13.06.2018

Sezona 2018/2019 Slovenske filharmonije

Slovenska filharmonija je predstavila programe abonmajev in ostalih koncertov za prihodnjo sezono.

Tanja Benedik

Tiskovna konferenca Slovenske filharmonije.
Foto: Tanja Benedik

Za uvod v novinarsko konferenco je zaigral godalni kvartet Dissonance, spregovorili pa so mag. Marjetica Mahne, v. d. direktorice Slovenske filharmonije, mag. Klemen Hvala, pomočnik direktorice za področje orkestra, in Gregor Klančič, pomočnik direktorice za področje zbora.

Slovenska filharmonija letos beleži 70-letnico ustanovitve. Poleg ustaljenih abonmajskih koncertov bo tako ustanova pripravila še dodatne koncerte, Filharmonični festival baročne glasbe, festival V novo leto z novo glasbo ter ciklus družinskih koncertov, ki bo v okviru sobotnih matinej ponudil glasbene dogodke, namenjene različnim generacijam otrok in mladostnikov. Pred uvodnim koncertom sezone, ki ga prirejajo 6. septembra, pripravljajo niz koncertov, ki jih povezuje naslov Poletje s Slovensko filharmonijo.

Mag. Marjetica Mahne, v. d. direktorice Slovenske filharmonije, je vodenje prevzela pred petimi meseci: »Hiša je bila v preteklosti deležna obilice negativne publicitete. Zato sem vesela velikega števila prisotnih na novinarski konferenci. Prišla sem v hišo, kjer so se zaradi dolgotrajne krize vodenja nakopičili problemi. Od prvega dne sem občutila oprijemljivo olajšanje zaposlenih zaradi odhoda prejšnjega vodstva. Lahko rečem, da smo v teh mesecih uspeli vzpostaviti normalne odnose, da vlada sproščeno delovno vzdušje. Ni vedno lahko, a nekako rešujemo vse težave v dialogu, sodelovanju in se s tem zaenkrat uspešno izogibamo konfliktom. S ponosom lahko rečem, da se v hiši počutim sprejeto, odnosi so korektni. V zelo kratkem času smo se morali soočiti s pripravo programa, saj je bil narejen samo za jesenski del. Zahvaljujoč obema pomočnikoma [Hvala in Klančič], smo sezono pripravili v zelo kratkem času. Program je premišljen in kakovosten, zadostil bo različnim glasbenim okusom. Posebno pozornost posvečamo mladim, tudi otrokom. Menimo namreč, da če jih kontaminiramo z resno glasbo, jih lahko pridobimo kot publiko tudi kasneje. V novi sezoni izpostavljam otvoritveni septembrski koncert, na katerem bo po dolgih letih znova dirigiral Marko Letonja. Na sporedu bodo dela Straussa, Ligetija in Berlioza

Filharmonija sodeluje z mnogimi partnerji, kar zagotavlja njeno uspešno delovanje. Pred kratkim je bila odprta prenovljena spletna stran, na kateri najdete vse informacije.

Mag. Klemen Hvala, pomočnik direktorice za področje orkestra, je povedal, da so v obeh abonmajih pripravili raznolik izbor mojstrovin skladateljev simfonične glasbe. Temeljno vodilo pri izbiri dirigentov je bilo sodelovanje s tistimi, s katerimi orkester tradicionalno uspešno sodeluje. Med temi so Julian Rachlin, Philipp von Steinaecker, Dmitrij Liss ter Nil Venditti, ki je že lani očarala občinstvo in orkester. Vključili so tudi nova imena, kot je James Tuggle, s katerim je orkester sicer že uspešno gostoval v Omanu. Drugo vodilo pri snovanju programa je bilo vključevanje slovenskih glasbenih del. Poleg novitet Koncerta za trobento Uroša Rojka ter revidirane verzije skladbe Alavò Vita Žuraja, ki jo je skladatelj napisal leta 2017 po naročilu Berlinske filharmonije ob podelitvi prestižne nagrade Claudia Abbada, so v program vključili še nekaj biserov slovenske simfonične literature. Drugi poudarki obeh programskih sklopov so sodelovanje z izjemnimi glasbeniki mlajše generacije, med katere zagotovo spadata pianist Urban Stanič, mladi slovenski up, ki se je dokazal že večkrat, ter violinistka Lana Trotovšek, ki živi in deluje v Londonu in je že nastopila z vrsto prestižnih svetovnih orkestrov. Od dirigentov, ki se po dolgih letih vračajo pred orkester, je izpostavil Ilana Volkova ter Håkana Hardenbergerja, tokrat torej tudi v dirigentski vlogi. V hiši bodo seveda gostili tudi vrhunske domače in tuje soliste. 

Zbor Slovenske filharmonije bo na osmih koncertih Vokalnega abonmaja predstavil širok prerez vokalne glasbe od solističnega recitala do velike zasedbe, od a cappella do vokalno-inštrumentalne glasbe, od stare polifonije do sodobnih slovenskih in svetovnih del. Pomočnik direktorice za področje zbora, Gregor Klančič, je izpostavil prvi koncert Vokalnega abonmaja, ki so ga pripravili v sodelovanju z Društvom slovenskih skladateljev. Na koncertu bodo krstno izvedene skladbe slovenskih skladateljev na tematiko 100-letnice konca prve svetovne vojne; program se bo tudi snemal. S petim koncertom bodo obeležili obletnico Mozartovega rojstva; pred zbor bo po nekaj letih ponovno stopil nekdanji šef dirigent Steffen Schreyer in se poklonil obletnici z vokalno-inštrumentalno izvedbo Mozartovih Večernic, KV 339, posebno čestitko pripravlja Nana Forte z novim delom Alles Gute zum Geburtstag, lieber Mozart / Vse najboljše za rojstni dan, dragi Mozart, slišali pa bomo tudi pri nas redko izvajanega skladatelja Arva Pärta. Izpostavil je še šesti koncert Vokalnega abonmaja s skladbami Jacobusa Gallusa in drugih mojstrov franko-flamske polifonije. Zboru bo dirigiral specialist za staro polifonijo Paul Van Nevel, ustanovitelj slovitega Huelgas Ensemble. S sedmim koncertom pod vodstvom Barta Van Reyna bodo predhodno gostovali pri Gospe Sveti. Gregor Klančič je izpostavil, da bo zbor poleg tega sodeloval na več koncertih, ki jih Slovenska filharmonija napoveduje v svoji dodatni ponudbi, saj se na teh dogodkih predstavlja hiša kot celota, z obema ansambloma.

K vpisu abonmajev letos še posebej vabijo družine z otroki in mladostnike in so v ta namen zasnovali ciklus šestih družinskih koncertov. Šest sobotnih dopoldnevov bodo namenili mladim in najmlajšim obiskovalcem, nastopila bosta zbor in orkester, k sodelovanju pa so pritegnili tudi glasbenike, ki delujejo v okviru komornih ansamblov, kot sta Trobilni ansambel Slovenske filharmonije in Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije. 

S posebnim koncertom se bodo poklonili Cankarju. Poleg tega pripravljajo Koncert ob dnevu spomina na mrtve. Poslušalce bodo 21. decembra razveselili z božičnim koncertom, takoj po vstopu v novo leto pa 1. januarja z novoletnim koncertom. Ob koncu letošnjega leta prirejajo niz koncertov, ki jih bodo med 30. novembrom in 17. januarjem povezali v Filharmonični festival baročne glasbe. Zaključek festivala se bo v začetku januarja prihodnjega leta prepletel s festivalom V novo leto z novo glasbo. Festival bodo odprli 10. januarja s koncertom Oranžnega abonmaja, sklenili pa 2. februarja v okviru Zimskega festivala Ljubljana. 

Razvijajo tudi projekt koncertov družbene odgovornosti, v okviru katerega nudijo brezplačne koncerte skupinam, ki se zaradi različnih življenjskih okoliščin ne morejo udeleževati koncertov Slovenske filharmonije. Obiskali so že dom za ostarele, zapor, socialno-varstveni center in rehabilitacijski inštitut. Do konca sezone bodo z Godalnim kvartetom Dissonance, ki ga sestavljajo glasbeniki Orkestra Slovenske filharmonije, obiskali še dve tovrstni ustanovi. 

Slovenski filharmoniji boste lahko prisluhnili tudi na treh koncertnih večerih Festivala Ljubljana. Koncert 3. julija bo z deli Kozine, Haydna in Beethovna posvečen njenim častnim članom.

Vpis abonmajev bo potekal med 18. in 29. junijem 2018 od 11. do 13. ure in od 15. do 17. ure v Slovenski filharmoniji na Kongresnem trgu v Ljubljani; cena abonmajev ostaja nespremenjena.