12.10.2017

Vrača se Mariboring

V četrtek, 12. in petek, 13. oktobra bo v mariborskem AGD Gustaf potekal festival Mariboring.

Press info

Mariboring

Začetki pobude Mariboring segajo tja v leto 2009, ko je takratni vodja ustanove Pekarna Magdalenske mreže, Gregor Kosi iskal sodelavce v koncertnem programu dvorane Gustaf. Kot odgovor na megalomanske izgube, ki jih je v tistih letih uspel pridelati Festival Maribor, se je rodil festival Mariboring. Festival improvizirane glasbe. V tistem času se je začenjal svojevrsten preplet več iniciativ od glasbene šole Zlatka Kaučiča do rednih glasbenih delavnic Raziskava & Refleksija na pobudo Tomaža Groma v organizaciji Zavoda Sploh, kar je rezultiralo v povečevanje števila glasbenikov zainteresiranih za prakticiranje proste improvizacije.

Na prvem Festivalu Mariboring 2009 so takrat nastopila imena kot so: Irena Tomažin, Tomaž Grom, Marko Karlovčec, N'toko, Zlatko Kaučič, Danijel Marinič, Jaka Berger, Andrej Fon, Vitja Balžalorsky, Vid Drašler, Jošt Drašler, Matjaž Ferk, Bojan Krhlanku, Grgur Savić in drugi, ki so se potem redno vračali na oder Gustafa v sklopu nadaljavanja pobude Mariboring. Saj je iz prvotno mišljene zasnove festivala, že tekom festivala postalo jasno, da potrebujemo redno koncertno dogajanje, če želimo omogočati razvoj prakticiranja prosto improviziranih muzik. In tako se je rodil koncertni cikel Mariboring, ki je skozi leta svoj program konkretno razširjal iz proste improvizacije na polja eksperimentalnih, noise, avant rock in drugih neulovljivih glasbenih izrazov.

Zaradi spleta okoliščin in na nek način tudi potrebne pavze se je zadnji koncert v sklopu tega cikla zgodil 11. maja 2015 z gostovanjem norveškega tria MoE. In tukaj nadaljujemo pri ponovnem zagonu mašine Mariboring. Letošnjo dvodnevno edicijo, ki bo potekala 12. in 13. oktobra 2017, v dvorani Gustaf v Pekarni, bodo otvorili prav MoE. Krog je sklenjen, pavza dobrodošla, kam od tukaj naprej pa je odvisno od vas spoštovano poslušalstvo živih muzik. Edicija 2017 bo programsko izjemno široka in predstavlja vse tisto, za kar si je prizadeval program od leta 2009 – 2015. Na velikem odru dvorane Gustaf v Pekarni bomo slišali odvode ljubih nam oznak kot so Dub, Noise, Rock, Jazz, Doom, Sludge, Avant, Punk in Free Improv.

Četrtek 12. oktober 2017 ob 21. uri

Cilantro
Zasedba: Angélica Castelló - snemalniki, electronika, ukulele, kasetnik; Billy Roisz - bass, electronika, tuna box, tv's, cacofonator

Mono Scarves & Kikiriki
Zasedba: Nina Farič – micro theremin, elektronika; Klemen Šali – elektronika, homemade elektronika

Dead
Zasedba: Jace – Vokal, Bass, el. kitara; Jem – bobni, vokal

MoE
Zasedba: Guro Skumsnes Moe - Bass, vokal; Joakim Heibø Johansen - bobni; Håvard Skaset – el. kitara

Petek 13. oktober 2017 ob 21. uri

Fs Massaker
Zasedba: Werner Thenmayer - bobni; Richie Herbst, analogni sintetizatorji; Michael Masen – saksofoni

Oholo!
Zasedba: Jošt Drašler – kontrabas; Marko Jenič – violina; Jure Boršič – saksofoni; Andrej Boštjančič Ruda – el. kitara; Vid Drašler – bobni, Andrej Fon – saksofoni

Ottone Pesante
Zasedba: Paolo Raineri - trobenta; Francesco Bucci - trombone; Beppe Mondini – bobni

Darla Smoking
Zaesdba: Jaka Berger – bobni, elektronika; Nac – sintetizatorji, elektronika