25.01.2019

Vabilo k pisanju za 35. številko Razpotij: ZVOK

Revija Razpotja, ki stavi na odprto in argumentirano razpravo o različnih temah sodobnega sveta, vabi k pošiljanju prispevkov na temo različnih form slišnih pojavov iz različnih družbenih aspektov. Rok za pošiljanje: 28. februar 2019.

Press info

Vabilo k pisanju za Razpotja
Foto: vir: razpotja.si

Revija Razpotja vabi:

"V današnji izrazito vizualni kulturi pogosto pozabljamo na pomen drugih čutov, ki so prav tako (ali morda še bolj) pomembni za zaznavanje sveta okoli nas. Eden od njih je sluh. Ko že govorimo o poslušanju in slišnem, se največkrat omejujemo na glasbo, ki je verjetno eden najbolje raziskanih zvočnih fenomenov. Onkraj estetskih kategorij pa o poslušanju in zvoku razmišljamo le redko.

V naslednjih Razpotjih bi se zato radi posvetili ZVOKU in se podali na raziskovanje različnih form slišnih pojavov ter njihovih političnih, ekonomskih, fizikalnih, socioloških, etnografskih ter nenazadnje tudi pravnih aspektov. Radi bi raziskali zvok kot temeljni element komuniciranja, se ukvarjali s sluhom kot primordialnim čutom in razmišljali o oglašanju. Vabimo vas tudi, da se z nami podate v polje neugodja. Radi bi raziskali zvok kot orožje in sredstvo manipulacije in se posvetili zvoku kot opozorilnemu sredstvu. Nenazadnje pa nas, kot odsotnost zvoka, zanima tudi tišina.

Pridružite se nam pri ustvarjanju novih Razpotij. Članki naj bodo dolgi od 8.000 do 20.000 znakov s presledki. Prizadevajte si za jasen, splošno razumljiv slog. Izogibajte se opombam in vire, kjer je to potrebno, navajajte znotraj besedila. Dobrodošla je členitev besedila z mednaslovi. Vabimo vas, da si preberete naše zapovedi stila.

Vaše prispevke sprejemamo na info@razpotja.si do 28. 2. 2019. Zaželjeno je, da se z idejo za pisanje predhodno oglasite uredništvu na isti mail. Poleg tematskih člankov sprejemamo tudi druge članke o kulturi, humanistiki in politiki. Vsi objavljeni članki so honorirani (150€ bruto za tematske in druge daljše članke, 100€ bruto za krajše)."