30.01.2022

Singlomat #16

Smo v novem letu in tu je že šestnajsta YouTube playlista z aktualno domačo ustvarjalnostjo.

Luka Zagoričnik

Singlomat #16

Pred nami je že šestnajsti SINGLOMAT, youtube playlista, ki smo jo zagnali na Odzvenu, z namenom predstavljanja aktualne domače glasbene ustvarjalnosti v obliki mesečnih sežetkov novih izdaj, novih pesmi in novih videospotov.

Vstopili smo v l. 2022 in mesec januar nam je ponudil cel kup novih izdaj, kar nas navdaja z optimizmom. Po drugi strani pa smo prejeli rezultate ankete o prireditveni industriji, ki ne kaže ravno vzpodbudne slike. 69% anketiranih podjetij se sooča s pomankanjem kvalificiranega kadra, zaradi katerega bo prišlo do zamud v tretjini projektov, druga tretjina projektov pa bo odpovedana. Večinski manko kadra je pri delavcih na terenu, okoli tretjino podjetij, pa bo moralo ponovno izobraziti inženirje in tehnike. Kar 64% samozaposlenih je moralo najti zaposlitev v drugih sektorjih, obenem pa dejavnost industrije dogodkov v veliki meri še vedno ne sme obratovati, zato je pričakovati, da bodo zgornji procenti le še večji (več izsledkov ankete najdete TUKAJ). Hkrati se je zaključil projektni razpis večletnega (so)financiranja tudi na področju glasbe. Čeprav vsi rezultati še niso zunaj, je znano, da je iz sheme sofinanciranja izpadlo Društvo Kapa, pomemben akter na domači sceni, ki že vrsto let ustvarja program in vodi koncertni klub Gala hala ter eno dejavnejših domačih zaožb KAPA Records. S tem je bistveno osiromašeno eno vitalnejših koncertnih prizorišč v Ljubljani in širše v Sloveniji, prostor, kjer so se uveljavili številni domači bendi in prostor, ki je bil v času pandemije bolj dejaven in proaktiven.

Vstop v novo leto nam torej ponuja obilo muzike, ustvarjalnosti, ki pa se ne more preliti na koncertne odre, klube, na klubska plesišča in še kam. Koncerti so redki in veliko glasbe še vedno čaka na svojo odrsko utelešenost in fizičen stik s poslušalstvom. V prvem letošnjem singlomatu se je tako nabralo 49 skladb raznorodnih žanrov, od popa, rocka, elektronske glasbe, eksperimentalne glasbe, jazza, hiphopa, funka, neo soula, indie rocka, ambientalne glasbe, elektronike, trapa, punk rocka, dub-a,  kantavtorstva in še česa. V izboru boste lahko slišali nove skladbe: Nejc Pipp, Niko NovakSahareya, Matter, rouge-ah, Koala Voice, Pantaloons, dvidevat, Le Serpentine, Mi2, Tabu, Vazz, Otroci Socializma, Funk Fact, Warning, Lord Nap, Koneski feat. Prince Far I, Kiwi Flash, Fat Butlers, Before Time, Foe Spree Glass Om, Lamai, Jazoo, Čedahuči, Samo Šalamon, Blaž, Lombardo, Ninnay, Chateau, Teodore, Monom, 300.000 V.K., Neisha & Đuro, Talia, Zaria, Rok Lunaček, Samantha Maya & Stella, LAV & Amo, Savastano, Simon Vadnjal, Ice On Fire, King Foo, Staša, Neon Aurora, Plateau in Sanja Mlinar Marin. Prisluhnite jim, kupite kakšno ploščo in pojdite na kakšnega izmed redkih koncertov.