30.03.2016

V Celju bo zapela Veronika Deseniška

V stolpu hotela Evropa so ustvarjalci predstavili nov izvirni slovenski muzikal Veronika Deseniška, ki bo premierno izveden 5.7. na celjskem Starem gradu.

Tanja Benedik

Tiskovna konferenca za muzikal Veronika Deseniška
Foto: Tanja Benedik

Na novinarski konferenci so o muzikalu Veronika Deseniška spregovorili skladatelj Leon Firšt, avtor besedila Janez Usenik, pevca Eva Černe in Klemen Bunderla ter producenta Tilen Naraks in Miha Firšt.

Zgodba o Veroniki spada med najbolj znane pri nas, scenarij pa je Janez Usenik usmeril v to, da je Friderik II. Celjski mesto Celje zgradil kot spomenik njuni ljubezni. K ustvarjanju so producenti pritegnili ekipo, v kateri so dirigent Simon Dvoršak, režiser Marko Plantan, asistent režije Luka Marcen, kostumografinji Rosana Knavs in Iris Kovačič, koreografinja Aja Zupanec ter oblikovalec in scenograf Matija Kovač, za 3D videomapping projekcije pa skrbita Tomislav Gangl in Jaka Kotnik. Le-te bodo oblikovane »na kožo« notranjega obzidja celjskega Starega gradu, s številnimi projektorji, ki bodo objekt vključili v scenografijo predstave.

Vloge v muzikalu bodo podvojene. Veroniki bosta Eva Černe in Andreja Zidarič, v vlogi Friderika se bosta izmenjavala Klemen Bunderla in Aco Biščević, grofa Hermana bosta upodobila Marjan Bunič in Matija Bizjan, v ostalih vlogah pa se bodo med drugim predstavili Tjaša Hrovat, Mihael Strniša, Jaka Mihelač in Boštjan Korošec. Za vlogo Elizabete Frankopanske, Friderikove prve žene, bodo pevki poiskali na avdiciji, prav te dni poteka tudi avdicija za zbor.

V zgodbi izpod peresa Janeza Usenika Veroniko, potem ko se po Elizabetini smrti poroči s Friderikom, Celjski grofje žrtvujejo, da bi se obranili pred napadalci, Friderik, ki je tudi v resnici bil tisti grof, ki je takrat trgu Celju podelil mestne pravice, pa v njen spomin zgradi mesto, ki bo še stoletja pričevalo o njuni ljubezni, ki bo preživela njiju in vso celjsko rodbino. Od tu tudi odločitev, da smo v promocijo uvedli srce iz zvezd, med katerimi najbolj izstopajo tri, postavljene v konstelacijo zvezd iz celjskega grba.

Organizator muzikala je Društvo za glasbeno gledališče Slovenije, koproducenti pa so Mestna občina Celje, Zavod Celeia Celje in Hiša kulture Celje. Premiera bo 5. julija na celjskem Starem gradu, sledile ji bodo vsaj tri ponovitve, načrtujejo pa tudi uprizoritve na nekaterih drugih gradovih po Sloveniji.