10.01.2017

Začenja se 15. koncertna sezona Akademije za glasbo

Koncerna sezona Akademije za glasbo bo tokrat trajala le od januarja do septembra 2017. Razdeljena je v šest ciklov (Koncertni abonma, Solistični recitali, Komorni večeri, Nova glasba, Stara glasba, Opera).

Tanja Benedik

15. sezona Akademije za glasbo

Prvi koncert bo že v četrtek, 12. januarja 2017, ko bo ob 19.30 v Slovenski filharmoniji Simfonični orkester AG s solistoma harfistko Laro Hrastnik in violinistom Rokom Zaletelom Černošem nastopil pod vodstvom gostujočega dirigenta Alexandra Drčarja.

Koncerna sezona bo tokrat trajala le od januarja do septembra 2017, saj se v bodoče ne bo več vezala na koledarsko, temveč študijsko leto. Razdeljena je v šest ciklov (Koncertni abonma, Solistični recitali, Komorni večeri, Nova glasba, Stara glasba, Opera), v katerih se bodo študenti predstavili na 63 koncertnih dogodkih in opernih predstavah. Od tega bo 12 koncertov v Koncertnem abonmaju, kjer bodo nastopili največji izvajalski korpusi in najboljši študentje kot solisti. Solisti so bili lani izbrani na interni avdiciji in se bodo predstavili z vsemi pomembnejšimi slovenskimi orkestri (Simfonični orkester RTV Slovenija, Orkester Slovenske filharmonije, Orkester SNG opera in balet Ljubljana in Simfonični orkester SNG Maribor) ter največjimi ansambli Akademije za glasbo – Simfoničnim, Pihalnim in Komornim godalnim orkestrom AG.

Vstop na vse koncerte razen tistih, ki bodo v Cankarjevem domu, je brezplačen.

Izpostavimo kot vrhunce letošnje sezone nekaj dogodkov. 12. januarja bo s harfistko Laro Hrastnik (mentorica Mojca Zlobko Vajgl) in violinistom Rokom Zaletelom Černošem (mentor Vasilij Meljnikov) nastopil Simfonični orkester, tokrat prvič pod taktirko gostujočega dirigenta Alexandra Drčarja. Na sporedu bosta Mendelssohnov violinski koncert in Schubertova Nedokončana simfonija, krstno bo izvedena simfonična pesnitev Glasbene pripovedke Tilna Slakana, slišali pa bomo tudi Händlov koncert za harfo in godalni orkester, ki je sicer izšel v seriji skladateljevih orgelskih koncertov.

5. marca bo v Slovenski filharmoniji nastopil Simfonični orkester EUphony z dirigentom Edom Spanjaardom. EUphony je projekt, ki združuje akademije iz Gradca, Zagreba, Budimpešte, Ljubljane in Linza. Mednarodni mladinski orkester združi študente iz omenjenih akademij pod vodstvom uveljavljenih dirigentov in je odlična priložnost za to, da mladi glasbeniki odidejo na turnejo po vseh sodelujočih mestih. Na sporedu bodo dela Gershwina, Coplanda in Debussyja.

11. aprila bodo na osrednjem koncertu Akademije za glasbo moči združili trije veliki korpusi (simfonični orkester in mešani zbor Akademije za glasbo ter komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana) ter pevski solisti z akademije. Vodil jih bo dirigent En Shao. Izvedli bodo Koralno fantazijo za klavir, soliste, zbor in orkester, op. 80 Ludwiga van Beethovna

V sezoni 2017 ljubljanska akademija v koprodukciji s Cankarjevim domom in Slovenskim komornim glasbenim gledališčem 11. maja pripravlja v Cankarjevem domu prvo slovensko izvedbo Brittnove opere Obrat vijaka. Gre za eno osrednjih britanskih opernih del in seveda enega najpomembnejših skladateljev 20. stoletja. Opero je napisal na začetku petdesetih let 20. stoletja po naročilu Beneškega bienala. Prvič je bila izvedena 14. 9. 1954 v Gledališču La Fenice v Benetkah. Libreto je napisan po romanu Henryja Jamesa, angleškega pisatelja, ki se je rodil v Ameriki, in pripoveduje o mladi vzgojiteljici, ki skrbi za dve aristokratski siroti na podeželskem dvorcu, kjer strašijo duhovi. Zgodba je polna nenavadnih obratov in srhljivih prizorov. Opero bo režiral tržaški režiser Igor Pison, ki je študiral operno režijo v Münchnu, slovensko občinstvo pa je prepričal s postavitvijo dramatizacije romana Angel pozabe Maje Haderlap in s Shakespearjevim Macbethom (SNG Drama Ljubljana), medtem ko trenutno pripravlja Wagnerjevo Rensko zlato v mariborski operi. Ponovitvi predstave bosta 12. in 13. maja.

Celotna programska knjižica s podrobnimi informacijami je na voljo TUKAJ.