23.05.2017

Boštjan Simon v iskanju neznanega

There Be Monsters je novi album Boštjana Simona, ki bo v petek, 26. maja predpremierno predstavljen na ploščadi pred Pomnikom braniteljem slovenske zemlje na Cerju.

Dušan Mijanović

Predstavitev albuma There Be Monsters

Kvartet saksofonista Boštjana Simona deluje od leta 2014, ko je nastopil na Brda Contemporary Music Festival (BCMF) v Šmartnem v zasedbi: Marko Črnčec (harmonika), Bojan Khlanko (tolkala) in Goran Krmac (tuba). "Marka je nato na harmoniki za kratek čas zamenjal Simone Zanchini, njega pa Luigi Vitale, ki sedaj v kvartetu igra vibrafon. Kot gost na albumu se nam je pridružil pozavnist Žiga Murko," je povedal vodja kvarteta Boštjan Simon.

Boštjan Simon je glasbo iz albuma There Be Monsters opisal kot osredotočanje na področje ločnice med znanim in neznanim, komponiranimi in odprtimi zvočnimi krajinami. "Popolnoma akustična zasedba dopušča zvočne aluzije na etno tradicije, torej področje znanega, hkrati pa s prijemi sodobne klasične glasbe, kot so uporaba Messiaenovih modusov in aleatorične improvizacije, sega v tradicijam tuje področje. Pomemben aspekt kompozicij je ritem, konkretno interakcija med seboj prepletajočih se ritmičnih vzorcev, poliritmija in uporaba nekaterih prijemov karnatične klasične glasbe (nadai bedham, mukhtay, mohara)". 'There be monsters' je izraz, ki v angleščini označuje področje neznanega, neraziskana ozemlja, ki jih stari zemljevidi prikazujejo kot domene pošasti in drugih mitoloških bitij. Človekov odnos do neznanega se odraža na način zamejitve svoje domene in hkrati s svarilom pred tavanjem v neraziskana področja. "Zgoščenko je oblikovala Jana Kumberger, pol tisočletja star zemljevid pa sem dobil na uporabo od francoske narodne knjižnice v Parizu," je dejal glasbenik in filozof Simon.

Boštjan Simon bo zgoščenko skupaj s svojim kvartetom, v petek, 26. maja ob 20. uri, predpremierno na brezplačnem jazz koncertu predstavil v domačem okolju. "Lokalno okolje spomenika na Cerju je izbral obetavni kontrabasist Jernej Budin, ki koncert organizira s pomočjo Kulturnega društva 'Stanko Vuk' Miren-Orehovlje in podpore krajevne skupnosti," je zaključil Boštjan Simon, ki bo album, ki je maja izšel pri Založbi Klopotec, premierno predstavil oktobra v Ljubljani.

Boštjan Simon
There Be Monsters