12.06.2015

Slovenska festivalska prestolnica vabi na Sotočje

V torek, 9. junija, je v CUK Kino Šiška na pobudo festivala MetalDays potekala skupna tiskovna konferenca poletnih festivalov, ki so prisotni na tolminskem Sotočju. Predstavnikom festivalov sta se pridružila župan Občine Tolmin in predstavnica lokalne turistične organizacije.

Dušan Mijanović

Tolmin postaja resna mednarodna festivalska destinacija, v kateri tudi letos močne mednarodne programe predstavljajo festivali MetalDays, Punk Rock Holiday, Sajeta in Overjam Reggae Festival.

V torek, 9. junija, je v CUK Kino Šiška na pobudo festivala MetalDays potekala skupna tiskovna konferenca poletnih festivalov, ki so prisotni na tolminskem Sotočju. Predstavnikom festivalov sta se pridružila župan Občine Tolmin in predstavnica lokalne turistične organizacije.

V uvodu je župan Uroš Brežan izpostavil pomen glasbenih festivalov, ki so v zadnjih desetih in več letih poleg športnih aktivnosti in ribištva postali eden glavnih turističnih produktov tolminske regije. Čeprav festivali predstavljajo motnjo v ustaljenem načinu življenju, jih je lokalno prebivalstvo vzelo za svoje, kar je zasluga organizatorjev, ki vzorno skrbijo za organizacijo in krmarijo dogajanje, kljub temu da se, denimo, v času največjega festivala MetalDays gostota prebivalstva v Tolminu potroji. Župan Brežan je izkoristil priložnost in vsem festivalom čestital za dosedanje delo in promocijo Posočja ter zagotovil zgledno sodelovanje lokalne skupnost s festivali tudi v prihodnje. Predstavnica LTO Sotočje Mateja Leban je povedala, da je lokalno prebivalstvo, ki se ukvarja s turizmom, že v pričakovanju otvoritve festivalske sezone, pripravljeni so tudi v info centru LTO Sotočje. V tem obdobju festivalske sezone se obisk info centra bistveno poveča, s tem pa posledično tudi obisk naravnih znamenitosti, ki jih ponuja okolica Tolmina.

Festivalsko sezono na Sotočju bo konec junija in v začetku julija odprl Soča Outdoor Festival. Športna prireditev bo zaradi svoje narave potekala tudi izven mikrolokacije na Sotočju oziroma najlepše alpske plaže, kot jo je poimenoval organizator festivala Peter Dakskobler. Športne tekmovalce in obiskovalce bo sproščala in zabavala trendovska elektronska glasba, ki na drugih festivalih na Sotočju ni prisotna.

Na predvečer festivala MetalDays bo svojo drugo izdajo doživel enodnevni festival Tmin Rock, tokrat poimenovan Tmin Undercover Rock. Letos sta za njegovo organizacijo poskrbela Overjam Reggae International Festival ter Zveza MinK, ki ima dolgoletne izkušnje z organizacijo Kreativnega tabora Sajeta. Festival je uradni uvod v dneve metala, ki sledijo dan po tem, s svojo nizko vstopnino pa je namenjen tudi lokalnemu prebivalstvu, ki v času festivalov nima prostega dostopa do mestne plaže na Sotočju. Poleg bendov, ki igrajo glasbo, posvečeno znanim zasedbam, bo z avtorsko glasbo nastopila zvezda festivala, skupina Demolition Group, ki bo predstavila novi album Zlagáno sonce.

Festival Metaldays v svoji dvanajsti izvedbi pričakuje, da bo, podobno kot že lani, razprodan. Na dveh odrih se bo zvrstilo več kot 100 nastopajočih, med katerimi najdemo metalske legende, kot so Saxon, Dream Theater, Behemoth in Accept. Organizator Boban Milunović, ki pričakuje udeležbo obiskovalcev iz kar 60 držav, je izpostavil ekološko in zdravo prehransko usmeritev festivala ter dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo.

Konec junija in prvi dan avgusta nastopi čas za 16. Kreativni tabor Sajeta, ki je najstarejši, a hkrati najmanjši po številu obiskovalcev med omenjenimi festivali, zato pa ima veliko srce, je nekoliko v šali in tudi zares povedal organizator Janez Leban. Letošnja edicija interdisciplinarne kreativnosti bo posvečena otrokom, in sicer z željo, da se poskrbi za kreativno vzgojo najmlajših. Sajeta še naprej ostaja glasbeno in delavniško nadžanrsko naravnana. Leban je iz pestrega glasbenega programu izpostavil četrtkov blok francoske drugačne glasbe ter nastop posoškega tria Link Der Waser, ki se po dvajsetletni pavzi na odre vrača ravno na Sajeti. Poleg številnih domačih in tujih glasbenih gostov bosta nastopila tudi pionirja slovenske elektronske glasbe iz dua Random Logic. Omeniti še velja, da bo na splavu po Soči priplul Tolminec Samo Kutin, ki bo predstavil svoj eksperimentalni solo album Plovilo. Med tujimi gosti bodo med drugimi nastopili Pierre Bastien, Novi_Sad, Lumisokea, Marco Capelli's Italian Surf Academy in mednarodni trio Caspar Brötzmann, Massimo Pupillo, FM Einheit.

Organizator festivala Punk Rock Holiday 1.5. Andrej Sevšek je povedal, da obiskovalcem punk rok počitnic ne sugerirajo, kaj bi bilo dobro početi, ampak jih dajo svobodo, da si sami najdejo zabavo, prav zato se izogibajo delavniškemu pristopu. Seveda pa želijo, da se na festivalskem prizorišču vzpostavi klubska atmosfera. Sevšek pričakuje, da se bo festivala udeležilo 85 % mednarodnega občinstva, predvsem iz Nemčije, Belgije in Velike Britanije. Sosedi Hrvati in Italijani se z obiskom v preteklosti niso izkazali, čeprav so bili sprva ciljna publika. Med glavnimi imeni letošnje edicije so Beatstakes, Flogging Molly, Ratos De Porao, Exploited, Against Me!, Satanic Surfers in tudi domači Elvis Jackson. 

K slednji populaciji je usmerjen Overjam International Reggae Festival, saj prihaja del organizatorjev prav iz Italije. Domači organizator Andrej Težak – Tešky je odvrgel predsodke, da reagge glasba izumira, ter poudaril, da konzumacija opojnih substanc ni nujen pogoj za razumevanje te jamajške glasbe in kulture. Letošnji program je namenjen različni paleti okusov, saj bodo nastopili Gentelnmen, Max Romeo, Capletoon, Melow Mood ter drugi mlajši izvajalci. Prostor na festivalu bodo dobili tudi domači didžeji, ki se ukvarjajo s produkcijo različnih derivatov reggae glasbe. V teh ritmih se bo sredi avgusta skoraj dvomesečna festivalska sezona na sotočju smaragdne Soče in divje Tolminke tudi zaključila.  

Seznam in programi poletnih festivalov v Tolminu:

Soča Outdoor Festival, 25. junij–5. julij 2015
http://www.soca-outdoor.com/domov/

Tmin Undercover Rock, 18. julij 2015
http://www.tminrock.com/

MetalDays, 19.–25. julij 2015
http://www.metaldays.net/

Kreativni tabor Sajeta, 29. julij–1. avgust 2015
http://www.sajeta.org/#/home

Punk Rock Holiday 1.5., 4.–7. avgust 2015
http://www.punkrockholiday.com/

Overjam International Reggae Festival, 11.–15. avgust 2015
http://www.overjamfestival.com/si/