20.01.2021

TV SLO premieri: Narečja v popularni glasbi in Urbana slovenščina

V uredništvu Izobraževalnega programa TV SLO je pred dobrim letom startala dokumentarna serija o rabi slovenščine med mladimi z naslovom Kdo se boji slovenščine. Lani so bili predstavljeni trije deli, letos pa ponujajo dva nova.

Press Info

Narečja v popularni glasbi

Dolžina posameznega dela je 25min.

Premiera 27. januarja 2021 ob 17.25 na TV SLO1

Kdo se boji slovenščine: Narečja v popularni glasbi


Scenarij in režija Maja Pavlin

Zanimalo jih je ustvarjanje besedil v narečjih ter ohranjanje slovenščine skozi lokalni govor, ki je kot pravi antropolog prof. dr. Rajko Muršič, edina prava, živa slovenščina: "Knjižna slovenščina je precej izpraznjen jezik. Pravo bogastvo jezika je tisto, ki je povezano z dejanskim, vsakdanjim življenjem."

Dokumentarni film poleg bogastva slovenskih narečij, ki se organizirano ohranjajo predvsem v okviru folklorne zapuščine, razkriva tisto bolj življenjsko, bolj aktualno in predvsem mladim razumljivejšo a precej redko rabo narečij v popularni glasbi.

Z izbranimi glasbeniki kot so Rudi Bučar, Ana Pupedan, Bakalina, Klinci, Emkej in Vlado Kreslin so se podali na slikovit potep po Sloveniji (Obala, Kras, Tolminski hribi, Bela krajina, Štajerska, Prekmurje) ter skozi rabo narečij v popularni glasbi (pop rock, rap, trap, kantavtorstvo …) ter spoznali pestrost slovenskega jezika, ki – kot pravi etnolog in kulturni antropolog dr. Rajko Muršič, živi in se ohranja ravno z narečnim govorom.  Izziv »narečnega kolaža« so sporočila, ki si jih glasbeniki iz različnih koncev Slovenije preko telefona »podajajo« v svojih narečjih – se bodo razumeli med sabo? 


Premiera 3. februarja 2021 ob 17.25 na TV SLO1

Kdo se boji slovenščine: Urbana slovenščina

Scenarij in režija Maja Pavlin

Marsikdo bi rekel, da mladi nič ne berejo, poslušajo samo angleško muziko, kvarijo slovenski jezik s slengom, katerega generator je v veliki meri hip hop scena ... a kot pravi profesor slovenščine dr. Igor Saksida je eden od najmočnejših dejavnikov za ohranitev slovenščine med mladimi ravno hip hop.

»Leta 2210 nobedn ne bo več govoru slovensk, leta 2210 nobedn nebo razumeu teh besed ...« tako poje Nipke v skladbi 2210 iz albuma Buden, ki je v produkciji Dravle records združil trenutno najbolj vroče glasbenike med mladimi (Nipke, Joker Out, Matter, zalagasper, Ezra, Trkaj …). S privoljenjem mojstra Mojmirja Sepeta je v skladbi uporabljen tudi del refrena zimzelene popevke Brez besed s katero se je v izvedbi Berte Ambrož na Evroviziji leta 1966 prvič slišal slovenski jezik.

Dokumentarec ponuja simpatično in živo medgeneracijsko ter multižanrsko sinergijo. Sklene jo optimizem nedavno preminulega maestra, ki ob poslušanju hip-hopa ekipe Dravle records mirno zaključi, da se nam za obstoj slovenskega jezika ni treba bati: "Veste, slovenščina je preživela vse sorte hudih napadov in okupacij tujih jezikov pa se je obdržala. Materni jezik se bo vedno obdržal."

Opomba: Mojster Mojmir Sepe je v pričujočem dokumentarcu zadnjič nastopil pred TV SLO kamerami. Njemu film tudi posvečajo.

Urbana slovenščina