16.05.2018

Etnotrash Blaža Božiča

V soboto, 19. maja bo Blaž Božič aka SsmKOSK v Klubu Gromka ob predstavitvi albuma Ptičji mozak, ki je aprila izšel pri založbi Zvočni prepihi, zaključil kratko evropsko turnejo

Dušan Mijanović

Ptičji mozak Tour

Za umetniškim imenom SsmKOSK stoji pesnik in glasbenik Blaž Božič, tudi član glasbenega kolektiva nevem nevem. Božič pod imenom SsmKOSK glasbo ustvarja od leta 2012. "Glasbo sem dolgo časa objavljal le na internetu, preden sem pričel nastopati, predvsem zato, ker nisem vedel, kako bi jo izvajal v živo. V osnovi glasbo ustvarjam s kolažirajem, torej z rezanjem in lepljenjem različnega zvočnega materiala, in s programiranjem bobnov. Sempli, ki jih uporabljam segajo od ukradenih/najdenih semplov do semplov inštrumentov, ki jih odigram sam (predvsem klasična + elektr. kitara in saksofon), veliko pa uporabljam tudi terenskih posnetkov. Pomemben del moje glasbe so tudi spoken word elementi, posnetki recitacije lastne poezije, ki jih včasih uporabljam kot klasični 'song lyrics', večinoma pa na enak način kot vse ostalo, torej kot material, ki ga manipuliram z rezanjem in lepljenjem. V glasbi mi je všeč radikalnost (v najširšem možnem smislu besede), in temu principu skušam slediti tudi sam. Z zvočne plati mi za  glasbo, ki jo ustvarjam trenutno, prihajajo na misel žanrske oznake breakcore, noise, gabber, experimental, spoken word, in zelo posrečena oznaka etnotrash," je povedal Božič, ki si je za umetniško ime izbral kratico vzeto iz verza pesmi Ugasila si me srpskega pop - folk izvajalca Džeja Ramadanovskega, ki se glasi 'Srušila Si Me Ko Oluja Staru Kuću'.
 SsmKOSK je album Ptičji mozak, katerega prevod se glasi: kurja pamet, izdal aprila pri založbi Zvočni prepihi, ki jo vodi Jaka Berger Brgs. SsmKOSK je na album zabeležil zvok obdobja jeseni 2017 do pomladi 2018. "Deloma sem si turnejo organiziral sam, deloma skupaj z založbo, domača koncerta v Gromki in v Kontejnrju smo organizirali skupaj z založbo, saj gre za osrednja predstavitvena koncerta za album. Koncerta v Kopenhagnu in v Berlinu sem si organiziral sam. V Kontejnrju sem bil sedaj prvič, predstavim ga lahko sicer samo z vidika obiskovalca, iz tega vidika sem bil zelo zelo navdušen, prizorišče je v Sloveniji enkratno. Gre za radikalno/mobilno DIY prizorišče, kar mi je seveda zelo blizu. Če bi imel avto, bi tja zagotovo redno hodil na koncerte. Scena v Berlinu in Kopenhagnu je v osnovi podobna naši, saj imajo dogodki s takšno glasbo po naravi manjše število obiskovalcev, ampak nekaj ljudi se vedno najde, ki jim je takšna glasba blizu, in s temi ljudmi potem po koncertu kakšno rečeš in navadno je to zelo osrečujoče," je dejal SsmKOSK, ki bo turnejo s pomočjo prijateljev sklenil v soboto, 19. maja v Klubu Gromka, AKC Metelkova. "Z Brgsom in Binetom se bomo potrudili, da bo čim bolj glasno," je zaključil Božič.