25.11.2014

Svetovna premiera glasbeno-scenskega dela Larryja Coryella v Cankarjevem domu

Med 2. in 10. decembrom bodo študenti umetniških akademij Univerze v Ljubljani v sodelovanju s študenti Fakultete za računalništvo in informatiko premierno uprizorili opero Vojna in mir Larryja Coryella, najprej v Ljubljani, nato takoj sledijo tri ponovitve v Bratislavi, Novi Gorici in Zagrebu.

Maia Juvanc

Coryell je v letih 2010–2013 skomponiral operno delo, za katero meni, da je bilo do sedaj njegov najobsežnejši projekt. Opera se vsebinsko naslanja na Tolstojev roman Vojna in mir.

Med 2. in 10. decembrom bodo študenti umetniških akademij Univerze v Ljubljani (Akademija za glasbo, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo) v sodelovanju s študenti Fakultete za računalništvo in informatiko premierno uprizorili opero Vojna in mir Larryja Coryella, najprej v Ljubljani, nato takoj sledijo tri ponovitve v Bratislavi, Novi Gorici in Zagrebu.

Znameniti jazz fusion kitarist Larry Coryell je tekom svoje 40-letne kariere razširil glasbeni horizont z značilno improvizacijsko tehniko in prepletanjem različnih žanrov oziroma slogov, vse od etna, bluesa, modalne indijske glasbe do sodobnih klasičnih smeri. Njegovo obsežno glasbeno udejstvovanje, ki ga zaznamujejo številna pomembna sodelovanja z glasbeniki, med katerimi so Jimi Hendrix, Miles Davis, Charles Mingus in Eric Clapton, odlikuje izrazito eklektičen slog, ki še danes ostaja njegova usmeritev.

Coryell je v letih 2010–2013 skomponiral operno delo, za katero meni, da je bilo do sedaj njegov najobsežnejši projekt. Opera se vsebinsko naslanja na Tolstojev roman Vojna in mir, z njo pa želi ob letošnji obletnici prve svetovne vojne nagovoriti publiko oziroma izpostaviti problematiko današnjih svetovnih razmer.

Formalno je opera zasnovana kot niz arij z jazzovskimi vložki, ki jih bo izvajal Coryell sam. V delu, ki se napoveduje kot zmes klasične glasbe in jazza, naj bi predvsem prišla v ospredje Coryellova reminiscenca na pretekle glasbene tokove. Na odru se mu bodo v solističnih vlogah pridružili kitarista Nenad Stefanović in Igor Bezget ter številni nadebudni vokalni solisti Akademije za glasbo.

2. decembra bo Simfonični orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani skupaj s številnimi mladimi solisti, tako pevci kot kitaristi, ter Corwellom premierno izvedel Vojno in mir pod taktirko Simona Dvoršaka. Čeprav gre za koncertno izvedbo, bo glasbeno-scensko delo v režiji mladega študenta AGRFT Aljaža Bastiča obogateno z dodatnimi tehnološko naprednejšimi scenskimi elementi.

Dan po premieri se bo operni sestav odpravil na kratko turnejo in 3. decembra nastopil v Bratislavi, 6. decembra v Novi Gorici ter zaključil svoj nastop 10. decembra v Zagrebu.