26.01.2017

Uvod v 65. izvedbo Festivala Ljubljana že februarja

Vodstvo Festivala Ljubljana je na tiskovni konferenci 25. januarja predstavilo svojo ponudbo glasbenih dogodkov. Odprtje poletnega festivala bo letos že v februarju napovedal koncert londonskega Kraljevega filharmoničnega orkestra v Unionski dvorani.

Maia Juvanc

Darko Brlek in Tomislav Čeh
Foto: Festival Ljubljana / Mediaspeed

Vodstvo Festivala Ljubljana je na tiskovni konferenci 25. januarja predstavilo svojo ponudbo glasbenih dogodkov, ki se žanrsko raztezajo od monumentalnih klasičnih mojstrovin orkestralne, operne in komorne glasbe, sodobne operne kompozicije, alternativnih samosvojih pogledov na klasiko, pomembnih baletov ter novih muzikalov do vročične romske glasbe in tradicije kantavtorstva. Odprtje poletnega festivala bo letos že v zimskem februarju napovedal uvodni koncert londonskega Kraljevega filharmoničnega orkestra v Unionski dvorani

9. februarja bo Londonski Kraljevi filharmonični orkester pod taktirko dirigenta in violinista Pinchasa Zukermana izvajal Beethovnova dela, s katerimi bo počastil slovenski kulturni praznik in tudi napovedal tradicionalni poletni Festival Ljubljana 2017, ki letos obeležuje 65. izvedbo. Zanimiva novost tega dogodka bo prvič na domačih tleh organizirana pokoncertna večerja, zastavljena po zgledu tradicionalnih italijanskih umetniških večerov festivalske tradicije. Obiskovalci koncerta bodo vabljeni na posebno večerjo s štirimi hodi in izbranimi vini (za ceno 40 eur), kjer se bodo lahko pobliže seznanili in družili z dirigentom Zukermanom ter ostalimi glavnimi akterji Kraljevega filharmoničnega orkestra. 

Pravo odprtje poletnega festivala se bo odvilo 28. junija, in sicer predvidoma na Kongresnem trgu z izvedbo Carmine Burane Carla Orffa v interpretaciji katalonskega teatra La Fura dels Baus iz Barcelone ter  dveh slovenskih poustvarjalnih sestavov, Orkestra Slovenske filharmonije in Združenih zborov Slovenije. Sledil bo večer opernih arij, ki jih bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma letos znova ovila v konture svojega mezzosopranskega opernega glasu Elina Garanča

Razen prepoznavne mezzosopranistke se bodo na festival vrnile tudi velike ruske poustvarjalne moči klasične glasbe, med katerimi je dirigent in umetniški vodja Sanktpeterburške filharmonije Jurij Temirkanov, ki bo nastopil s svojim mednarodno priznanim orkestrom v Cankarjevem domu. Drugo večjo poustvarjalno rusko silo klasične glasbe predstavlja dirigent Valerij Gergijev, ki bo izpolnil svojo obljubo in z Marijinim gledališčem iz Sankt Peterburga avgusta izvedel drugi del Wagnerjevega prstana

Operna umetnost bo na letošnjem festivalu dobila novo podobo s praizvedbo Svatbe srbske skladateljice Ane Sokolović, za tradicionalno belkantistično usmerjeni okus publike pa bo poskrbela uprizoritev Madame Butterfly v izvedbi Pekinške opere.

Komorno glasbo bo izvajal Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ki bo nastopil na štirih koncertih v Križevniški cerkvi in Slovenski filharmoniji z različnimi solisti: z ruskim violinistom Dimitrijem Sitkoveckim, sopranistko Niko Gorič, francoskim harmonikarjem Richardom Gallianom in flavtistom Borisom Bizjakom. Posebnost v tej zvrsti bo gotovo nastop pianistke svetovnega kova Marte Argerič s komornim orkestrom Franza Liszta, pianistko Akane Sakai, violinistom Gaborjem Takács-Nagyjem in pripovedovalko Annie Dutoit.

Med zanimivostmi »alternativne« klasične scene spadata dva koncerta, ki bosta ponudila svojstven pogled na znana dela železnega repertoarja. Violinist Nigel Kennedy, ki je javno obtožil svoje glasbene kolege in glasbene institucije, da Bachova dela potiskajo v ozek okvir postranskih razredčenih izvedb ali jih spreminjajo v ceneni »šov«, bo baročnega mojstra na koncertu z naslovom Bach in jaz predstavil na izviren način. Sestav Solisti Aquilani pa bo skupaj s slovensko violinistko Lano Trotovšek ter rusko pianistko Anastasyo Terenkovo podal drugačen pogled na Šostakovičev Klavirski koncert ob recitaciji Johna Malkovicha

Velike baletne predstave bodo tvorile tradicionalni del festivalskega programa. Balet Romeo in Julija Prokofjeva bosta izvedla Poljski nacionalni balet in Orkester Slovenske filharmonije, medtem ko bo predstava Hamlet na ogled v izvedbi Državnega baleta iz Pekinga.

Poletni čas bodo po običaju zaznamovali tudi muzikali v Križankah. Poleg priljubljene Mamma Mie se bo odvila premiera novega dela, muzikala Vesna. Odvil se bo večer solistov muzikala iz West Enda in Broadwaya.

Poletni festivalski vrvež bosta spremljala nastopa priljubljenih slovenskih kantavtorjev Tomaža Domicelja (30. 6.) in Vlada Kreslina (25. 8.). Bolj pikantne in temperamentne glasbene izkušnje bodo na festivalu ponudili priznani romski violinist Roby Lakatos (19. 7.) in harmonikar Marko Hatlak z zasedbo Funtango (10. 8.).