02.04.2020

Umetnost misli

V luči zmage na freestyle bitki, ki je nedavno potekala v Klubu K4, smo spregovorili z mladim raperjem Urhom Mlakarjem.

Dušan Mijanović

Urh Mlakar UM
Foto: Goran Vadlja Kamenjašević

Režiser, pisec besedil, glasbenik, raper, freestyler Urh Mlakar UM se je z umetnostjo srečal že zelo zgodaj. Ob vpisu v Srednjo vzgojiteljsko šolo in gimnazijo Ljubljana (dramsko-gledališka smer) se je spoznal z glasbo in filmom. Na teh dveh področjih je osvojil mnogo priznanj in nagrad. Zadnjo si je priboril na kulturni praznik, ko si je na prvem Jurja Freestyle Rap Battlu v Klubu K4 'prirepal' čast in slavo ter 'prejel' finančno nagrado v višini 1.000 EUR.

Kako preživljaš čas v vsesplošni izolaciji? Verjetno ti ni dolgčas?

Dolgočasim se res ne. Počnem ogromno stvari. Prva je prišla faza pospravljanja, sobo sem obrnil naokoli, pometal nepotrebne stvari stran, našel vse stare kulije za kavčem itd. Nato je čas za čiščenje končno doživel moj desktop. Laptop je kar brnel od navdušenja. Ko sem uspel v red spraviti svoje okolje, se je začela kreativnost. Učim se raznorazne lestvice na kitari in klavirju, pilim svoj ritem na bobnih, freestylam dokler se mi jezik ne zaplete v ambulantski vozel, rišem, DJam, pišem, montiram videje za nazaj. Vse te stvari kot prej, a končno imam čas zase. Res se lahko s 100% fokusom lotim stvari, ki si jih zadam. Res se lahko nečemu učinkovito posvetim in kreativnosti namenim toliko časa, kot si resnično želim. Ne pa tisto, ko primeš kitaro samo za 20 minut, ker veš da če ji boš namenil več časa, bo klavir objel prah, ker moraš čez urco že bit na drugem koncu Ljubljane. Zdaj ko so mi odpadli vsi koncerti, gledališke predstave, moderiranja, impro skupine in sinhroniziranje risank, sem malce zadihal in se sestavil. Vsak dan mi ostane čas, da se zabubim v knjigo, da pogledam film, ki ga še nisem. Vsak dan lahko preživim s svojo družino, ki je sem jo doslej vedno videl šele zvečer ali za vikend. Prisrčno mi je, da jemo kosilo skupaj po dolgem času, si povemo zgodbe, se povežemo, igramo družabne igre. Lepo mi je. Malo zaboli, ko to rečem, medtem ko ljudje množično umirajo, zdravniki ne spijo in delavci tvegajo bolezen na vsakem koraku. Seveda si želim, da se to čimprej konča, da se ljudje vrnejo k ljubljenim, da prenehajo trpeti in da virus pobegne. Ampak, nekaj tednov v karanteni mi je pokazalo, kaj vse imam in da moram resnično delati to kar ljubim iz dneva v dan, predvsem pa si vzeti čas zase in za svoje telo. Mislim, da je tudi zemlja potrebovala ta 'počitek'.

Zmagal si na tekmovanju Jurja Freestyle Rap Battle. Kaj ti pomeni zmaga?

Zmaga mi pomeni potrditev vsega trdega dela. Vse te ure freestylanja v avtu, vse te noči preždete pri slovarju, vsi te cypherji s Kuno in Skovo, vsi ti večeri igranja na ulici so se magično vrnili k meni v obliki, ki sem ji lahko samo hvaležen. Je tudi odlična referenca za nabiranje nastopov in eden od faktorjev spoštovanja in prepoznavnosti v hip hop kulturi. Zdaj se moram še bolj gnati in še bolj vaditi, ker bom slej kot prej branil naslov.

V kateri projekt boš vložil finančno nagrado?

Najprej jo moram še prejeti. (smeh) Ne vem ali se situacija vleče zaradi vse te corone in zaprtjem klubov, a to mi je pustilo malce grenkega priokusa, saj sem si zmago na Prešernov dan pošteno prislužil in je neprofesionalno, da zmagovalec zdaj prosi in spominja organizatorja, naj mu nakaže dobiček še dva meseca po dogodku. Upam, da bo K4 uredil te zadeve. Če jih ne bo, bom tja nesel zvočnik in mikrofon in zbetlal še njih! (smeh) Moj plan delitve plena pa je tak: Pol za glasbeno opremo, pol pa za potovanje s punco. Volk sit in koza cela.

Praviš, da je žanr freestyle rap umirajoči žanr. Kako ga poizkušaš oživljati?

Velikokrat ga poizkusim razširiti in oživeti kar na ulicah Ljubljane. Kitara v roko in na Šuštarski most. Z uličnim igranjem lahko freestyle rap predstaviš laikom vseh možnih generacij. Na tak način spoznaš veliko ljudi, tematik, pogledov na svet, hkrati pa pridobiš tudi vrsto izkušenj nastopanja različnim karakternim osebnostim. Ponekod hitro vidiš iz česa se lahko hecaš in iz česa ne. Najraje vidim, ko se kak star par ustavi in posluša rap. Na ustrezen način lahko starejšim pokažeš, da gre v bistvu za poezijo, ki pleše z ritmi in melodijo. Želim predstaviti rap kot možnost izražanja čustev, šal in problematik življenja. Rap niso samo kletvice, nasilje, droge in seks. Rap ponuja veliko več, če ga znaš pravilno uporabiti. Slovenščina je tako čudovita. Vsi te zlogi s katerimi se lahko igraš. Sploh pa freestyle način, da to mišljenje predstaviš človeku na licu mesta in zraste komad skupaj z njim, inspiriran po njegovem predlogu. To je zame neprecenljivo in me navdušuje ter preseneča iz dneva v dan. To poizkušam pokazati ljudem, predstaviti širšo sliko tipičnega stereotipa hip hop družbe. S prijateljem Igorjem Kuno sva pred dvemi leti ustvarila UM & KUNA freestyle show. Prideva na oder, publika da temo/besedo, midva pa spontano repava na beat. Nekako povezujeva glasbo in gledališče. Igrava prizore, kjer se liki med sabo pogovarjajo v rimah. Freestyle ni dober brez energije ljudi, ljudje pa so brez energije, če ni dober freestyle. Obe strani se morata potruditi za pravo kemijo v prostoru.

Pravtako smo s kolegi reperji ustvarili projekt z imenom Freestyle tržnica. Ideja je, da se enkrat mesečno zunaj naredi cypher ter se improvizirano kreira pesmi za poslušalce. Na tak način povezujemo ljudi med sabo in pomagamo k razvoju hip hop kulture. Povežemo na enem kraju plesalce, skejterje, grafiterje, glasbenike, pevce… Med časom karantene to počnemo preko raznoraznih freestyle izzivov na Instagram profilu freestyle_trznica.

Ti režiserske izkušnje koristijo v glasbeni produkciji?

Nisem še tam v meri, da bi lahko veliko povedal o tem, lahko pa povem, da z dobrim zaznavanjem in razumevanjem teksta, videospotu dodaš novo dimenzijo zgodbe. V prihodnosti si želim delati skeče v rimah. Sploh tu, mi bo prav prišla tehnika režiranja in kadriranja, saj bom lahko predvidel situacijo in pisal pesem po zgodbi videa. Običajno najprej ustvariš komad in nato razmišljaš o spotu. A če ti uspe že v začetku iti v smer videa, lahko bolj povežeš stvari med sabo. Odvisno od komada, namena, žanra, inspiracije.. V mislih imam kar nekaj idej za videospote, zato se zares veselim ustvarjanja v tej smeri.

Skozi poslušanje katerih slovenskih avtorjev si se najbolj izoblikoval?

Mislim, da sem rap prvič zagrabil, ko sem med poukom glasbene vzgoje v osnovni šoli slišal pesem Murata in Josea Bili so muzičarji. Takrat je nekaj kliknilo v meni. Dolgočasne tematike, ki so se vlekle iz ust profesorjev, so bile kar naenkrat tako kreativno in zabavno predstavljene skozi pesem. To me je presunilo. Veliko sta k temu prispevala tudi Slon in Sadež. Od nekdaj sem bil ljubitelj komedije in znanja. Za ta pogled na svet jim bom večno hvaležen. Drugače pa sem zrastel ob rocku. Prvi CD, ki se ga spomnim, da sem ga vedno znova dajal v radio je bil Siddhartin album Nord. Kmalu zatem je prišla Zablujena generacija, Big Foot Mama, Dan D…Ampak vedno pa se mi je naježila koža ob poslušanju Iztoka Mlakarja. Njegovo pripovedovanje tako živo riše sliko pred očmi, da imaš občutek, da si tam. Ko sem pred leti šel prvič na njegov koncert, je otrok v meni vriskal od evforije. Zabavale so me tudi pesmi Adija Smolarja. Šele kasneje so me začeli navduševati tuji avtorji, kot so Green Day, Linkin Park, Eminem

Kdaj lahko pričakujemo tvoj prvenec?

Okoli začetka novega šolskega leta. Ne vem sicer točno, kdaj bo to, glede na razmere karantene, ampak zatrdim lahko, da gotovo še v letu 2020. Album delam že kar nekaj let, a ko bo končan, boste videli zakaj mi je vzel toliko dni. Naj samo rečem, da mi je karantena dala ravno prav časa, da sem brez distrakcij uspel sestaviti nekaj misli in pesmi s plate povezati med seboj, tako kot sem si pred leti želel in upal, da jih bom lahko.

Preferiraš Instagram, Facebook ali YouTube?

Aktiven sem na vseh področjih. Facebook uporabljam za ustvarjanje eventov in deljenje vsebin, pa tudi da kdaj napišem kakšen sočen status. (smeh). Najbolj sem aktiven na Instagramu. Na profilu umetnost.misli imam do sedaj kar lepo zbirko zabavnih video vsebin. Pravtako poskušam ljudstvo zabavati tudi preko livestreama, to v teh časih pride kar prav. Imam tudi YouTube kanal Umetnost Misli, kjer redno objavljam freestyle pesmi. Kmalu bo tja prišlo tudi veliko videospotov, skečev in kratkih igranih filmov.