29.12.2020

SINGLOMAT #3

Mesec dni je naokoli in ob koncu leta je pred vami tretja YouTube playlista z aktualno domačo ustvarjalnostjo.

Luka Zagoričnik

SINGLOMAT #3

Od objave našega drugega SINGLOMAT-a smo še vedno v zaklepu, odmaknjeni od žive umetnosti, od glasbenih dogodkov, srečevanj in druženj, od aktivnih jeder glasbenega ustvarjanja, ki so se primorana preseliti v sploščeni format računalniškega zaslona, še bolj mediirani, kot so bili prej. Kar nenadoma je medijsko dopolnilo revije Odzven, ki ga omogoča YouTube, ena redkih glasbenih realnosti, kamor se je (ob ostalih sorodnih portalih) spet preselila živa glasbena dejavnost. V tem smislu je tretji SINGLOMAT še toliko relevantnejši. 

Vse te scene nezavidljivim razmeram navkljub trmoglavijo in ustvarjajo in se na ta način zoperstavljajo razmeram, ki še kar trajajo in izhod iz katerih se odmika vedno bolj v negotovost. To je nujna in hkrati edina strategija, da glasbeno ustvarjanje ostaja v stiku z občinstvom. Pomena samoiniciativnosti ter odgovornega angažmaja založb, organizatorjev in medijev nikakor ne gre spregledati. Le z vztrajanjem bo možno ponovno zgraditi sceno, jo vzpostaviti na novo. Marsikateri prostor bo izginil, marsikateri studio, marsikatera odrska produkcija in njeni delavci. A če je iz letošnjega kaotičnega leta izšlo kaj dobrega, potem je bilo to delno poenotenje glasbenega polja, nekatere skupne iniciative in (upamo) dokončno spoznanje, da ni vsaka scena, vsak žanr in vsako polje mehurček zase, temveč gre za enoten in soodvisen organizem. Le s tem v zavesti bomo lahko na novo postavili sceno, saj se aktualna (kulturna) politika bolj malo briga zanjo.

SINGLOMAT je tu zato, da na enem mestu zbere aktualno domačo glasbeno ustvarjalnost. Tretji SINGLOMAT ponovno izkazuje raznolikost našega glasbenega prostora in dejavnosti v različnih žanrskih sferah in scenah. Pelje vas v vode popa, pop rocka, punk rocka, indie rocka, hip-hopa, jazza, trapa, elektronike, kantavtorstva, metala, folka, eksperimentalne glasbe in še česa vmes. Med 16. novembrom in 28. decembrom se je v SINGLOMAT #3 steklo 62 skladb. Med njimi boste našli spote ali skladbe naštetih ustvarjalcev: Nina Bulatovix, Blaž, YNGFirefly, Tschimy, Ružno Pače, Batista Cadillac, Trokut, ACTS!, iT, Mirna Bogdanović, Bowrain, Werefox, Feedback, Rudi Bučar & Hamo, Skova, Bombyx Lori, Mirko Grozny, Pero Lovšin & Karmen, Leon Matek, Mrigo & Ghet, Happy Ol’McWeasel, Samo Kutin, Tretji kanu, Buraza x OYGN, Zen Pipin, zalagasper, Anja Rupel, Borghesia, Drill, Lim Smrad in Žila, Nefarious Vermin, Alo!Stari!, Dadaest, Sebastijan Lukovnjak, Social Problem, X.U.L., PTČ, Okustični idr.

Razklenite zaklenjenost in ob koncu težkega leta prisluhnite aktualni domači glasbeni krajini. Ob tem vam želimo vesela nova ušesa.