04.05.2017

Slowindova četrta pomlad, 2017

Trije koncerti Slowindovega pomladnega festivala se bodo letos odvijali 9. in 10. maja ter 11. oktobra. Koncertne programe sta tokrat sestavila ugledna komponista Niels Rosing Schow in Tošio Hosokava.

Maia Juvanc

Slowindova šomlad 2017

Trije koncerti Slowindovega pomladnega festivala se bodo letos odvijali 9. in 10. maja ter 11. oktobra. Koncertne programe, ki vsebujejo glasbo Debussyja, Stravinskega in dela sodobnejših skladateljev, sta tokrat sestavila ugledna komponista Niels Rosing Schow in Tošio Hosokava

Programsko podobo pomladnega festivala označujeta, za razliko od jesenskega, večja odprtost ter neobremenjenost z idejami vodilnih snovalcev. Pomladni festival bo torej deloval z »odprto kodo« in raznolikim programom, ki ga označujejo priložnostni glasbeni stiki. Ti nas bodo popeljali v glasbeno pokrajino Danske in Japonske, kjer je ansambel Slowind v okviru turnej že večkrat nastopil. Ansambel je svoje sodelovanje z letošnjima snovalcema festivala utemeljil na podlagi pozitivnega odnosa s skladateljema, ki sta odigrala ključno vlogo pri tem, da je Dansko in Japonsko občinstvo prisluhnilo slovenski glasbi. Slowind odgovarja na to pozornost z izborom (predvsem) glasbe Hosokave in Rosinga Schowa za letošnji festival v Ljubljani.

Dogodek seveda ne bo izzvenel brez skladb slovenskega avtorja. Za ključno izvedbo bodo poskrbeli člani japonskega ansambla Takefu Ensemble, ki so na spored jesenskega koncerta (takrat ansambel gostuje v Evropi) uvrstili skladbo Krizantema (Chrysantemum) Vita Žuraja, nastale leta 2015.

Na prvih dveh majskih koncertih bodo glasbene izvedbe izrisale portret danskega skladatelja Nielsa Rosinga Schowa. Skladatelj nas bo počastil s svetovno praizvedbo svoje skladbe Floating (Lebdenje), slišali pa bomo še sodobna dela Benta Sørensna, Jørgena Jersilda, Svenda Simona Schultza in Pera Nørgårda. Izvedena bo tudi Pastorala Stravinskega, Debussyjeve 4 Preludije pa bomo spoznali na nov način, v priredbi Rosinga Schowa, ki bo svoje programske smernice predstavil na predkoncertnih pogovorih.

Portret Tošia Hosokave bodo na tretjem koncertu upodobile izvedbe skladb Češnjevi cvetovi (2008) za šo, Gesine (2009) za harfo, Ptičji fragmenti III b (1990/1997) za šo in blokflavto pa Kratka pesem (2012) za violončelo ter Arc song (Lok-Pesem) za harfo in oboo.