28.05.2019

Slovenska filharmonija v novo sezono z novim glavnim gostujočim dirigentom

Slovenska filharmonija je na novinarski konferenci predstavila novo sezono s štirimi abonmajskimi cikli. Spregovorili so direktorica Slovenske filharmonije Marjetica Mahne, umetniški vodja orkestra Klemen Hvala in umetniški vodja zbora Borut Smrekar.

Tanja Benedik

Philipp von Steinaecker
Foto: Annemone Taake Photography

Direktorica Marjetica Mahne je poudarila, da so se razmere v hiši po nekaj burnih letih umirile in da kolektiv deluje dobro, usklajeno in povezano. Vse težave rešujejo sproti in v dialogu, vzpostavilo se je zaupanje in sodelovanje. Ustavil se je dolgoletni trend upadanja števila abonentov: v letu 2017 je bilo novih abonentov 178, lani 269; s tem so narasli tudi prihodki. Razširili so programski repertoar, ki je namenjen različnemu naboru poslušalcev – od baročnega festivala do sodobne glasbe, nov je bil lani tudi družinski ciklus, ki ob sobotah v Slovensko filharmonijo privabi veliko otrok, mladih in njihovih družinskih članov.

Klemen Hvala je predstavil Oranžni in Modri abonma naslednje sezone. Pozornosti v Oranžnem abonmaju je deležen simfonični opus Ludwiga van Beethovna, saj mineva 250 let od njegovega rojstva. Modri bo v znamenju 120-letnice rojstva Lucijana Marije Škerjanca. V obeh abonmajih bodo močno zastopani slovenski skladatelji in izvajalci: Alojz Ajdič ob 80-letnici, lani preminuli Ivo Petrič, Slavko Osterc, Alojz Srebotnjak in mladi skladatelj Leon Firšt, ki bo prispeval noviteto Refleksije. Med poustvarjalci bomo na odru kot soliste slišali koncertnega mojstra Mirana Kolbla in rogista Jožeta Rošerja ter sopranistko Niko Gorič, pianista Aleksandra Gadžijeva, klarinetista Blaža Šparovca in baritonista Jako Mihelača (namesto v programski knjižici napovedanega Matjaža Robavsa).

Maja 2020 se bo na sklepnem koncertu Oranžnega abonmaja pod taktirko Simona Krečiča od abonmajskega občinstva poslovila častna članica Slovenske filharmonije, Dubravka Tomšič Srebotnjak. Tako bo z izvedbo dveh klavirskih koncertov Ludwiga van Beethovna tudi obeležila 75-letnico svoje bogate koncertne kariere, 60-letnico sodelovanja z Orkestrom Slovenske filharmonije in svoj 80. življenjski jubilej.

Na novinarski konferenci je pogodbo o sodelovanju s Slovensko filharmonijo podpisal uveljavljeni nemški dirigent Philipp von Steinaecker, ki bo v sezoni 2019/20 glavni gostujoči dirigent Orkestra Slovenske filharmonije. Položaj je prevzel predvsem zato, ker z orkestrom že nekaj let izvrstno sodeluje in mu je prav orkester izrekel visoko podporo.

Vokalni abonma, ki ga je predstavil Borut Smrekar, prav tako prinaša kar nekaj slovenskih ustvarjalcev. Na prvem koncertu z dirigentko Heleno Fojkar Zupančič bo nastopil Duo Claripiano. Tretji, solistični koncert bo obarvan špansko, nastopila pa bo mezzosopranistka Barbara Kozelj. Med dirigentskimi imeni najdemo še Marka Ozbiča in nam dobro znanega Ragnarja Rasmussna, med skladateljskimi pa Andreja Makorja z novim delom. 

V ciklusu družinskih koncertov bo v naslednji sezoni kar deset zanimivih in raznolikih koncertov, ki bodo zagotovo znova pritegnili mlade bodoče ljubitelje klasične glasbe in njihove starše.

Podrobna predstavitev programa ter podatki o dirigentih in solistih so dostopni TUKAJ.

Vpis abonmajev 2019/20 Slovenske filharmonije bo od 17. do 28. junija med 11. in 13. uro ter med 15. in 17. uro v Slovenski filharmoniji (Kongresni trg 10, Ljubljana).