03.04.2017

Slovenska glasba na glasbenem sejmu v Frankfurtu

Društvo slovenskih skladateljev in SIGIC – Slovenski glasbenoinformacijski center se bosta tudi letos predstavila na glasbenem sejmu Musikmesse v Frankfurtu.

Press info

DSS na sejmu v Frankfurtu 2016
Foto: arhiv DSS

Frankfurtski Musikmesse je glasbeni sejem, na katerem se srečajo deležniki glasbene industrije z vsega sveta. Poteka že od leta 1980 in v štirih dneh predstavi številne izdelovalce in prodajalce glasbenih inštrumentov, ozvočenj in druge glasbene opreme ter tudi notne založnike in glasbenoinformacijske centre. Prva dva dneva sejma sta rezervirana izključno za profesionalne udeležence, naslednja dva pa tudi za najširšo javnost.

Društvo slovenskih skladateljev in SIGIC – Slovenski glasbenoinformacijski center se bosta predstavila na skupni stojnici pod imenom Music Slovenia. Stojnica bo del sejemske dvorane, ki je namenjena predstavitvam notnih založnikov, glasbenoinformacijskih centrov ter izdelovalcem akustičnih glasbenih inštrumentov kot so godala ter klasične in akustične kitare. Na stojnicah bodo predstavljene številne notne edicije slovenskih skladateljev, ki delujejo pod okriljem Društva slovenskih skladateljev ter tudi širša glasbena scena resne glasbe pri nas. Mednarodna javnost bo lahko prišla do izvodov preglednih kompilacij slovenske glasbe, ki jih izdaja SIGIC, spoznala slovenske soliste, komorne zasedbe in orkestre, se pobližje seznanila s partiturami slovenskih glasbenih del ter slovenski glasbi prisluhnila tudi v živo. Na slovenski stojnici se bo namreč predstavil tudi mladi skladatelj in kitarist Nejc Kuhar.

Kitarist in skladatelj Nejc Kuhar, rojen 1987, je končal magistrski študij kompozicije na Dunaju pri prof. Reinerju Bischofu ter magistrski študij kitare na Dunaju pri priznanem kitaristu in pedagogu Alvaru Pierriju, oboje z odliko. Od leta 2015 poučuje kitaro na Glasbeni akademiji na Dunaju (Wiener Musikakademie) ter od leta 2013 na glasbeni šoli v Frankfurtu.

Od leta 2008 je bil štipendist Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, od leta 2011 pa varovanec Gallusove fundacije. Kot kitarist ter skladatelj posega po najvišjih nagradah: 1. nagrade na mednarodnih kitarskih tekmovanjih Altheim v Avstriji, Twents na Nizozemskem, Parma in Gorizia v Italiji, Bale/Valle na Hrvaškem, Treviso v Italiji, prav tako na mednarodnih kompozicijskih tekmovanjih na Kitajskem, v Italiji, ZDA, Turčiji … Leta 2011 je z Makom Grgićem izdal svojo prvo avtorsko zgoščenko pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija, kjer so vključeni priznani mladi slovenski talenti. Od leta 2009 njegove skladbe izdaja znana kanadska založba Les Productions d'OZ, pa tudi italijanska Berben.

Njegove skladbe so doživele izvedbe v dvoranah, kot so Washington National Gallery of Art, Musikverein in Konzerthaus na Dunaju, Rachmaninov Hall na Moscow Tchaikovsky Konservatoriju, Slovenska Filharmonija, Cankarjev Dom…Leta 2016 je bil tudi povabljen kot predavatelj na glasbenih univerzah v Združenih Državah Amerike,  kot so The Juilliard School, Manhattan School of Music, Curtis Institute of Music, University of New York, itd.

Kot solist ter v komorni skupini “Moeko and Nejc Duo” z japonsko violinistko Moeko Sugiura redno koncertira v Sloveniji in tujini, prav tako je reden gost mednarodnih kitarskih festivalov, kot solist, predavatelj ali kot član žirij (kitarski festivali Tajvan, Changsha-Kitajska, Ligita-Liechtenstein, Forum Wien, Zagreb, Postojna…). Poseben čar njegovih koncertov so tudi njegove izvedbe lastnih skladb.