14.05.2014

Svet se vrti na vzhod, zavrti se še ti!

8. maja je v Literarnem klubu Cankarjevega doma Lili Novy potekala tiskovna konferenca 30. jubilejnega mednarodnega festivala Druga godba. Festival se bo med 29. in 31. majem odvijal na različnih prizoriščih v Ljubljani.

Dušan Mijanović

Festival Druga Godba letos svojih trideset let delovanja praznuje z dvodnevnim programom na različnih lokacijah v Ljubljani.

8. maja je v Literarnem klubu Cankarjevega doma Lili Novy potekala tiskovna konferenca 30. jubilejnega mednarodnega festivala Druga godba. Festival, ki se bo med 29. in 31. majem odvijal na različnih prizoriščih v Ljubljani, je predstavil vršilec dolžnosti direktorja Druge godbe Rok Košir.

Letošnja Druga godba ni zgolj spomladanski festival glasb sveta, združenih z radikalnejšimi glasbenimi praksami, ampak samosvoj projekt s kakovostnim spremljevalnim programom, ki se je bodisi že zgodil ali pa se šele bo. Prejšnji mesec so se namreč zvrstili trije dogodki, pomembni za festival: zaključil se je polletni cikel petih koncertov Sogodbe, na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je v okviru Študentskih dni potekala konferenca, na kateri so glasbeni strokovnjaki in glasbeniki razkrili svoje poglede na bogato bero glasbenega dogajanja treh desetletij festivala, na mednarodnem področju pa je Drugi godbi uspela promocija mlade jazz pianistke in skladateljice Kaje Draksler, ki je kot prva slovenska predstavnica uspešno nastopila na največjem evropskem jazzovskem sejmu Jazzahead.

Podporni program se bo na predvečer Druge godbe, to je 29. maja, nadaljeval v Klubu 10ka z delavnico pisanja oziroma kovanja besed pod vodstvom Akuare Naru. Ta ameriška urbana umetnica bo naslednji dan v kulturnem centru Kult 3000 vodila intimno diskusijo o vprašanju žensk v svetu umetnosti. Nedaleč stran od omenjenega kulturnega centra, na Muzejski ploščadi SEM, bo v soboto, 31. maja, dopoldan prikazana eko lutkovna predstava Rešilni čoln, Samo Kutin in Andrej Fon bosta izvedla delavnico izdelovanje zvočil iz recikliranih materialov, nemški umetnik Stefan Doepner pa bo mlade naučil izdelovanja preproste enostrunske kitare. Letošnja novost na festivalu je kreativno varovanje otrok, ki bo v času koncerta v Križankah potekalo pod vodstvom članov KD Pripovedovalski variete. Za starejše vokalne samouke bo v sobotnem popoldanskem terminu v Klubu Cankarjevega doma s posebno didaktiko vokalne tehnike poskrbela ena najvidnejših umetnic zadnjega obdobja v Sloveniji, Irena Tomažin.

Osrednja točka festivala je glasbeni program, na katerega je po Koširjevem mnenju Druga godba upravičeno lahko ponosna, saj jo je revija Songlines ponovno, že četrto leto zapored, uvrstila med 25 najboljših mednarodnih festivalov na svetu. Če je bil lanski koncept ob 29. obletnici, ki je kot novost naletel na ugodne odzive obiskovalcev, izpeljan v 29 urah brez odmora, bo letos izvedba podobna, le manjši predah bo namenjen tako obiskovalcem kot tudi organizatorju. Ta si je za slogan letošnjega festivala izbral krilatico »Go East«, ki nakazuje precejšnji obrat proti vzhodu; na festivalu bo namreč nastopilo kar nekaj glasbenikov, ki prihajajo iz Azije oziroma iz dežel, ki ležijo vzhodno od Slovenije.

Uradna otvoritev festivala bo 29. maja v Klubu Cankarjevega doma, kjer bo argentinska glasbenica Juana Molina predstavila hipnotični multiinstrumentalni album Wed 21. Naslednji dan pa bo šlo zares. V CUK Kino Šiška se bo pričel glasbeni maraton, ki bo afriško obarvan, kar je, kot pravi Košir, pravilna odločitev, saj si je Druga godba v svoji zgodovini utirala pot mednarodne prepoznavnosti tudi s pomočjo gostovanj afriških glasbenikov. Zato se po treh letih v Katedralo Kina Šiška z novim projektom in albumom Sketches of Ethiopia vrača etiopski tolkalec in vibrafonist Mulatu Astatke, ki ga poznamo kot očeta ethio-jazza, mešanice etiopske tradicije, funka, jazza in soula. Večer bo v bolj rokerskih ritmih, združenih s tradicionalno berbersko glasbo, nadaljeval tuareški kitarist Bombino. Lani je pod taktirko producenta Dana Aeurbacha izdal album Nomad, s katerim se je izstrelil med zvezdnike svetovnega formata. Scena se bo nato preselila v AKC Metelkova mesto, kjer bo v Menzi pri koritu nastopil v Parizu živeči Kitajec Wang Li. Gre za mojstra drumljic in nekaterih drugih enostavnih kitajskih instrumentov, na katere igra tako na tradicionalen kot avantgarden način. Naslednji glasbeni sklop se bo odvil v Gala hali, kjer bo rime pilila in brusila že omenjena Akua Naru. Njen nastop sovpada z 20. obletnico sploh prvega hip hop koncerta v Ljubljani, ki se je zgodil ravno na Drugi godbi. Glasbeni sklop se bo v Gala hali nadaljeval s skupino Jambinai iz Južne Koreje, ki je letos s spajanjem tradicije in postrocka nase opozorila na osrednjem letnem evropskem sejmu etno glasbe WOMEX. Udarni zaključek petkovega koncertnega večera se bo v Klubu Gromka nadaljeval z DJ programom mednarodnih artistov. Po kratkem predahu bo naslednji dan, v soboto, 31. maja, program dokončno usmerjen na vzhod. V Cankarjevem domu bo popoldan s tradicionalno turško glasbo nastopil mlad, a iz izkušenih glasbenikov sestavljen turški kvartet Rubato. Sledil bo koncert v Sloveniji dobro znane makedonske skupina Foltin, s katero bo kot gost poleg tolkalca Marjana Stanića Slovenijo zastopal pihalec Vasko Atanasovski. Festival bo nato nekaj pred polnočjo v Klubu Channel Zero z nepredvidljivim kolažem funka, afra, drugih godb in hip hopa sklenil domači projekt Jimmy Barka Experience.

A to še ni vse. V Poletnem gledališču Križanke, kamor se je festival ponovno vrnil lani, bo v soboto ob devetih zvečer nastopil Magnifico. Če se je Roberto Magnifico leta 1992, takrat še kot mlad in nadobudni član urbane skupine U'redu, udeležil slovenske turneje »Svet se vrti na zahod«, se je danes, dobrih dvajsetih let po tem, simbolično kot izkušeni kapitan vkrcal v plovilo Druge godbe, ki tokrat pluje v smeri vzhajajočega sonca. Magnificu je namreč kot prvemu domačemu glasbeniku v tridesetletni zgodovini Druge godbe pripadla vloga prvega zvezdnika festivala. Na svetovni dan multikulturnosti bo nastopil skupaj s Srbskim vojaškim orkestrom ter gostom Slovenskim oktetom, kar bo pravšnja priložnost za sklenitev tridesetletnega obdobja in obenem za začetek novega. Podrobnejše informacije o nastopajočih in programu najdete na www.drugagodba.si