29.08.2019

Sezona 2019/2020 v Kulturnem domu Nova Gorica

Kulturni dom Nova Gorica tudi v 39. koncertni sezoni ohranja svoje uspešne programske cikle, in sicer glasbene, likovne ter filmske.

Metka Sulič

Novo sezono sta predstavili direktorica Pavla Jarc ter koordinatorka likovne in filmske dejavnosti, Mateja Poljšak Furlan.
Foto: © Kulturni dom Nova Gorica

Kulturni dom Nova Gorica tudi v 39. koncertni sezoni ohranja svoje uspešne programske cikle, in sicer glasbene in likovne v Mestni galeriji Nova Gorica ter filmske, ki v mali dvorani ponujajo vrsto tematsko zaokroženih celot kakovostnega in umetniškega filma za različno ciljno občinstvo. Pri izboru programov vzdržuje visoko umetniško raven in vsebinsko pestrost. Na pragu praznovanja 40. obletnice ustanovitve Kulturnega doma Nova Gorica, ki bo 8. februarja 2020, se zastavlja vprašanje, ali po štiridesetih letih na Goriškem še živi vizija, s katero so nekoč gradili to mesto. Nova Gorica leži na občutljivem stičišču različnih narodov in je od nekdaj pomembno žarišče kulture, iz katere raste in ji pomaga rasti. Direktorica Pavla Jarc ob jubileju goji številne ambicije: »Želimo si, da bi v mestu zavladal takšen zanos, kot je bil pred 40. leti, ki se je zavedalo pomembnosti Nove Gorice kot kulturnega centra. Danes mesto kot kandidat za evropsko prestolnico kulture 2025 potrebuje nov kulturni center. Glede na visok nivo glasbene ponudbe v mestu si želimo, da bi prevladala ambicija in bi v doglednem času vendarle tudi v Novi Gorici dobili sodobno in atraktivno koncertno dvorano.«

Osem koncertnih srečanj z imenitnimi umetniki klasične glasbe

39. koncertna sezona Glasbenega abonmaja bo na osmih koncertih gostila nemalo znanih glasbenih ansamblov, med njimi dva najboljša slovenska: Orkester Slovenske filharmonije in Simfonični orkester RTV Slovenija. Z njima se bodo predstavili domači in tuji solisti in dirigenti. Violinistka Ana Dolžan se bo v okviru Festivala Kogojevi dnevi na prvem abonmajskem koncertu v oktobru s slovenskimi filharmoniki pod taktirko Boruta Smrekarja poklonila spominu na preminulega dirigenta Antona Nanuta. Med na novo sklenjenimi sodelovanji je koncert La Passeggiata – sprehod z Rossinijem, ki nastaja pod okriljem Glasbene matice Ljubljana, z vrsto slovenskih vzhajajočih pevskih zvezd in hišnim zborom, ki ga vodita Sebastjan Vrhovnik in Alenka Podpečan. Duh s svetovnih koncertnih prizorišč bodo v Novo Gorico prinesli danski Trio Con Brio iz Københavna, violinist in dirigent Andrei Provotorov kot vodja simfonikov RTV Slovenija ter mednarodno uveljavljeni in karizmatični makedonski pianist Simon Trpčeski, ki je v goriškem Kulturnem domu že osvojil občinstvo v duu z Galom Faganelom. Eden od vrhuncev komorne glasbe v Novi Gorici bo prvi tukajšnji nastop ansambla Solisti di Pavia z violončelistom in dirigentom Enricom Dindom. Pred iztekom sezone bosta pomladna meseca v znamenju sijajnih domačim glasbenikov. Ensemble 1781 se posveča baročni glasbi, sestavljajo pa ga perspektivni in že priznani domači umetniki (Aljaž Beguš, Matic Kuder, Boštjan Lipovšek, Borut Pahič, Claudio Verh, Paolo Calligaris). Za zaključek bo zaigral odlični Godalni kvartet Dissonance, ki ga sestavljajo člani Slovenske filharmonije. In za večjo umetniško pestrost bo z njimi nastopila naša izjemna sopranistka Theresa Plut

Jesenski dogodki od renesanse do jazza

Mestna občina Nova Gorica pod geslom »Nova Gorica – festivalsko mesto kulture« v zasledovanju nadgradnje dosedanje kulturne ponudbe Nove Gorice in okolice tematsko leto namenja festivalom. Pobuda je odziv na kandidaturo za evropsko prestolnico kulture 2025, ki deluje pod sloganom Go2025! Tudi znotraj teh projektov Kulturni dom Nova Gorica aktivno soustvarja vsebine in programe. Direktorica Pavla Jarc poudarja, da ob glasbenem abonmaju z najdaljšo tradicijo posvečajo veliko pozornost prav festivalski ponudbi, s katero se vključujejo v občinske projekte: »Že v tem letu bomo organizirali dva zanimiva festivala: festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae in Oktober Jazz za ljubitelje jazza. Poleg tega imamo številne izredne koncerte, saj želimo vrata kulturnega hrama odpreti privržencem drugih glasbenih zvrsti, kot so rock, pop in etno. Skratka, v naši kulturni hiši je visok nivo glasbene ponudbe.« Flores Musicae, ki nastaja pod umetniškim vodstvom v Švici živečega goriškega lutnjista Bora Zuljana, bo septembra k nam privabil nekaj izrednih glasbenih umetnikov s področja stare glasbe. Mojstrski tečaj bo v vili Vipolže vodil tenorist Marco Beasley, srednjeveško inkovsko glasbo pa bo predstavil francoski specialist starih flavt Pierre Hamon. Bor Zuljan bo v Frančiškanskem samostanu Kostanjevica v Novi Gorici z baritonistom Romainom Bocklerjem izvajal glasbo Josquina Despreza. Svoj nastop bo imela tudi harfistka Tanja Vogrin. Oktobra bo za jazz sladokusce pet koncertnih dogodkov. V Kulturnem domu Nova Gorica bodo nastopili Boštjan Simon s svojim kvintetom in The Ark projektom, Quartzite4tet, Richard Ebert kvartet iz Nemčije in italijanski Area Open projekt, za zaključek dogajanja pa bo poskrbel ameriško-norveški trojec Murray–Håker Flaten–Nilssen-Love v vili Vipolže. 

Komorna glasba Grajskih harmonij, majski cikel za mlade in srečanje saksofonistov

Na gradu Kromberk se bodo tradicionalno v pozni zimi oglasile Grajske harmonije, ki postavljajo v ospredje goriške glasbene ustvarjalce. Harmonikar Marko Hatlak bo s čembalistko Evo Dolinšek odkrival baročno glasbeno zapuščino, pianist Danijel Brecelj se bo predstavil na recitalu, violončelistka Sanja Repše pa bo zaigrala ob pianistki Aleksandri Pavlovič. Glasba z vrtov svetega Frančiška bo s svojimi iskrivimi koncerti z mladimi domačimi glasbeniki v maju in juniju nadaljevala svojo 26. sezono, medtem ko bo Mednarodno srečanje saksofonistov v Novi Gorici, SaxGo20, konec junija in na začetku julija pod novim umetniškim vodstvom uveljavljenih saksofonistov Boštjana Simona in Jana Gričarja krenilo naproti svežim saksofonskim glasbenim perspektivam s festivalom in mojstrskimi tečaji.    

Nezanemarljiva kulturno-umetniška vzgoja

Vsako leto Kulturni dom Nova Gorica organizira okrog 100 koncertov za različne starostne stopnje, kar ga uvršča v vrh slovenskega mladinskega glasbenega udejstvovanja. V okviru glasbe na tem področju uspešno sodeluje z Glasbeno mladino Slovenije, ki ji od letošnjega leta predseduje prav Pavla Jarc. Kulturno-umetniška vzgoja je eden od strateških ciljev novogoriškega Kulturnega doma. Po besedah direktorice se zavedajo, kako pomembna je vzgoja mladih, da bodo ti nekoč postali vzgojeno, kritično in dobro glasbeno občinstvo. »Ko oblikujemo programe Glasbene mladine Nova Gorica, nabirko pripravimo v sodelovanju z Glasbeno mladino Slovenije, ki oblikuje zelo raznolike, bogate in kakovostne glasbene programe za različne starostne stopnje, od vrtca do mladostnikov. Tradicionalno ob novem letu in tednu otroka pa otrokom in mladini poklanjamo koncerte. Pohvaliti moram glasbene pedagoge in ravnatelje goriških vrtcev, osnovnih in srednih šol različnih občin, ker skupaj z nami verjamejo v dragoceno poslanstvo glasbene vzgoje mladih,« je povedala Jarčeva. Skupaj poskrbijo, da so vsi glasbeni dogodki namenjeni mlajšemu in odraščajočemu občinstvu in da so vsi dobro obiskani, če ne tudi razprodani.