10.02.2013

Slovenski teden glasbe 2013

Gregor Zemljič, Luka Zagoričnik in Matjaž Manček o glasbeni produkciji, glasbenemu založništvu in organizaciji koncertov.

SIGIC

Slovenski teden glasbe 2013

V okviru Slovenskega tedna glasbe so bile izvedene tudi tri delavnice oz. predavanja na temo glasbene produkcije, glasbenega založništva in organizacije koncertih dogodkov, ki so jih izvedli trije izkušeni strokovnjaki s teh področij. 
 

Gregor Zemljič

Gregor Zemljič, eden najbolj znanih slovenskih ustvarjalcev elektronske glasbe in glasbenih producentov pri nas, je svoje dolgoletne izkušnje v glasbeni produkciji razgrnil v predavanju o raznolikih pristopih v glasbeni produkciji, o vlogi studia in glasbenega producenta ter o vplivih, ki jih imajo našteti dejavniki na končno zvočno podobo glasbenega dela v popularni glasbi. Predavanje je bilo izvedeno 8. 2. 2013 na Slovenskem tednu glasbe v Kinu Šiška.

Gregor Zemljič je glasbenik, glasbeni producent, studijski tehnik za miksanje in mastering, aranžer in DJ. V devetdesetih je osnoval elektronski dvojec Random Logic, pionirsko domačo zasedbo v polju elektronske glasbe. Zadnja leta veliko predava o zvoku in glasbeni produkciji, in sicer tako doma kot na tujem. Je eden izmed predavateljev na SAE Institute v Ljubljani in Zagrebu.Luka Zagoričnik

Predavanje govori o glasbenem založništvu pri nas in v tujini v preteklosti in danes, o spremembah v glasbeni industriji in njihovem vplivu na samo ustvarjanje glasbenikov. Predavanje, ki je potekalo 7. 2. 2013 v sklopu Slovenskega tedna glasbe v Kinu Šiška, je podalo vpogled v razvoj glasbenega založništva, njegove različne veje, različne distribucijske poti, razvoj različnih formatov nosilcev zvoka ter vpliv digitalnih tehnologij in svetovnega spleta na današnje založništvo.

Luka Zagoričnik že več kot deset let piše o glasbi, je založnik, organizira koncerte, zvočne dogodke, predava in organizira predavanja, pripravlja radijske in TV oddaje, deluje kot novinar, piše kritike, članke in eseje za različne slovenske revije in publikacije. Je urednik spletne glasbene revije Odzven.

 

Matjaž Manček

Matjaž Manček, vodja glasbenega programa v CUK Kino Šiška, je prikazal raznolike mehanizme v polju organizacije koncertov in koncertnega promotorstva pri nas in na tujem. Predstavil je široko polje, ki ga v marsičem oblikujejo velike koncertne agencije, festivali in festivalske mreže, veliki in manjši koncertni prostori, sistemi financiranja in sofinanciranja ter manjša, a vitalna klubska sredina. Predavanje je potekalo 8. 2. 2013 v okviru Slovenskega tedna glasbe 2013 v CUK Kino Šiška.

Matjaž Manček je sprva deloval kot glasbeni urednik in kritik, nato kot glasbenik, promotor in urednik glasbene založbe RX:TX. Od l. 2005 do l. 2009 je bil ustanovitelj, predsednik in glavni producent KUD Kataman, preko katerega je organiziral več kot petdeset koncertov in mednarodnih gostovanj. Od l. 2009 je pomočnik direktorja CUK Kino Šiška, odgovoren za koncertno dejavnost in program.