09.05.2011

Urejevalci oblakov

Od petega maja naprej pa do konca julija Park Tivoli vabi ne le s svojo naravo, temveč tudi z razstavo, ki je v takšnem obsegu pri nas še nismo imeli. Jakopičevo sprehajališče ponuja med svojimi zelenimi krošnjami kostanjev zgodbe glasbenega dogajanja, ki mu Žiga Koritnik sledi že več kot dvajset let.

Petra Cvelbar

Žiga Koritnik (foto: Petra Cvelbar)
Foto: Petra Cvelbar
Žiga Koritnik, Urejevalci oblakov, fotografska razstava, Jakopičevo sprehajališče, Park Tivoli, Ljubljana, od 5. 5. do 31. 7. 2011

Od 5. maja naprej pa do konca julija Park Tivoli vabi ne le s svojo naravo, temveč tudi z razstavo Urejevalci oblakov, ki je v takšnem obsegu pri nas še nismo imeli. Jakopičevo sprehajališče ponuja med svojimi zelenimi krošnjami kostanjev zgodbe glasbenega dogajanja, ki mu Žiga Koritnik sledi že več kot dvajset let.

Razstavo, ki zajema več kot 140 črno-belih koncertnih in portretnih fotografij z različnih koncev sveta, je odprl ameriški veleposlanik v Sloveniji, Joseph A. Mussomeli, skupaj z Mitjo Meršolom, Christopherjem Wurstom in Žigo Koritnikom. Odprtje je pritegnilo veliko ljudi, saj je razstava prva velika retrospektiva Koritnikov del. Da je do projekta sploh prišlo, ima največ zaslug Christopher Wurst z ameriške ambasade, ki je sam ljubiteljski fotograf in zelo ceni Koritnikovo delo. Pri uresničitvi projekta sta moči združila ameriško veleposlaništvo v Sloveniji in Zavod Turizem Ljubljana ter s tem omogočila razstavo jazzovske fotografije, ki je ena največjih ne le pri nas, temveč tudi v svetu. Otvoritveni večer se je zaključil s koncertom odlične skupine The Jazz Passengers v klubu Cankarjevega doma.

Ornette Coleman (foto: Žiga Koritnik)Žiga Koritnik je čarodej za fotoaparatom, saj zna ujeti trenutke, ki so nabiti s čustvi, in vidi tisto, kar mnogim, ko stojijo pod odrom, ostane skrito. Veliko vlogo pri tem ima njegova ljubezen do glasbe in fotografije. Njegove fotografije izražajo globoko strast do nastopajočih in obenem izkazujejo spoštovanje do celotnega glasbenega dogajanja. Tako mu je skozi leta delovanja uspelo navezati ogromno prijateljstev med glasbeniki in organizatorji različnih festivalov. Spoštovanje pa prihaja tudi z druge strani, saj ljudje iz sveta glasbe doma in zunaj poznajo Žigo in cenijo njegovo delo.

Koritnik ni le glasbeni fotograf, temveč fotograf z veliko začetnico. Njegov interes delovanja je precej širši in ni osredotočen samo na dogajanje na odru. Zanimajo ga ljudje, narava, lahko bi rekli življenje nasploh ... Da je pravi kulturolog, dokazuje z vedno novimi projekti, ki se jih loteva, med katerimi sta knjigi o Sardiniji (Pikica luči) in Bohinjskem jezeru (Jezero/Lake), v nastajanju pa je tudi že nova knjiga o sardinskem siru.

Sonny Rollins (foto: Žiga Koritnik)Za Koritnikovo fotografijo je značilen subjektiven fotografski pogled, kar pomeni, da nas prek svojih del spušča v svoj intimni, bogati doživljajski svet. Zagotovo je nanj močno vplivalo večletno delo snemalca na nacionalni televiziji, predvsem pa je njegov radovedni duh tisti, ki ga sili k neprestanemu odkrivanju novega. Koritnikove glasbene fotografije ponujajo ravno to – nov svet, svet, ki ga bo marsikateri obiskovalec Jakopičevega sprehajališča uzrl prvič. In morda ga bo zamikalo, da to, kar vidi, tudi začuti pod odrom.Žiga zna glasbeni svet prevesti v jezik, ki spregovori ljudem, ki tega sveta ne poznajo.