31.07.2022

Singlomat #22

Tu je že dvaindvajseta YouTube playlista z aktualno domačo ustvarjalnostjo. V julijski ediciji se je nabralo 18 skladb.

Luka Zagoričnik

Singlomat #22

Pred nami je že dvaindvajseti SINGLOMAT, youtube playlista, ki smo jo zagnali na Odzvenu, z namenom predstavljanja aktualne domače glasbene ustvarjalnosti v obliki mesečnih sežetkov novih izdaj, novih pesmi in novih videospotov.

Smo v zgoščenem, vročem in sušnem poletju, kjer dogodkov ne manjka, na področju novih izdaj pa vlada delno zatišje. Virus nekako preži v ozadju, za jesenske dogodke pa se nekje v daljavi že sluti vpeljava določenih pogojev ob izvedbi dogodkov. Festivali so v polnem zamahu. Uspešno so se odvili MENT Ljubljana, Jazz festival Ljubljana, Druga godba še razpreda lovke svojih dogodkov,  Festival sodobne glasbe .abeceda, festival SAJETA, trenutno poteka festival Glasbe sveta, prihajata festivala stare glasbe v Radovljici in Brežicah, festival sodobne elektronike Grounded in številni mestni, lokalni festivali, ki bodo zaznamovali letošnje poletje. A v tem vrvežu dogodkov ne gre spregledati, da se je tolminska občina odločila za ukrepe, ki preganjajo naše najodmevnejše nišne mednarodne festivale iz Sotočja. Metalcamp je že napovedal, da se naslednja edicija seli na novo lokacijo, razprodani Punk Rock Holidays se bo zgodil v prihajajočih dneh, njegova prihodnost na tej lokaciji pa je isto pod vprašajem. Očitno se ena od uspešnih in redkih zgodb festivalskega turizma pri nas zaključuje, upamo samo, da ne bo to trajno osiromašilo glasbeno krajino pri nas. 

V julijskem singlomatu se je zaradi poletnega izdajateljskega premora in aktivnega koncertiranja nabralo (le) 18 skladb raznorodnih žanrov, od popa, rocka, elektronske glasbe, stare glasbe, hiphopa, metala, indie rocka, kantavtorstva in še česa. V izboru boste lahko slišali nove skladbe: EZY-G & YNGFirefly, Slowmotion Livestream, NOAIR, Rush To Relax, Popotnik & Sinja Smokvina, Ana Jeraj, Borghesia, Slund, 3Tone, Tretji kanu, Funk Fact, IgnoA, Dislocated, BossaZnova, Bor Zuljan, Sara Briški Cirman & Jure Kopušar, Záli, Fish On Mars in Manifest ... Prisluhnite soundtracku za vroče dni, kupite kakšno ploščo in pojdite na kakšnega izmed intenzivno obujenih koncertov in festivalov. Scena vas potrebuje.