31.08.2021

Singlomat #11

Mesec dni je naokoli in pred vami je enajsta YouTube playlista z aktualno domačo ustvarjalnostjo.

Luka Zagoričnik

Singlomat #11

Pred nami je že enajsti SINGLOMAT, youtube playlista, ki smo jo zagnali na Odzvenu, z namenom predstavljanja aktualne domače glasbene ustvarjalnosti v obliki mesečnih sežetkov novih izdaj, novih pesmi in novih videospotov.

Smo ob izteku poletja, ki nam je prineslo nesluteno število koncertov, festivalov in prireditev, s tem pa tudi prepotrebni angažma glasbenikom, odrskim delavcem, promotorjem, organizatorjem koncertov, festivalov in koncertnih ciklov. A vse ni rožnato, saj so restriktivni ukrepi v podobi pogoja PCT in obveznega nošenja mask delno razdelili sceno in družbo, ustvarili konfliktno situacijo v širšem realnem in virtualnem družbenem segmentu in obenem vplivali na sam obisk koncertnih prireditev. Po eni strani so k slabšemu obisku resda vplivala tudi prenasičenost, zgoščenost in prekrivanje dogodkov. Trenutno se nahajamo v novi rastoči fazi epidemije in novi prihajajoči ukrepi so že najavljeni v obliki šeststopenjskega semaforja. Okoli njega je še veliko nejasnosti, vpliv plačjivih testov pa že kroji in vpliva na obisk v prireditvenem in glasbenem sektorji. Nekateri koncerti se že odpovedujejo, sektor pa deluje v negotovosti. GIZ KOS (Gospodarsko interesno združenje koncertnih organizatorhjev Slovenije) že opaža, da se to stanje že odraža v skokovitem upadu prodaje vstopnic, ki je sledila vsaki objavi ukrepov in povzročila odpoved množice prireditev in negativno finančno poslovanje večine prireditev v tem obdobju. Zato 7. septembra v prostorih CUK Kina Šiška najavljajo tiskovno konferenco, na katero vabijo novinarje, glasbenike, organizatorje koncertov, idr. Obenem so na vlado poslali dopis, v katerem pozivajo k preklicu 5. točke 3. člena Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji, ki je bil objavljen v Uradnem listu št. 129, dne 13.8.2021, po kateri morajo organizatorji oziroma nosilci izvajanja javnih kulturnih prireditev preveriti izpolnjevanje pogoja PCT pri končnih uporabnikih že pred vstopom v prostor oziroma na površino. Obenem zahtevajo tudi ukinitev odloka o obveznem nošenju mask na prireditvah. Ob tem ugotavljajo, da v teh pogojih prirejanje koncertov ni finančno vzdržno, zato zahtevajo da se oba pogoja priznata kot omejevalna okoliščina pri organizaciji prireditev, ki onemogočata normalno delovanje  in s tem postaneta osnova za pridobitev državne pomoči. Obenem pozivajo tudi k ponovnemu brezplačnemu testiranju.

Scena pa je vmes seveda še vedno aktivna. Tukaj je nova, tokrat poletno krajša, zopet žanrsko zelo raznorodna zbirka dvajsetih skladb, ki se nahajajo v naši playlisti. V njej  se prepletajo pop, rock, punk, indie rock, alter rock, progresivni rock, speed metal, sodobna klasična glasba, klavirska glasba, rap, hiphop, trap, folk, akapela, soul, etno glasba, kantavtorstvo in muzike vmes. V njej boste lahko slišali nove skladbe: .travnik, Ujma, balans, Vollmaier, Laibach, Jernej Zoran, Samuel Blues, Hoffman, Ana Kravanja & Tea Vidmar, The Strange, Jazoo, Fat Butlers, Čedahuči, Žigan Krajnčan, KRT, Peron, Jéle ft. Jaxhe, Društvo mrtvih pesnikov, Dorksace in Hellsword ...  Prisluhnite jim, ali pa se udeležite kakšnega koncertnega dogodka, dokler so ti še mogoči.