06.05.2011

Sigic na sejmu jazzahead! v Bremnu

Sigic se je letos prvič udeležil sejma jazzahead! v Bremnu in slovenski jazz predstavljal s samostojno stojnico. V prvi vrsti je promoviral novo kompilacijo Jazz Slovenia 2011.

Alja Pušnik

Sigiceva stojnica na sejmu jazzahead! (foto: Odzven)
Foto: Odzven

Bremen je za nekaj dni ponovno postal središče jazza, med 28. aprilom in 1. majem je tam namreč že šesto leto potekal sejem jazzahead! V središču letošnjega jazzovskega dogajanja v Kongresnem centru bremenskega sejmišča (kar pomeni, da je pozornost usmerjena na kulturo izbrane partnerske države), je bila Turčija, naslednje leto pa bo njeno mesto prevzela Španija.

Sigic se je sejma letos udeležil prvič in tako s samostojno stojnico tudi prvič predstavljal slovenski jazz. V prvi vrsti smo predstavniki Sigica promovirali novo kompilacijo Jazz Slovenia 2011, hkrati pa tudi širšo slovensko jazzovsko ustvarjalnost. Kompilacijo Jazz Slovenia 2011, ki predstavlja nekatere izmed najpomembnejših ter najbolj zanimivih jazzovskih izvajalcev, komponistov in aranžerjev, ki so s svojim delom v zadnjih treh letih zaznamovali jazzovsko sceno na Slovenskem, smo tako ponudili smetani evropskega, pa tudi svetovnega jazza.

Kot je že nekaj let praksa, so se tudi tokrat sejma udeležili pomembnejši organizatorji jazz festivalov, glasbeni menedžerji, novinarji, predstavniki informacijskih centrov, založbe ter glasbeniki. Prostor za razstavljavce so tokrat zaradi množičnega obiska razširil na dve etaži, saj je bilo predstavljenih kar 30 držav, to je 357 razstavljavcev, več kot 2000 profesionalcev in okoli 3500 obiskovalcev.

Glavnina sejemskega dogajanja se je odvijala okoli stojnic in razstavnih prostorov, kjer so se srečevali obiskovalci in razstavljavci, čez dan pa so se na dveh odrih znotraj razstavišča vrstili tudi koncerti, imenovani Evropsko jazzovsko srečanje, kjer so nastopali širši mednarodni javnosti še neznani, a obetavni glasbeniki, ki jih je med prijavljenimi izbrala posebna komisija. V bližnjem kulturnem kulturnem centru Schlachthof so organizatorji sejma priredili večerne koncerte, ki so bili tematsko obarvani (Čezmorska, Nemška ter Turška noč). Prvič je v okviru sejma potekal tudi klubski večer, ko so se v petek po različnih lokacijah Bremna zvrstili koncerti. Posebna čast je letos pripadla velikemu festivalu v švicarskem Montreuxu, katerega bogato zgodovino je orisala posebej za to priložnost pripravljena razstava, ustanovitelj in dolgoletni vodja festivala Claude Nobs pa je prejel posebno nagrado sejma s pokroviteljstvom Škode.

Slovenski jazz je bil letos na sejmu predstavljen prvič, zato je bilo zanimanje še posebej veliko. Tudi zato je bil sprejem Alpine Cocktail: Meet Austria, Slovenia & Switzerland, ki ga je v petek Sigic organiziral v sodelovanju s predstavniki Avstrije in Švice, obiskan odlično. Glede na bogato dogajanje na domači jazzovski sceni in obilico dobre glasbe in glasbenikov, ki smo jih imeli čast predstavljati na sejmu, širši odmev gotovo ne bo izostal.

@http://www.youtube.com/watch?v=SX7PN-W6L7A@