22.02.2018

The Third Guy

Cankarjev dom in Zavod Sploh v soboto, 3. marca ob 20. uri, v Štihovi dvorani v okviru ciklov Predihano in Zvokotok predstavljata slovensko - španski duo The Third Guy.

Press info

The Third Guy

Predihano – Zvokotok: sobota, 3. marca 2018, ob 20. uri, Cankarjev dom - Štihova dvorana

The Third Guy

Ruben Martinez Orio, tolkala

Primož Sukič, kitare

Matej Bonin, elektronika

Program: Mark Applebaum, Michael Maierhof, The Third Guy, Marko Ciciliani

Španski tolkalec Ruben Martinez Orio ter slovenski kitarist Primož Sukič sta kot duo aktivna že vse od leta 2014, ko sta s skupnim muziciranjem začela v okviru svojega študija pri ansamblu ICTUS iz Bruslja. Pod imenom The Third Guy delujeta od začetka leta 2017, ko sta se predstavila z deli Jamesa Saundersa (praizvedba) ter Michaela Pisara na koncertu v centru za ekperimentalno in sodobno komponirano glasbo Q O-2 v Bruslju. V obdobju enoletnega skupnega delovanja sta premierno izvedla dela skladateljev Eline Lukijanove, Mateja Bonina, Caroline Profanter, Michaela Maierhofa in Marka Cicilianija. Redno koncertirata v Bruslju in drugih belgijskih mestih, julija lani pa sta bila tudi na koncertni turneji po Španiji.

Za tokratni koncert v Ljubljani sta k sodelovanju kot tretjega povabila skladatelja Mateja Bonina, ki se jima bo na odru pridružil z DADA midi napravami v programu krajših skladb z naslovom Why is Free Impro boring?

Ruben Martinez Orio (Logrono, 1988) je španski tolkalec, ki večji del svoje umetniške aktivnosti posveča poustvarjanju sodobne komponirane glasbe. Po šolanju na katalonski višji šoli za glasbo (ESMUC Barcelona), Codarts v Roterdamu in kraljevem konservatoriju v Gentu (KASK) trenutno živi in deluje v Bruslju. Ob solističnem koncertiranju je aktiven v duu The Third Guy, redno sodeluje z ansambloma Ictus in Ensemble 21, orkestrom Kraljeve flamske filharmonije in je član tolkalnega kvarteta Frames (Barcelona). Tako solistično kot v komornih zasedbah se redno predstavlja na festivalih März Musik Berlin, Spor Festival Aarhus in poletnih tečajih za novo glasbo v Darmstadtu.

Primož Sukič (Koper, 1986) je po končanem študiju kitare na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorja Andreja Grafenauerja šolanje nadaljeval pri Tilmanu Hoppstocku na Akademiji za zvočno umetnost v Darmstadtu, na konservatoriju KASK v Gentu in pri ansamblu Ictus iz Bruslja, kjer se je izpopolnjeval na področju sodobne komponirane glasbe. Sedaj živi med Ljubljano in Brusljem, kjer deluje kot improvizator in poustvarjalec sodobnih komponiranih del, tako solistično kot v komornih sestavih. Je član dua The Third Guy in ansambla Neofonía iz Ljubljane, redno pa sodeluje z ansambli ICTUS, Soundinitiative (Paris), Ensemble 21 (Bruselj), Ensemble Vortex (Ženeva) ter v navezi s sodobnim plesalcem Jacobom Storerjem (Trisha Brown Dance Company, ZDA). Nastopa po Evropi in ZDA, na odrih in festivalih kot so Klangspuren festival Schwaz, Spor festival Aarhus, Bienale Koper, Sirga Flix, Dnevi nove glasbe v Darmstadtu.

Matej Bonin (Koper, 1986) je predstavnik mlajše generacije slovenskih skladateljev. Po zaključku šolanja na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Uroša Rojka je študij nadaljeval na Univerzi za glasbo v Gradcu pri skladatelju Beatu Furrerju. Je dobitnik številnih državnih in mednarodnih prizanj, študentske prešernove nagrade Univerze v Ljubljani, nagrade Gargonza Arts, leta 2016 je za svojo orkestrsko skladbo z naslovom Cancro prejel prvo nagrado na izboru Rostrum. Njegova dela redno izvajajo Ensemble Modern, Ensemble Divertimento, kvintet Slowind in tolkalni duo Drumartica, na festivalih širom Evrope (Varšavska jesen, Festival Slowind, Bienale Koper).