09.09.2015

Spoj izkušenj in mladosti

V Goriških Brdih se bo med 10. in 12. septembrom odvila nova edicija festivala Brda Contemporary Music Festival, edinstvenega spoja koncertov, poezije in glasbenih delavnic s skupnim imenovalcem v improvizaciji, skozi katero se pretakajo znanje, veščine in izkušnje svetovno znanih glasbenikov starejše generacije ter mlade ustvarjalnosti.

Luka Zagoričnik

Tokratna gostja festivala je svetovno znana francoska basistka Joëlle Léandre, ki bo na festivalu vodila glasbeno delavnico in nastopila s solističnim recitalom. (Foto: arhiv umetnice)
Foto: arhiv umetnice

V vasici Šmartno v Goriških Brdih se bo med 10. in 12. septembrom odvila nova, že 5. edicija festivala Brda Contemporary Music Festival, edinstvenega spoja koncertov, poezije in glasbenih delavnic s skupnim imenovalcem v improvizaciji, skozi katero se pretakajo znanje, veščine in izkušnje svetovno znanih glasbenikov starejše generacije ter mlade ustvarjalnosti. Festival soustvarjajo domači in italijanski glasbeniki s svetovno znanimi mednarodnimi gosti in tako krepijo vezi, procese mreženja ter sodelovanj me obema državama in hkrati vstopajo v mednarodni prostor. Prostor svobodno improvizirane glasbe je vedno razpet med lokalnim in mednarodnim, saj gre za glasbeno prakso, ki sloni na stikih in sodelovanjih. Večkrat že sama praksa pooseblja koncept mreženja in spletanja ne le glasbenih, temveč tudi družbenih mrež. Mobilnost teh mrež in neposredna izkušnja teh godb uhajata iz strogih geografskih okvirov, tudi iz nasilnih okvirov urbano-ruralno, zato se tovrstni festivali lahko uspešno odvijajo tudi v manjših sredinah.

V organizacijskem jedru festivala je še vedno naš neumorni tolkalec Zlatko Kaučič, ki bo na letošnji ediciji nastopil v duetu s pianistom Milkom Lazarjem, s katerim sta letos povila odlično ploščo improvizacij Ena/One, ki je močno odmevala tudi v tujih kritiških in poslušalskih krogih. Kaučič slovi po tem, da se ne predaja le svojemu ustvarjanju, s katerim se je uveljavil v svetu, temveč se nesebično razdaja tudi v pedagoškem smislu. Zato so glasbene delavnice srž festivala. V preteklih letih so jih vodili vokalist Phil Minton, pozavnist Johannes Bauer in pihalca Evan Parker in Ab Baars, legendarni tvorci svobodno improvizirane glasbe vse od sedemdesetih let prejšnjega stoletja. V to družbo letos prihaja Joëlle Léandre, odlična francoska basistka, improvizatorka in izvajalka del iz repertoarja sodobne klasične glasbe. Razen tega da bo vodila delavnice, bo nastopila tudi s solističnim recitalom za kontrabas. Joëlle Léandre je basistka s klasično izobrazbo, ki se je v zadnjih treh desetletjih uveljavila kot ena osrednjih basistk v sodobni svobodno improvizirani glasbi, v sodobnem jazzu in sodobni klasični glasbi. Kot improvizatorka je sodelovala z malodane vsemi na sceni in igrala na vseh pomembnejših festivalih in odrih po celem svetu. Njen zvok je v marsičem zaznamovalo njeno sodelovanje z Giacintom Scelsijem, ki je zanjo napisal nekaj skladb za kontrabas in glas. Te ostajajo železen repertoar njenih solističnih recitalov, v katerih spaja Scelsijevo glasbo z improvizacijami. Leandre gotovo spada med glasbenike, ki so poskrbeli za to, da se je Scelsijeva glasba v osemdesetih ponesla v širši milje sodobne glasbe. Poleg Scelsija je zanjo v svojem poznem obdobju pisala tudi John Cage in Steve Lacy, kar nekaj let pa je bila članica slovitega ansambla Intercontemporain za sodobno glasbo pod vodstvom Pierrea Bouleza. Zaradi njene širine se torej obeta skrajno intenzivna in zanimiva glasbena delavnica, v kateri se bodo soočili raznoliki glasbeni principi in estetike, od svobodnjaškega jazza, svobodne improvizacije do sodobne klasične glasbe.

Zlatko Kaučič že več kot tri desetletja neumorno koncertira, snema plošče in ustvarja z italijanskimi glasbeniki. Zato ne čudi, da se je organizacijsko in ustvarjalno povezal z dvema organizacijskima in glasbeniškima kolektivoma, in sicer z DobiaLabom iz Dobie in ekipo Hybride iz Tarcenta, ki že vrsto let organizira koncertne dogodke v okolici Vidma in Tarcenta. Ob tem se je treba spomniti, da je Kaučič ob vrnitvi v Slovenijo prav v Brdih v Strelišču začel organizirati koncerte sodobnega jazza in improvizirane glasbe ter s tem utiral pot številnim danes uveljavljenim serijam, kot sta, denimo, Defonija in Confine Aperto. Prav v okrilju festivala Brda Contemporary Music Festival se je začel razvijati Orkester brez meja, ki druži domače in italijanske glasbenike in je letos obeležil svojo ustvarjalnost na plošči Orkester brez meja/Orchestra senza confini. Sodelovanja na letošnjem festivalu potekajo predvsem med člani pričujočega orkestra. Prvo sodelovanje med domačimi in italijanskimi glasbeniki na letošnjem festivalu bo v četrtek, ko bo nastopil kvartet klarinetistke Clarisse Durizzotto, flavtista Paola Pascola, basista Jošta Drašlera in kitarista Vitje Balžalorskega. Eden od osrednjih mlajših ustvarjalcev letošnjega festivala je elektrofonik Andrea Gulli. Ta bo v petek nastopil kot solist z elektroniko in magnetofonskimi trakovi, v četrtek pa v kvartetu skupaj v bobnarjema Vidom Drašlerjem in Markom Lasičem ter trobentačem Gabriellom Cancelijem. V petek bo nastopil še pihalni duo Ceneta Resnika in Daniela D'Agaro ter v soboto pihalno-tolkalni dvojec, ki ga tvorita Massimo De Mattia na flavti in Luigi Vitale na vibrafonu.

Kaučičeva pedagoška dejavnost se najbolj zrcali skozi njegov ansambel Kombo, iz katerega je izšel marsikateri domač glasbenik (tako brata Drašler kot Vitja Balžalorsky in Marko Lasič). Kombo B bo s projektom Hramo pod Kaučičevo taktirko nastopil na zaključni dan festivala, v soboto, 12. septembra. Še prej bo v petek v sekciji mladih talentov nastopil domači sekstet Koromač, sestavljen večinoma iz članov zasedbe Kombo B. Med domačimi glasbeniki, ki niso izšli iz Kaučičevega kroga, je duet Sama Kutina in Ane Kravanja, ki ustvarjata tudi kot duo Najoua; tokrat bosta pod okriljem Cerkve sv. Martina nastopila v improvizaciji, kreirani iz zvokov kalimb, predelanega hurdy gurdyja, violine, ribaba in doma izdelanih glasbil in zvočil.

Festival formo improvizacije vnaša tudi v druge umetniške kontekste, ki jih spaja s spontanim glasbenim izrazom, kar ponovno na svojstven način odstira še en pol ustvarjanja Zlatka Kaučiča. Kaučič je v svoji karieri veliko sodeloval s pesniki in pesnicami. Na tokratnem festivalu bosta nastopila Alenka Jovanovski in Guido Cupani ob glasbi Doris Kodelje in Ane Černic. Dokumentarni film Niso letele ptice Anje Medved in Nadje Velušček bosta spremljala basist Giovanni Maier in klaviaturist na fender rhodes Giorgio Pacorig. Festival bodo oplemenitile fotografije Jožeta Požrla, za vizualne vsebine in izkušnje pa bo ponovno skrbel kolektiv Hybrida Light Show.

Festival Brda Contemporary Music Festival močno sloni na osebnosti in umetniški viziji Zlatka Kaučiča, viziji, ki je zelo samosvoja in trmasta, a hkrati odprta ter pretočna, in to tako do glasbenikov, umetnikov, okolij kot nenazadnje tudi do publike.

Več o programu in nastopajočih na festivalu najdete TUKAJ