11.04.2019

Tresk pluje v mednarodne vode

Letošnja 10. edicija festivala Tresk, ki bo potekala v petek, 12., in soboto, 13. aprila 2019, na treh ljubljanskih lokacijah, se prvič podaja v mednarodne vode.

Dušan Mijanović

Tresk 10

Festival Tresk je glasbeno-založniški dogodek, ki v organizaciji Radia Študent že deseto leto zapored predstavlja dosežke založnikov, distributerjev in ustvarjalcev. Ob jubilejni obletnici Tresk svoje tradicionalno sejmišče oplaja z mednarodnimi založniki, prav tako pa med nastope dodaja glasbene izvajalce iz regije in širše. Festival s sejmiščem, vizualnimi natečaji, delavnicami, koncerti in okroglimi mizami tematizira slovensko alternativno glasbeno sceno, jo vpenja v mednarodno dogajanje in plete družbeno mrežo glasbenikov, vizualnih ustvarjalcev, založnikov, distributerjev, organizatorjev, medijev, podpornikov in poslušalcev. »Festival Tresk od leta 2010 predstavlja letno presečišče neodvisne glasbene scene in založništva. Letos smo tradicionalni četrtkov in petkov termin prestavili na petek in soboto, predvsem zaradi organizacije, saj je založnikom lažje sodelovati na sejmu v soboto ter čez dan. V petek bo v Študentskem kampusu potekalo ponočevanje ob elektronski glasbi z domačimi in tujimi izvajalci in izvajalkami, v soboto pa se bo v prostorih CUK-a Kino Šiška odvijal celodnevni dogodek s koncerti, delavnicami, okroglo mizo, razstavo natečajev in razglasitvijo nagrajencev ter sejmom glasbenih založb, na katerem se bodo predstavile številne domače in tuje neodvisne glasbene založbe. Večer se bo zaključil v sodelovanju s projektom Gibanica v Klubu K4,« je na tiskovni konferenci, ki je potekala v Klubu K4, na kratko nakazal letošnje smernice festivala Andrej Pervanje, vodja programske ekipe festivala.

Festival Tresk, ki že deseto leto nastaja v koprodukciji s CUK-om Kino Šiška, letos prvič poteka na treh prizoriščih. V Študentskem kampusu se bo predstavil prvič, ponovno pa se vrača v klet Kluba K4. Poleg še enega koproducenta, TAM-TAM Inštituta, festival podpirajo Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Urad RS za mladino in ŠOU v Ljubljani. Ker je letos Tresk prvič del mednarodnega projekta, ga podpira tudi Evropska unija, saj je Festival Tresk #10 del mednarodnega projekta RadioMuse – European (Local) Music Exchange, ki ga podpira Evropska komisija, program Music Moves Europe. »Radio Študent je vodilni partner projekta RadioMuse, ki temelji na izmenjavi lokalne urbane in alternativne glasbe med neodvisnimi radii iz Avstrije, Francije, Hrvaške in Slovenije. Projekt, ki se bo pričel s Treskom, bo trajal eno leto. Potekal bo preko izmenjave radijskih vsebin na tedenski bazi, na Radiu Študent skozi formate RŠ Hit in 100 decibelov. Sodelujoči partnerski radii, Radio Orange z Dunaja, Radio Student iz Zagreba in mreža neodvisnih radiev Radio Campus iz Francije, bodo gostje letošnjega festivala, saj se bodo predstavili na eni od okroglih miz v sklopu konferenčnega programa,« je dejala Mirna Berberović, članica programske ekipe letošnjega festivala, ter dodala, da je podobno kakor celotno praznovanje petdesetletnice Radia Študent tudi festival Tresk letos sponzorsko dobro podprt. Podpirajo ga Elektro Primorska, Tuš, Riko, Petrol Interexport in Pošta Slovenije.

Spremljevalni program

Radio Študent vsako leto pred začetkom festivala razpisuje natečaje za najbolj kreativno in inovativno podobo albuma, za najboljšo fotografijo s koncertnih prizorišč in za najboljšo plakatno podobo glasbenega dogodka. Ob jubilejni ediciji festivala so dodali novi kategoriji, ki sta namenjeni doslej še neraziskanima natečajnima področjema: prva je namenjena videospotom, druga pa inovativnim pristopom k oblikovanju in oglaševanju dogodka, ki nadgrajujejo plakatno oglaševanje. Razstavo izbranih finalistov natečaja s predvajanji videospotov bo pospremila slovesna razglasitev rezultatov. Pervanje je v imenu vodje natečajev Urške Preis predstavil rezultate letošnjih natečajev. »Glede na prijave kaže, da sta se novi kategoriji, ki smo ju uvedli, zelo dobro obnesli. V kategoriji videospot smo dobili kar 31 prijav, med njimi tako visoko proračunske kot nizko proračunske videospote, kar kaže, da bendi stavijo na videospot, kljub temu da nimajo veliko prostora za predstavitev, z izjemo svojih YouTube kanalov in družabnih omrežjih. Letos bodo nagrajenci poleg plaket in razstave v CUK-u Kino Šiška, ki bo na ogled med 13. in 20. aprilom, dobili tudi določene finančne bonuse pri tiskanju plakatov, oziroma, dobili bodo na voljo določeno število prostih plakatnih mest TAM TAM inštituta, kjer bodo lahko razstavljali plakate svojih dogodkov,« je Pervanje izpostavil letošnje natečajne novosti.

Sobotno sejmišče z domačo in tujo ponudbo svežih izdaj glasbenih založb in večjih distributerjev bo imelo svoja vrata odprta od 14. ure dalje. Sejmišče bodo tokrat dodatno popestrili brezplačni live DJ-seti in akustični koncert, hkrati pa bo od 12. do 14. ure potekal konferenčni program festivala, ki bo namenjen zagatam malih in srednje velikih založnikov. Moderatorji bodo na konferenci, ki je zastavljena kot zbor založnikov, postavljali vprašanja, kako si različne založbe zagotavljajo vire financiranja in kako do poslušalcev vodijo svoje varovance in varovanke, ob tem pa primerjali, kako se s tem soočajo različni profili glasbenih založb na lokalni in mednarodni ravni. »Letošnja želja je bila, glede na prestavitev festivala iz marčevskega v aprilski termin, organizirati sejmišče pred Kinom Šiška, toda žal bo glede na aprilsko vreme sejmišče potekalo v notranjih prostorih Kina Šiška. K udeležbi smo povabili domače in tuje založbe. Selekcijo je predvsem zaradi potnih stroškov narekovala bližina Ljubljane. Odzvalo se je podobno število založnikov kot lani. Seznam še ni dokončen, viden pa je upad domačih založb. Prijavilo se dvajset založb, sedem od teh jih prihaja iz tujine, kar je dobra popotnica za naprej, saj smo vzpostavili stik z veliko založbami iz tujine,« je poudaril Pervanje.

Letošnje brezplačne delavnice so usmerjene v produkcijo glasbe. Na prvi se bodo prijavljenci pod taktirko štajerskega bitmejkerja Andrije Šulića – Šuljota naučili producirati lastno muziko na prenosnih napravah, kot so telefoni, računalniki in tablice. »Če bodo avdio rezultati primerni, bomo vsekakor to ovekovečili,« je pripomnil Dušan Bulajić, sodelavec festivala Tresk. Na drugi delavnici, namenjeni predvsem osnovnošolcem, se bodo pod okriljem Vinyl fabrike učili tiskati vinilne plošče in spoznavali bodo osnove analognega zapisa zvoka. »V osnovi je bila delavnica namenjena osnovnošolcem prvih dveh triad, toda glede na prijave se je izkazalo, da to zanima predvsem starejše. Delavnica bo zanimiva, ker se bodo na licu mesta tiskale gramofonske plošče,« je omenil Pervanje.

Koncertni program

Glasbeni program letošnjega Treska se bo pričel v petek, 12. aprila, ob 23. uri v Študentskem kampusu in bo trajal do jutranjih ur. Predstavila se bosta domači producent Christian Kroupa oz. Alleged Witches ter hrvaški zvočni pustolovec Strahinja Arbutina. Organizatorje veseli, da se je vabilu odzval nizozemski producent parrish smith, ki je eden odmevnejših gostov letošnjega festivala. Svoj novi projekt, ki bo na dan dogodka izšel pri založbi Kamizdat, bo predstavil duo Warrego Valles, ki ga sestavljata Nina Hudej in NinaBelle. »To je že peta letošnja izdaja neodvisne založbe Kamizdat, ki izdaja večinoma albume lokalnih glasbenikov in glasbenic. Prihajajoči album z naslovom save. as je najina tretja izdaja. Naslov je nastal spontano, saj je bilo v procesu produkcije veliko shranjevanja. Živimo v svetu prekomernih informacij, ki se izgubljajo. Album bo izdan v obliki lične knjižice z USB ključkom, na voljo bo tudi na Bandcampu in ostalih internetnih portalih. Izdajo sta oblikovala mlada oblikovalca Sara Farah Kurnik in Matej Mihevc, ki je prispeval tudi remix. Gre za mini album, na katerem je sedem originalnih komadov in dva remixa, drugega je prispevala hrvaška producentka Napalma. Album je produciral Luka Prinčič, ki vodi založbo Kamizdat, besedilo pa je napisal Luka Volk je povedala Nina Hudej.

»Letos smo si zadali, da bomo drugače kurirali osrednji program. Če smo prejšnja leta izbirali nastopajoče, ki albumov še niso izdali oziroma še niso podpisali [pogodbe] z založbami, smo se letos obrnili na izstopajoče domače izvajalce, ki so v lanskem letu izdajali albume oziroma jih bodo izdali v kratkem,« je dejal Pervanje. V Kinu Šiška se bodo v soboto, 13. aprila, od 14. ure dalje predstavili naslednji glasbeniki: s svojim ekstravagantnim dvournim setom, sestavljenim iz glasbe, ki jo zbira po celem svetu, bo nastopil francoski založnik in didžej Cheb Gero. Drone emoji je domači internetni izvajalec, ki je bil lani izbran za »naj domačo« na Tolpi bumov. FFX je domači new wave R&B dvojec, ki je razpet med Berlinom in Eindhovnom. Hrvaško bosta zastopala zagrebški tandem Jan Kinčl & Regis Kattie ter varaždinska post-dance folktronica ŠećeЯ. Blues samuraji Jinho Jinza bodo predstavljali prekmursko založbo God Bless This Mess Records. Okoli prekaljenega producenta Luke Uršiča – Kaluja se je zbral mladi sedemčlanski orkester The Gradient, ki je lani opozoril nase z elektronsko funkovskim prvencem, izdanim pri založbi Stiropor. Domača zasedba Lynch, ki se pripravlja na daljši pohod po mreži evropskih showcase festivalov, je z novim singlom nakazala sodelovanje z založbo Kapa Records. Mariborsko glasbeno sceno bo predstavljal hip-hop duo OYGN, ki ga sestavljata pretkani rimoklepač Egon Mito ter mladi producent in didžej YNGFirefly. Našo severno sosedo bo zastopala nenavadna avstrijska glasbenica Teresa Rotschopf, ki je lani nastopila na festivalu Waves Vienna.

Po zaključku v Kinu Šiška se bo dogajanje selilo v Klub K4, ki letos prav tako obeležuje jubilej, in sicer tridesetletnico delovanja. Uradni after koncertnega dela se bo od 23. ure dalje nadaljeval v gosteh pri ciklu K4 Gibanica. »Namen projekta Gibanica je mladim omogočiti priložnost nastopanja in predstavljanja novosti. Projekt poteka tretjo sezono, v tem času je bilo izvedenih preko dvajset dogodkov, na katerih se je predstavilo več kot sto domačih izvajalcev je povedal Tine Vrabič, idejni vodja projekta. V Klubu K4 bo premierno nastopil Blaž, pridružili se mu bodo še Terranigma, Šuljo, DVS ter vidžejka 5237, ki kot rezidentka skrbi za vizualno podobo Kluba K4. Znotraj projekta Gibanica Klub K4 vsako leto izvede natečaj za mlade producente ter izda kompilacijo. »Kot podaljšek vsega tega se je Gibanica povezala z Mladinskim centom Moste, saj vzpostavlja studio za mlade, ki nimajo priložnosti producirati in miksati glasbe. Smo v fazi zbiranja denarja, da se začne graditi studio,« je dejal Vrabič.

Za to, da je letošnji Tresk še bolj privlačen, je med drugim zaslužen grafični oblikovalec in ilustrator Zoran Pungerčar, ki skrbi za celostno grafično podobo praznovanja 50-letnice Radia Študent. »S programom festivala ciljamo na široko publiko, ne delamo žanrskega festivala, letošnji cilj je ustvariti založniški festival, saj je večina nastopajočih varovanka založb, ki bodo predstavljene na sejmišču. Zelo smo se trudili, da bi na festivalu z novo izdajo nastopil predstavnik založbe Radia Študent, pa nismo mogli uskladiti terminov,« je za konec strnil Pervanje ter dodal, da bodo sveže izdaje ZARŠ-a predstavljene ob drugih priložnostih.

Celoten program festivala si poglejte TUKAJ.