02.11.2011

Slovenski etno prvič na Womexu

Med 26. in 30. 10. je v Københavnu na Danskem tretje leto zapored potekal World Music Expo ali Womex, ki se ga je Slovenski glasbenoinformacijski center udeležil prvič.

Alja Pušnik

Slovenski veleposlanik na Danskem, g. Bogdan Benko, in generalna sekretarka SIGIC-a Barbara Švrljuga na slovenski stojnici. (foto: Sigic)
Foto: Sigic

Slovenski glasbenoinformacijski center – SIGIC se je letos prvič udeležil najpomembnejšega sejma, namenjenega podpori in razvoju »glasb sveta«, ki se vsakih nekaj let seli v drugo evropsko prestolnico. Womex je letos tretjič (in zadnjič) potekal v Københavnu na Danskem; naslednje leto bo gostiteljica Grčija in leta 2013 Velika Britanija. Poleg SIGIC-a so se sejma udeležili predstavnika Druge godbe, Bogdan Benigar in Anja Štefanič, ter Peter Barbarič z Radiotelevizije Slovenija.

SIGIC je letos na 17. Womexu prvič celostno predstavil slovensko etno glasbo. Pripravili smo stojnico, na kateri smo obiskovalce seznanili z albumi slovenskih izvajalcev in založb ter promovirali našo novo kompilacijo, Etno: Glasbene poti – podolgem in počez / Music Routes – Highways and Byways, Slovenia 2011, ki ponuja široko zasnovan prerez aktualne slovenske ustvarjalnosti žanra »glasb sveta«. Zanimanje za slovensko glasbo je preseglo pričakovanja in je bilo na naše veliko veselje izjemno. Obiskalo nas je mnogo novinarjev in producentov, ki želijo bolje spoznati slovensko glasbo in jo predstaviti v svojem mediju ali na festivalu.

Pogled na sejemsko dogajanje na Womexu. (foto: Sigic)Na razstavnem prostoru Foruma v centru mesta, ki obsega skoraj 5000 kvadratnih metrov, je bilo letos postavljenih več kot 250 stojnic. Sejma se je udeležilo več kot 2000 delegatov in 1000 podjetij, okoli 600 založnikov in distributerjev, preko 700 menedžerjev in producentov, okoli 900 organizatorjev festivalov in okoli 400 novinarjev ter predstavnikov medijev iz več kot 90 držav. Čez dan se v okviru sejma na razstavnem prostoru odvijajo tudi konference, koncerti in filmske projekcije, s pomočjo katerih poskušajo organizatorji orisati trenutno stanje svetovnih glasb in opozoriti na njihovo mesto v spreminjajoči se glasbeni industriji. V nedeljo so podelili štiri velike Womex nagrade: nagrado za umetnika leta je prejel južnoafriški trobentač Hugh Masekela, nagrado za založbo sta prejeli založbi World Village in Le Chant du Monde, Francis Falceto (urednik odmevne diskografske serije Ethiopiques) je prejemnik nagrade za profesionalno odličnost, Center za ljudsko glasbo El Mastaba iz Egipta pa je dobitnik nagrade za najboljši festival.

Turška pevka Özlem Taner na koncertu v Forumu. (foto: Sigic)Večerni del srečanja je bil namenjen koncertom, ki so potekali v Koncertni dvorani (Koncerthuset), poslopju s štirimi studii in eno dvorano, ki je tudi uradni prostor Danskega nacionalnega simfoničnega orkestra. Med drugim so se v sklopu, imenovanem Showcase festival, predstavili Blitz the Ambassador, Bombino, Ibrahim Maalouf, Ara Dinkjian, Eliza Carthy ter JuJu. Vrhunec slovenskega nastopa na Womexu je bil v četrtek, 27. oktobra, ko smo skupaj s kolegi iz Avstrije in Švice pripravili sprejem Wine & Dine, na katerem so se zbrali profesionalni udeleženci sejma. Sprejem je bil odlično obiskan, za dodatno zanimivost pa so poskrbele domače slovenske dobrote, ki so vzbudile radovednost obiskovalcev. Sprejema se je udeležil tudi veleposlanik na Danskem, g. Bogdan Benko, ki je izrazil podporo promociji slovenske glasbe na Danskem in v svetu. Womex je ponudil nemalo odskočnih desk in dobro popotnico slovenski glasbi.