18.07.2014

Številni slovenski poletni festivali ponujajo klasično glasbeni repertoar

Poleg osrednjega kulturnega dogodka, 62. Ljubljana festivala, ki vsako leto na ljubljanskih odrih gosti prepoznavne domače in tuje umetnike, se tako v prestolnici kot tudi drugod po Sloveniji odvijajo številni poletni festivali.

Maia Juvanc

Festivalska karavana poletnih festivalov s klasično glasbo je v polnem teku. (Foto: Matija Vidic)
Foto: Matija Vidic

Poleg osrednjega kulturnega dogodka, 62. Ljubljana festivala, ki vsako leto na ljubljanskih odrih gosti prepoznavne domače in tuje umetnike, se tako v prestolnici kot tudi drugod po Sloveniji odvijajo številni poletni festivali, med katerimi so mednarodni festival Imago Sloveniae, festival Maribor, festival Bled ter festival v Velenju in Piranski glasbeni večeri na Primorskem.

Festivalsko poletje v Ljubljani

Z začetkom julija se je pričel 62. Ljubljana festival (1. 7.–1. 9.), ki bo vključeval nastope pomembnih koncertnih izvajalskih teles, komornih sestavov, mlajših nadebudnih glasbenikov, baletne predstave svetovnega kova, Wagnerjevo opero Lohengrin ter flamenko in muzikle. Poleg nastopa svetovno znanih glasbenikov, kot so Elina Garanča, dirigenta Riccardo Muti in Mariss Jansons ter Kraljevi orkester Concertgebouw, bodo program zapolnili nastopi mlajših slovenskih talentov, med drugim flavtist Martin Belič, pianistka Katja Sinkovič, flavtist Boris Bizjak, harmonikar Marko Hatlak in violinistka Lana Trotovšek.

Pod okriljem Mednarodnega festivala Poletje Imago Sloveniae – Podobe Slovenije se na različnih prizoriščih po Sloveniji odvijajo posamezni koncertni cikli, posvečeni klasično glasbenemu poustvarjanju. Eden izmed ciklov, katerega poslanstvo je osredotočeno na kulturno udejstvovanje v prestolnici, je Poletje v Stari Ljubljani. Nastopi mladih slovenskih glasbenikov in ansamblov, med katerimi so pianist Urban Stanič, duo Grafenauer–Kosovinc in nagrajenca lanskoletnega tekmovanja Emona Andrej Omejc in Robert Pogorilić, ter tujih glasbenikov, med drugim pianista Phillipa Raskina, violinista Johannesa Fleischmanna, komornega zbora Chicago Master Singers, godalnega kvarteta Furiant in klavirskega tria Rȇverie, se bodo odvijali v cerkvah, atriju Mestnega muzeja Ljubljana in na Starem trgu. Poleg klasičnih glasbenikov bodo v okviru festivala nastopili tudi številni jazzisti, denimo Jean Toussaint Four in Yasuto Ohara Super Jazz Trio z Japonske.

Še ena glasbena zanimivost se bo odvijala na premikajočem se prizorišču na vodi, namreč na ladjici, ki pluje po Ljubljanici od Prulskega do Mesarskega mostu in nazaj. Glasbena mladina ljubljanska organizira dogodek Glasba na vodi, v okviru katerega bodo nastopili mladi glasbeniki in ansambli Vokalna skupina Project Voice (21. avgust) in Trobilni kvintet Contrast (27. avgust). Glasbi bo mogoče prisluhniti z obrežja Ljubljanice in mostov.

Festival Maribor

Ob koncu poletja se v Mariboru dogaja festival Maribor, katerega programska zasnova temelji na mojstrovinah klasično glasbenega repertoarja. Festival vodi avstralski violinist Richard Tognetti, ki ga poleg izvajalskih sposobnosti odlikuje želja po odkrivanju in izvajanju sodobnejših kompozicij in širjenju obzorij umetnostne glasbe. Koncerti so večinoma tematsko zasnovani dogodki, ki festivalu vdihujejo tudi poučno noto. Po letu 2011, ko je festival obravnaval tematiko niča, in letu 2012 s tematiko vsega bo letošnjo festivalsko rdečo nit logično tvorila kontemplacija o kraju. Med 5. in 11. septembrom bo osrednji večerni program ponudil koncerte, na katerih bodo mojstrovine Beethovna, Haydna, Mozarta, Wagnerja in Berga skupaj z romsko glasbo v izvedbi evropske romske zasedbe Gypsy Devils in dramskimi teksti Jureta Ivanušiča vpete v raziskovanje omenjenega vprašanja. Ob Tognettiju in festivalskem orkestru bodo nastopali še pianist Per Rundberg, violončelist Giovanni Sollima in drugi.

Festivali na Primorskem, v Velenju in na Bledu

Mednarodni festival komorne glasbe Piranski glasbeni večeri bo med 11. julijem in 8. avgustom ponujal tako komorne klasicistične in baročne skladbe, mojstrovine ruskih skladateljev Glazunova in Borodina kot tudi večer opernih arij v izvedbi glasbenikov, med katerimi so komorni sestavi Nova Schola Labacensis, Musica cubicularis, Godalni kvartet Slovenske filharmonije, ansambel solistov Češke filharmonije ter ameriška sopranistka Kristin Lewis in makedonska sopranistka Irena Krsteska.

Številni raznoliki glasbeni dogodki, ki vključujejo orkestrsko in zborovsko glasbo ter lutkovne in plesne predstave, se bodo zvrstili v okviru festivala Velenje. Za ljubitelje godal, godalnih sestavov, solistov violinistov, violistov ter violončelistov pa je zanimivejši festival na Bledu, v okviru katerega se dogajajo številne delavnice pod mentorstvom priznanih učiteljev ter nastopi njihovih učencev.