, Mlade oči, Telstar, zapela Spet doma, sodelovala pri odmevnem Galovem projektu s simfoničnim orkestrom Cantabile ... Letos sta z Blažem Celarcem začela projekt Sozvočje v triu: delček subtilnega zvoka jazzovske narave bo predstavljen tudi na koncertu. Večini pesmi, s katerimi nastopa Severa, je tako glasbo kakor besedilo napisal brat, na primer Kjer je toplo, Ledena, Kadar sva sama, k enemu od zadnjih singlov, Kakor da se nič ni zgodilo, pa sta družno pristopila avtorsko, Severa kot soskladateljica. Gal je glasbenik močne lastne liričnosti in zvoka ter eden najbolj vsestranskih in dejavnih ustvarjalcev: studijsko, kantavtorsko, večinštrumentalistično. Zadnja v dobrem ducatu njegovih avtorskih plošč je pripravljajoča se Zemlja z bolj rockovskim zvokom.

Bilbi in Gregor, simpatičen mariborski avtorski dvojec, ki je s pesmima Hvala za vijolice in Kaj pa ti osvojil nemalo ušes, je s Severo med drugim povezan prek pesmi Ali je še kaj prostora tam na jugu. Bilbi, pevka, avtorica in še marsikaj, je nedolgo tega izdala žlahtno lirično ploščo Toskana, trenutno pa pripravlja svojo tretjo ploščo. Gregor Stermecki, ki je do sedaj pisal za druge izvajalce, pa ravno izdaja svojo prvo samostojno avtorsko ploščo Brodolomec in bo na koncertu poleg inštrumentalne odigral tudi kantavtorsko vlogo.