30.11.2021

Singlomat #14

Mesec dni je naokoli in pred vami je štirinajsta YouTube playlista z aktualno domačo ustvarjalnostjo.

Luka Zagoričnik

Singlomat #14

Pred nami je že štirinajsti SINGLOMAT, youtube playlista, ki smo jo zagnali na Odzvenu, z namenom predstavljanja aktualne domače glasbene ustvarjalnosti v obliki mesečnih sežetkov novih izdaj, novih pesmi in novih videospotov.

Selitev koncertov v notranje prostore, je ob ukrepih vlade za zajezitev pandemije povzročila njihov množičen usip, pričujoči koncerti pa se soočajo z manjšim številom obiskovalcev in povečanimi stroški za samo izvedbo. Tradicionalno koncertno bogati december je skrajno razredčen, kar je še en dodaten udarec prireditvenemu sektorju in glasbenikom. Nekaj dogodkov se je že pretvorilo v hibridno verzijo ali v obliko streama, vendar se to polje ni razvilo po pričakovanjih nekaterih. Nedavno se je oglasila tudi Zbornica industrije sejmov in srečanj pri Gospodarski zbornici Slovenije in opozorila, da je epidemija covida-19 hudo prizadela podjetja, ki se ukvarjajo z organiziranjem prireditev. Državo pozivajo k nujni pomoči za preživetje in ocenjujejo, da ta potrebuje 50 miljonov evrov pomoči. Ob napovedi rezanja sredstev za kulturo ob rebalansu proračuna, bo to še en udarec več za tisti del glasbenega sektorja, ki temelji na programskih in projektnih virih javnega sofinanciranja. Ob skrajno negotovemu položaju večjih koncertnih organizatorjev in festivalov ter neurejenih razmerah v polju pretakanja in predvajanja (streamanja) glasbenih vsebin v virtualnem prostoru in s tem posledična (finančna) nekonkurenčnost domačih ustvarjalcev, nas verjetno čaka težka in dolgotrajna vrnitev v normalno stanje in okrevanje.

Scena pa je ob vsem tem še vedno aktivna. Kaj drugega ji niti ne preostane! Snema, izdaja nove plošče, skladbe, videospote in (vedno manj) koncertira. Tukaj je nova, zopet žanrsko zelo raznorodna zbirka enainpetdesetih skladb, ki se nahajajo v naši playlisti. V njej  se prepletajo pop, rock, punk, indie rock, alter rock, elektronika, hyperpop, rap, hiphop, trap, folk, soul, kantavtorstvo in muzike vmes. V njej boste lahko slišali nove skladbe: Sahareya, freekind, Regen, Nomark, Popotnik, Vazz, Lelee, Mi2, Cherie, Morvern, Hamo & Tribute 2 Love, Not Exactly Lost, Samuel Blues, Bad Lori & Yaran, Jet Black Diamonds, Nomark feat. Purnjo, Jure Lesar, Tretji kanu, Vlado Kreslin, Drill feat. Amaya, MRFY, Odpisani, Tina Marinšek, Jon Vitezič, El Makedoner & Sladki greh, DrummingCellist, Samuel Lucas, SaGaDuDaB, Los Ventilos, KLON, Andraž Polič, Replicant, Supersoul Connection,  Eva Boto, Mistakes, Dimme & Pedenjpedi, Shadow Universe, Patroni, Dare Kaurič feat. Tulio Furlanič in Zdenko Cotič, David, Pia Nina, Hamlet Express feat. Jose, Ževža, Mycha, Izidor Erazem Grafenaur, Dandelion Children, Bort RossOsmi oktober feat. Reno ČibejRok Lunaček,  Luma, Pero Lovšin. Prisluhnite jim, kupite kakšno ploščo in pojdite na kakšen koncert, dokler je še mogoče.