10.01.2019

V novo leto z novo glasbo!

Slovenska filharmonija zaganja nov festival sodobne glasbe pod umetniškim vodstvo Klemna Hvale. Prva edicija festivala V novo leto z novo glasbo se je začela 10. in 11. januarja z izvedbo prenovljene skladbe Alavò Vita Žuraja.

Maia Juvanc

Tiskovna konferenca: Franci Krevh, Vito Žuraj, Klemen Hvala, Rinnat Moriah in Michael Wendeberg.
Foto: SIGIC

Slovenska filharmonija zaganja nov festival sodobne glasbe pod umetniškim vodstvo Klemna Hvale. Prva edicija festivala V novo leto z novo glasbo se je začela 10. in 11. januarja z izvedbo prenovljene skladbe Alavò Vita Žuraja. Skladbo, ki je bila nagrajena s skladateljsko nagrado Claudio Abbado Berlinskih filharmonikov, bosta izvedla sopranistka Rinnat Moriah in pianist Jean-Frederic Neuburger, ki sta že bila solista njene krstne izvedbe 5. novembra v Berlinski filharmoniji.  

Med 10. januarjem in 1. februarjem se bo zvrstilo pet koncertov, na katerih bodo zazvenele tako kultne skladbe sodobnega repertoarja kot tudi novitete slovenskih skladateljev, ki so plod naročil Slovenske filharmonije. Orkester SF in posamezni glasbeniki, zbrani v manjše izvajalske skupine, bodo izvedli Shimmer IV Mateja Bonina in Alles Gute zum Geburtstag, lieber Mozart (Vse najboljše za rojstni dan, dragi Mozart) Nane Forte, ki obeležuje obletnico Mozartovega rojstva. Poleg teh skladb bomo slišali še dela Nine Šenk in Andreja Makorja, nastala po naročilu iz tujine, ter več skladb Vita Žuraja, ki trenutno piše novo opero. 

Za prvo slovensko praizvedbo skladbe Schrauben za 13 tolkalcev Enna Poppeja bo poskrbel Slovenski tolkalni projekt, katerega vodja Franci Krevh je na tiskovni konferenci poudaril, kako dobrodošle so izvedbe sodobne glasbe za tolkalce, ki se le tako lahko konkretneje glasbeno udejstvujejo. Na programu festivala so tri tovrstne skladbe, med njimi tudi tako imenovana tolkalska klasika, Ionizacija Edgarja Varèsa.

18. januarja bodo poleg Boninove novitete, Suite za godalni orkester Janeza Matičiča in skladbe Memoriale Pierra Bouleza prvič na slovenskem odru zazvenele Tri invencije za komorni orkester angleškega skladatelja Georgea Benjamina. Invencije, ki v ospredje postavljajo solistične inštrumentalne interpretacije, so nastale leta 1995 po naročilu slovitega Salzburškega festivala. Boninov Schimmer IV pa nadaljuje serijo skladb, v katerih se ta ustvarjalec mlajše generacije posveča vodenju linije, ki je hkrati središče celotne glasbene misli. 

V nadaljevanju bo 21. januarja izvedena skladba Baca Nine Šenk ob boku skladb Makorja, Božiča, Varèsa, Poppeja in Žuraja, čigar Top spin za tolkalni trio je nastal po teniškem navdihu.   

Krstna izvedba dela Nane Forte bo potekala v sklopu Vokalnega abonmaja 27. januarja, in sicer na koncertu, posvečenem Mozartu. Poleg te novitete bosta Zbor in Orkester SF izvedla še delo Arva Pärta in Mozartove Vespere. Med solisti bodo Marko Fink, Theresa Plut in Barbara Jernejčič Fürst

Za zaključek se bo 2. februarja novi festival sodobne glasbe koprodukcijsko združil z odprtjem Zimskega festivala Ljubljana. Ob tej priložnosti bo v Dvorani Marjana Kozine zazvenela prav posebna kombinacija skladb, med drugim vokalno zahtevne priredbe arij iz »anti-antiopere« Le Grand Macabre Györgyja Ligetija, arija Zerbinette iz Straussove Ariadne na Naksosu, delo Bernda Aloisa Zimmermanna ter velikopotezni Metastasis Iannisa Xenakisa. Koncert se bo sicer pričel s teatralno skladbo Quiet, please!, v kateri Žuraj izpostavlja več zvočnih elementov koncertnega življenja, kot so odvijanje bombončkov proti kašlju starejših abonentov in zven ključev ob padcu na tla.

Koncerti se bodo odvijali pod raznolikimi taktirkami dirigentov, kot so Steven Loy, Gregor A. Mayrhofer, Steffen Schreyer, Philip von Steinaecker in Michael Wendeberg

V sklopu 3. Zimskega festivala Ljubljana se bodo med 2. in 6. februarjem zvrstili koncerti velikih glasbenih imen. 4. februarja bo ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor in pod taktirko Simona Krečiča nastopil priznani argentinski tenorist José Cura. Ob njem bosta nastopili sopranistki Monika Bohinec in Elvira Hasanagić. Za spektakelski zaključek pa bo poskrbelo šest moških glasov, The Queen's Six