30.04.2022

Singlomat #19

Tu je že devetnajsta YouTube playlista z aktualno domačo ustvarjalnostjo. V aprilski ediciji se je nabralo 57 skladb.

Luka Zagoričnik

Singlomat #19

Pred nami je že devetnajsti SINGLOMAT, youtube playlista, ki smo jo zagnali na Odzvenu, z namenom predstavljanja aktualne domače glasbene ustvarjalnosti v obliki mesečnih sežetkov novih izdaj, novih pesmi in novih videospotov.

Glasbena dejavnost je v polnem teku, koncertna dejavnost v razmahu. Izhajajo težko pričakovane plošče, ki so nastajale v kreativnih mehurčkih pandemske utesnjenosti in končno zvenijo na odprtih odrih. V prihajajočem mesecu se odpira tudi festivalska sezona s prihajajočo Drugo godbo in festivalom Jazz Cerkno, priprave na novi MENT Ljubljana so tudi v polnem teku, Ljubljana pa kmalu dobiva tudi novo koncertno prizorišče. Trenutno navdušuje tudi vrnitev publike, manj pa odločitve odločevalcev v polju kulturne politike in sofonanciranj glasbenih programov, ki so tudi na razpisu za sofinanciranje projektov spregledale nekatere močne akterje na sceni. Upamo lahko na uspešno poletno sezono, čeprav je že danes na vidiku precejšnje terminsko gužvanje, ki se bo docela razprlo v jesenskem delu sezone. Če nas ne bodo takrat pričakala nova zaprtja, razmah epidemije in vojne vihre ter spet nerazumne odločitve tokrat že nove vlade. Ko omenjamo tovrsten kontekst, je bržkone pandemija razkrila tudi dejstvo, da polje glasbe (in s tem polje popularne glasbe) vsekakor ni ločeno od politike in njenih odločitev. 

V četrtem letošnjem singlomatu se je nabralo 57 skladb raznorodnih žanrov, od popa, rocka, elektronske glasbe, eksperimentalne glasbe, jazza, hiphopa, post rocka, fusiona, etno in ljudske glasbe, metala, indie rocka, filmske glasbe, hyperpopa, trapa, punk rocka, dub-a,  kantavtorstva in še česa. V izboru boste lahko slišali nove skladbe: Within Destruction, MRFY, Kiki, Haiku Garden, Joker Out, Moveknowledgement, RotorMotor, Đo, Nomark, AKA Neomi, NoAir, LPS, Batista Cadillac, Martin Ramoveš Trio, Brina, Pink Panker, Niemoy, Ramon, Indust Bag, No Offence!, Jacuzzy Krall, Nikki Louder, Lilith Cage, Psihedelavci, Shoe & Shoelace, Domen Don Holc, Čedahuči, Imset,  X.U.L. (Bistro Boys rmx), Jao, Dream Vision, See Me It's Easy, Žiga Murko, Mihael Hrustelj, Matija Krečič, Dub Diggerz, Dandelion Children, A'n'J, Zoran Predin & Šukar, I.C.E., No Force Can, Talia, Edenon, Bohem, Primož Vidovič & Andrej Kos, Tälia, Marko Čadež Mačkić, Triiiple, Gramino, Tanja Vujinović in drugi. Prisluhnite jim, kupite kakšno ploščo in pojdite na kakšnega izmed intenzivno obujenih koncertov.