06.05.2022

Umrl je Jože Balažic

V petek je v 78. letu starosti preminil trobentač Jože Balažic, član ansambla Bratov Avsenik.

SIGIC

Ansambel Bratov Avsenik
Foto: YouTube

Jože Balažic, 18. maj 1944 - 6. maj 2022

Jože Balažic je najbolj poznan kot trobentač v zadnjem obdobju Ansambla bratov Avsenik, kjer je nadomestil dolgoletnega člana Franca Koširja.

Rodil se je 18. maja 1944 v Beltincih. Po maturi se je vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani in tam diplomiral pri profesorju Tonetu Grčarju. Deset let je bil zaposlen v simfoničnem orkestru Slovenske filharmonije. Sodeloval je tudi z različnimi ansambli, med drugim Ansamblom Vilija Petriča, Ansamblom Gorenjci in Ansamblom Borisa Kovačiča. Kot studijski glasbenik je snemal trobento za arhivske posnetke. Že leta 1970 je za Avsenike zaradi Koširjevih zdravstvenih težav posnel ploščo z olimpijskimi temami.

Ob božiču leta 1984 ga je Vilko Ovsenik povabil v Ansambel bratov Avsenik, pridružil se jim je naslednje leto. Spomladi 1985 je z njimi odšel na turnejo po zahodni Evropi, pozneje so gostovali tudi v ZDA in Kanadi. Nekaj časa je še nastopal skupaj s Francem Koširjem, ki je skrbel za humor, skladbo za dve trobenti Pesem za tebe pa sta odigrala skupaj.
 


V zasebi Bratov Avsenik je Balažic ostal vse do konca njenega delovanja leta 1990. Skupno je z njimi posnel deset velikih plošč, kot priznanje je prejel eno zlato in eno platinasto ploščo. Po koncu delovanja Avsenikovega ansambla se je po letu pavze kot glasbeni pedagog zaposlil na glasbeni šoli Ljubljana-Moste. Od leta 1995 je igral v Ansamblu Mira Klinca.