13.01.2017

V Ljubljani že diši po MENT-u!

Le še slaba dva tedna nas ločita do trenutka, ko bo Ljubljano zopet obiskala kopica glasbenih menedžerjev, promotorjev, novinarjev in založnikov s cele Evrope in širše. Na festivalu MENT bo nastopilo 59 zasedb in izvajalcev, od tega 21 slovenskih. Bogat tudi konferenčni program.

Peter Baroš

MENT Ljubljana

Priložnost, da se na festivalu, ki v prvi vrsti služi vpenjanju slovenskega glasbenega prostora v širok in povezan mednarodni okvir, predstavi kar 21 domačih zasedb, posameznikov in DJ-jev, je izjemna. Na listi potrjenih delegatov, ki prihajajo na MENT, najdemo kar 165 imen. Prihajajo iz ZDA, Rusije, Libanona, Turčije, Velike Britanije, Češke, Poljske, Madžarske, Romunije, Bolgarije, Nemčije, Avstrije, Estonije, Litve in drugih držav. In seveda tudi vseh republik bivše Jugoslavije.

Konferenčni program MENT-a bo ponudil 21 dogodkov, ki se bodo dotikali konkretnih problemov, primerov dobrih praks in neprecenljivega izmenjevanja izkušenj za razvoj bendov in njihovo prebijanje na tuje glasbene trge. Ter za rast in razvoj posameznih glasbenih scen nasploh. Spoznavali bomo vzhodnoevropske festivale, se učili trikov spletne komunikacije, spoznavali zgodbo radia KEXP, pa fenomen islandskega glasbenega eksporta, prisluhnili zgodbi legendarne založbe Sub Pop Records iz Seattla, se ponovno dotaknili koncertne industrije v območju ex-YU. In še mnogo več. Čaka nas tudi nekaj delavnic (kako načrtovati kariero svojega benda, kako izdelati svoj sint) in organiziranih mreženj (npr. mreženje z avstrijskimi delegati v okviru Austrian Heartbeats). Posebej mreženja in druga srečevanja bodo priložnost za glasbenike in njihove predstavnike, da navežejo osebne kontakte z ljudmi, ki lahko bistveno pripomorejo k njihovemu profesionalnemu razvoju.

Ustaljenim konferenčnim prizoriščem (Kino Šiška in M hotel) se letos pridružuje tudi Pritličje. Tudi prizorišča koncertnih nastopov se širijo. Glavnina koncertov ostaja na lokacijah Kina Šiška in AKC Metelkova, od lanskega leta ostaja v igri tudi Stara elektrarna, novi koncertni prizorišči pa sta Pritličje in Celica.

Na kar najbolj nestrpno čaka širše občinstvo, je glasbeni program. Nastopilo bo 59 zasedb in DJ-jev iz 22 držav: Slovenije, Madžarske, Belgije, Hrvaške, Italije, Poljske, Srbije, ZDA, Islandije, Estonije, Danske, Švedske, Velike Britanije, Bosne in Hercegovine, Avstrije, Rusije, Češke, Belorusije, Norveške, Makedonije, Nizozemske in Slovaške.

Kar velja posebej izpostaviti, so seveda slovenski izvajalci. MENT se zaveda, da je najboljšo mednarodno promocijo slovenske glasbe treba delati doma. Ko domače zasedbe nastopijo pred domačim občinstvom in tujim delegatom ponudijo najboljšo koncertno izkušnjo, ki jo premorejo. Žanrski razpon slovenskih izvajalcev je izjemno pester. Visoko kotira izjemno mlad set zasedb in izvajalcev kot so Haiku Garden, Jakob Kobal, Lynch in persons from porlock. Tukaj so izkušeni mladci in mladenka iz Koala Voice, ki jim bo pripadla otvoritev festivala v veliki dvorani Kina Šiška. Prihajajo tudi kamniški Matter, pa all-stars zasedba domačih improvizatorjev, združenih v Olfamoštvo. Pa domači folk-impro unikat Širom. Tu so še Kukla, Liffecutter, Leni Kravac, Nova Deviator, Blaž, Čunfa, 2xP, Jahač plošč BIgor, Sunny Sun, Gregabytes, Kikiriki, Miha Peterlič in Šuljo.

Več o koncertnem in konferenčnem programu festivala MENT, ki bo potekal med 1. in 3. februarjem, si lahko preberete TUKAJ. Več o nakup vstopnic pa TUKAJ