27.11.2019

TradEtno / Sozvočja sveta: Same babe

V torek, 3. decembra 2019 ob 19.30 bo v Hostlu Celica potekal pogovor s člani skupine Same babe. Pogovoru bo sledil koncert.

Press info

Same babe
Foto: Janez Pelko

TradEtno je cikel dogodkov srečanja s priznanimi glasbeniki, ki poustvarjajo ljudsko glasbo na različne načine, bodisi v okviru žanra preporodne glasbe ali pa ljudsko glasbo združujejo z modernimi pristopi in avtorsko glasbo. Dogodki, ki jih pripravlja KED Folk Slovenija, se v prvem delu osredotočajo na pogovore z glasbeniki, zaradi česar poslušalci lahko drugi del večera, kjer se isti glasbeniki predstavijo s krajšim koncertom, glasbo zares razumejo in jo tudi ponotranjijo. Z glasbeniki se pogovarja muzikologinjka Nina Novak.

Na četrtem srečanju se bo predstavila skupina Same babe.  Zasedba pri svojem ustvarjanju besedila dobesedno "opremlja" z glasbo, tako da je glasbeni del nekakšno ogledalo besednemu. V glasbenem smislu daje velik poudarek večglasnemu petju, njene nastope pa spremlja precejšen odmerek humorja in performansa.  Skupina je nastopila na vseh pomembnejših etno, šansonjerskih in sorodnih festivalih v Sloveniji in izdala štiri albume, med katerimi so tako avtorske pesmi, uglasbitve poezije priznanih slovenskih pesnikov kot tudi lastne priredbe ljudskih pesmi.

Pogovorni večer je posvečen njihovemu prepletu z ljudsko glasbo. Pogovoru bo v okviru Glasbeno srečanje - Sozvočja sveta sledil koncert.

Člani zasedbe so: Miha Nemanič (vokal, orglice, tamburin, šejker), Marko Voljč (vokal, trobenta, tamburin, šejker), Marko Jelovšek (vokal, kontrabas, kitara),  Matjaž Ugovšek – Ugo (vokal, kitare) in Viki Baba (vokal, kitara, tekstopisec).