12.09.2022

Spet bo Tresknilo!

Festival Tresk, ki se bo odvil že trinajstič, zopet prinaša pester nabor dogajanja, po dveh letih premora pa znova tudi klubski večer z najbolj vidnimi predstavniki ljubljanske in zagrebške elektronske scene.

Press Info

Festival Tresk 2022

Pred nami je tradicionalni obračun neodvisne glasbe in založništva v organizaciji Radia Študent. Tresk #13, ki se bo letos odvil med 15. in 17. septembrom, posebej izpostavlja vzhajajoča imena domače urbane glasbene ustvarjalnosti (INSAN, KLINCI, PAGAT, Arlo Zaria, Rok Zalokar). Letošnji program vključuje tedensko razstavo vizualnih natečajev v prostorih Cirkulacije2, tradicionalno sejmišče na Stritarjevi ulici, koncertni večer z najobetavnejšim podmladkom slovenske glasbene scene v Kinu Šiška, spremljevalni diskurzivni program, delavnice in klubski večer v metelkovskem klubu Channel Zero.

Razstava zmagovalcev vizualnih natečajev ob zvokih eksperimentalne elektroakustike Trinajsto edicijo festivala Tresk odpirajo v četrtek, 15. 9., v Cirkulaciji2, prostoru, ki se osredotoča na konceptualne in interdisciplinarne umetnosti zvoka, fotografije, likovne umetnosti in podobnih poganjkov umetniške produkcije. Ob tej priložnosti bodo slavnostno razglasili zmagovalce letošnjih vizualnih natečajev in na ogled postavili tudi njihova nagrajena dela. Razglasitvi zmagovalcev bo sledil nastop domačega zvočnega umetnika Roka Zalokarja, ki bo predstavil svoj novi elektroakustični album Speak Your Body, izdan pri londonski založbi Nature Scene Records.

Avantgardni rap, novovalovski umetniški projekt in ljubljansko-zagrebška elektronska naveza Tradicionalni Treskov koncert bo v petek, 16. 9., v Kinu Šiška zaznamoval nastop najobetavnejšega podmladka in že znanih, a še vedno svežih obrazov slovenske glasbene scene. Letošnja edicija prinaša nastop tolminske indie kantavtorke Arlo Zaria, avantgardnega rap kolektiva PAGAT, metliškega hip hop tria KLINCI ter ljubljanske novovalovske zasedbe INSAN. Vsi nastopajoči na letošnjem Tresku #13 predstavljajo sveže komade in prihajajoče (debitantske) albume, zato se obeta koncertni večer premiernih izdaj in urbane glasbene ustvarjalnosti. Po dveletni fizični odsotnosti s plesišča se v soboto, 17. 9., vrača tudi tradicionalno klubsko vzdušje festivala Tresk. Tokrat bo povezalo štiri imena, ki so v postpandemičnem obdobju pustila močan pečat tako na lokalni kot regionalni klubski sceni. Za zaključek trinajste edicije festivala v klub Channel Zero prihajata osrednja predstavnika zagrebške elektronske scene – Babilonska, ki že več kot desetletje zavzeto skrbi za zagrebško podtalje, in N/OBE, producentski talent novejše generacije, ki ni neznanec na ljubljanskih plesiščih. Z domače scene se nam bosta pridružili mladi umetnici, dvidevat in KATCHA, lanskoletni rezidentki tedenske oddaje DJ seansa na Radiu Študent, ki nedvomno izstopata kot ključni predstavnici trenutne ljubljanske elektronske scene.

Tradicionalno sejmišče, diskurzivni program in zvočne delavnice Festival Tresk na osrednjem sejmišču vsako leto na enem mestu združi široko paleto domače in regionalne glasbeno-založniške scene. Letos se bo sejmišče zopet odvilo v srcu Ljubljane na Stritarjevi ulici, kjer se bo v soboto, 17. 9., predstavilo več kot 20 domačih založnikov in prodajalcev plošč. Za piko na i ter festivalsko ogrevanje bo poskrbel bogat diskurzivni program. Že v sredo, 14. 9., bomo tako v etru Radia Študent odprli pereča vprašanja o Umetnosti v novih dvajsetih z gosti Lukom Prinčičem, Vukom Ćosićem in Brandonom Rosenbluthom. O tem, kako začeti s promocijo in organizacijo koncertov, bo v soboto, 17. 9., v prostorih SIGIC-a spregovoril veteranski organizator koncertnega cikla Dirty skunks Črt Batagelj (KUD Veseli dihurčki). Za praktične izkušnje z zvokom in zvočnim ustvarjanjem pa bo poskrbljeno na dveh delavnicah. Dolgoletni DJ Woo-D bo v četrtek, 15. 9., predstavil umetnost scratchanja in grajenja smiselnega glasbenega loka, glasbenik Jaka Berger pa bo v petek, 16. 9., razkril, kako pripeljati lastno zvočno estetiko od ideje do plošče.