30.08.2021

Začenja se 26. festival Cankarjada

V tem tednu se pričenja že 26. kulturno gledališki festival Cankarjada, ki bo tudi letos ponudil pester program s številnimi predstavami in koncerti.

Press info

26. festival Cankarjada

Klub vrhniških študentov organizira že 26. kulturno-gledališki festival Cankarjada.

Sreda, 1. september 2021, Tržaška cesta 11 - Vrhnika

ob 17.45

otvoritev festivala

ob 18.00
UPS - Muzikalna ulična predstava izven okvirjev
Mešani pevski zbor, sestavljen iz vrhunskih pevk in pevcev stopi pred publiko, ki je v pričakovanju nepozabnega nastopa. Smo pred glasbeno izkušnjo crème de la crème, o kateri se vznemirjeno šušlja tako v Sloveniji, kot tudi v tujini. Prihod virtuozne dirigentke potrdi najvišje upe: koncert bo vizualno privlačen, glasovno presenetljiv in zborovsko izjemno povezan. Samosvoja čudaškost, burna domišljija, notranji impulzi in zunanji motilci pa začrtan koncert peljejo v nepredvidene situacije. Iznenada je publika vključena v glasbeni repertoar, dirigentka se znajde med gledalci, pevci pa se v neredu na ves glas trudijo, da bo to še eden v seriji nepozabnih koncertov.

ob 20. uri
Bad Notion je energični glasbeni trio, ki se nezadržno uveljavlja kot ena najbolj privlačnih blues-rock atrakcij v Sloveniji. Navdušujoča posebnost njihovih nastopov so globoko vživeti blues toni, ki jih okusno kombinirajo z lahkotnostjo funk-a po eni in težo trdega rocka po drugi strani. Nastajajoča zmes redno navdušuje široko občinstvo, ravnodušnih pa ne pusti niti najzahtevnejših glasbenih sladokuscev. Naj gre za intimo majhnega odra, spektakel velikega koncerta, ali kaj vmes, z energičnim in neutrudnim nastopom pustijo Bad Notion edinstven pečat kjerkoli že se pojavijo. Zasedbo primarno sestavljajo Grega Smola Crnkovič (kitara in vokal), Jure Maček (bobni) in Žiga Korenčič (bas kitara). Med glasbene vplive prištevajo velikane, kot so Jimi Hendrix, Gov't Mule, Jeff Beck, Michael Landau, Led Zeppelin, Robben Ford, Santana in še številne druge.

Četrtek, 2. september 2021, Tržaška cesta 11 - Vrhnika

ob 20. uri

Tehnoburleska je nema komedija telesa, ki parodira okorelost družbenih vlog. Nekritično si prisvaja, kopira in lepi ženstvenost, moškost, družinska razmerja, mačizem in druge izprijene družbene vloge, ki po krivem veljajo za normativne. Ko se Tatovi povsem razgalijo, ter sloj za slojem odvržejo družbene preobleke, ne pridejo do bistva, temveč ugotovijo, da je bistvo ništrc, uprizorjene travestije telesa pa so opij, ki dela bivanje znosno. Ta zabavna igra v preoblačenju in njihovo vedenje je rezultat velike zgodovinske osvoboditve seksualnosti in teles posameznikov od družbenih spon. Zadovoljni v eklektičnem hrupu medijskega podobja raztegujejo popularne posnetke in jih zgrizejo do nezaslišanih oblik, ki zbujajo krohot ali obup. Tatovi podob ne iščejo smisla, temveč užitek. Kajti užitek je hedonistično loščilo, s katerim so premazali vsakdanje predmete in iz njih napravili nekaj izjemnega. Tehnoburleska s fizičnimi in čustvenimi telesi spreminja programsko kodo v družbi, ki končno dopušča odprto šifriranje lastnih omejenih neumnosti.

ob 21.30
Kitarski dvojec Aritmija, ki ga sestavljata glasbenika in skladatelja Tilen Stepišnik in Šemsudin Dino Džopa, je nastal leta 2002. Izvajata predvsem lastne avtorske skladbe v world-music stilu. V svoji glasbi prepletata elemente rocka, jazza, klasične glasbe, flamenka, ritmično se pa najbolj opirata na izročilo balkanske ljudske glasbe, za katero so značilni lihi ritmi, v katerih duo piše večino svojih skladb. Ravno lihi »nepravilni« ritmi so bili tudi povod, da sta si nadela ime Aritmija.

Petek, 3. september 2021, Tržaška cesta 11 - Vrhnika

ob 19. uri

Otroški kabaret Čuk na palici predstavlja oživljene protagoniste v lutkovni podobi in uprizarja zbirko uglasbenih pesmi ene najbolj priljubljenih slovenskih avtoric za otroke. V družbi navihanih, prevzetnih, požrešnih, razvajenih, lažnivih, kratkovidnih in zaljubljenih živali spoznamo življenjske zagate in rešitve. Otroci v predstavi spoznajo tudi različne inštrumente: violino, kitaro, ukulele bas, klarinet, bobne, ksilofon, dežno palico, lončeni bas, činele, glinene ptičke, drumljo...

ob 21. uri
Eden najustvarjalnejših slovenskih skladateljev in glasbenikov, Vasko Atanasovski. Saksofonist in flavtist, ustanovitelj ali soustanovitelj številnih glasbenih zasedb. Glasbeni kameleon, ki se zelo dobro zlije z vsakršnim glasbenim okoljem. Legendarni Vasko Atanasovski Trio je spomladi 2012 izdal znameniti album »Come To Me«, kateremu sta sledila »Feel« in »The Scissors«. Albumi so poželi izjemne kritike in močno zaznamovali slovenski in tudi tuj glasbeni prostor. Besedila skladb, ki jih običajno zaznamujejo hitri ritmi, so v angleščini, srbohrvaščini in slovenščini. V glavnem so ljubezenska, navdahnjena s humorjem in z izvirnimi, duhovitimi metaforami. Poleg številnih gostovanj doma ter v bližnji in daljni soseščini, je zasedba izpeljala turneji po oddaljeni Kitajski in Hong Kongu, podali pa so se tudi v London, Nemčijo, Slovaško ter na daljšo turnejo po Argentini. Deset let trajajoči zgodbi tria, v katerem je kitaro igral akademsko izobraženi kitarist Dejan Lapanja ter virtuoz na bobnih in tolkalih Marjan Stanić, se je leta 2018 priključil še kontrabasist Žiga Golob. Z letom 2020 pa je kitaro zasedel Miha Petric, zasedba pa se je preimenovala v Vasko & The Uncles from the Dark, kakor so se že predstavili junija 2020 na Athens Music Week. Zasedba štirih izjemnih mednarodno uveljavljenih slovenskih glasbenikov z Vaskom Atanasovskim na čelu s svojimi energičnimi in ekstatičnimi nastopi, vabijo k plesu in stoječim ovacijam. S pozitivnimi glasbenimi vibracijami uspešno osvajajo rock, jazz in world music odre.

ob 23. uri
Silvij Skok je dolgoletni glasbeni entuziast, ki se je po letih udejanjanja kot DJ, organizator
koncertov, roadie, predvsem pa strasten zbiralec glasbe leta 2013 znašel ob rojstvu založbe
Chrisa Eckmana in Petra Webra, Glitterbeat Records, in postal njuna desna roka.

Sobota, 4. september 2021, Tržaška cesta 11 - Vrhnika

ob 19. uri
Dejmo stisnt teater so urbano nomadsko gledališče. Selimo se med mnogimi ljubljanskimi odri, od Metelkove do BTC-ja, domače so nam tako dvorane kot dvorišča po Sloveniji in bližnji tujini. So igralci, improvizatorji, moderatorji, režiserji, tekstopisci, scenaristi, scenografi. Že od leta 1994 ustvarjajo gledališke predstave, improvizacijske šove, radijske igre, filme, videe, pišemo scenarije, izvajajo dogodke, nudijo igralske in moderatorske usluge, predvsem pa nezaustavljivo producirajo odbite ideje.

ob 20. uri
Vrhniški duo JuJo ustvarjalnost usmerjata v glasbo in besedila katerih tematika ni vsakdanja.

ob 21. uri
Jar of Flies je grunge skupina, ki je svojo glasbeno pot pričela leta 2013 s preigravanjem priredb legendarnih seattleskih grungerjev Alice in Chains. Njihov repertoar zajema priredbe različnih grunge skupin (že omenjene Alice in Chains, Soundgarden, Stone Temple Pilots, Nirvana in drugih), ustvarjajo pa tudi avtorsko glasbo, pri kateri je moč čutiti vpliv naštetih glasbenih skupin.

ob 22. uri
Četverec Koala Voice je s svojo neobremenjenostjo, razbijaško indie punk prezenco polno nalezljivih melodij in zasoljenih kitarskih riffov zelo hitro prirastel k srcu množicam, tako po Sloveniji kot tudi drugje po Evropi, predvsem po zaslugi prvenca Kangaroo’s a neighbour (2015) in drugega albuma Wolkenfabrik (2017). Leta 2018 pa so svojo diskografijo obogatili še z akustičnim albumom Koala Voice: Izštekani in pa nonšalantnim Woo Horsie, kjer so nam Koala Voice med drugim postregli z njihovim nesramno popoidnim hitom Ker tu je vse tako lepo. Njihova muzikalnost in očarljivost jim je pridobila tudi mesto predskupine pred legendarnimi Pixies v ljubljanskih Križankah. Svojo publiko pa so naprej lovili tudi po večjih evropskih festivalih, kot so Liverpool Sound City, Tallinn Music Week, Bush Budapest, Pohoda, Monkey Week, Exit, Inmusic in drugi. V letu 2020 so se Koala Voice posvetili ustvarjanju in snemanju njihovega 4. studijskega albuma z naslovom Plata, ki pa so ga že ob koncu leta začeli predstavljati širši publiki v obliki singlov, obogatenih z videi, za pesmi Vertigo, Vukovi in nazadnje Spaghettification. Z miksom indie rocka, popa, stonerja, rocka, countryja in diska, nam Koala Voice v slovenščini, srbohrvaščini in angleščini ponujajo 13 novih pesmi, ki odražajo časovno obdobje napolnjeno z iskanjem odgovorov večno neodgovorjenih vprašanj o ljubezni, prijateljstvu in srcozlomu, kjer poskušajo najti odgovor v malih trenutkih sreče. Ko opevajo stvari, ki malo bolijo, čudne rože, tuširanje, zaskrbljene ljudi, volkove in vrtoglavice, vam z albumom Plata, Koala Voice pustijo, da najdete skrite dele sebe skozi njihove pesmi.

ob 23. uri
Pohalino je globoko naklonjenost melodičnim BPM-om odkril ob svojem prvem obisku Ambasade Gavioli leta 1998. Ljubezen do elektronike je z obiskom legendarnih rejvov v naslednjih letih strmo naraščala in se leta 2003 končno manifestirala v želji po lastnem glasbenem ustvarjanju. Postal je zaželjen element klubskega dogajanja širom države, še posebej po pridružitvi k ekipi Zavod Kru leta 2009 in po svojem prvem nastopu v klubu K4 po povabilu Dj-ja Dojaja. Sodeloval je pri projektu Tutti Frutti v klubu Cirkus , ter bil tam  tudi 2 leti rezident , z ekipo Zavod Kru je soustvarjal Hočmo nazaj dinozavre v Klubu K4. Dokončno se je postavil na DJ zemljevid leta 2011 , ko je začel serijo Strawberry Fields podcastov, ki je naletela na odličen odziv. Občinstvo navdušuje s svojim značilnim slogom prepletanja housa , tech housa , disca , funka ter techna . Aktivni član Welcome to my house ekipe, s katero soustvarja tudi Trash Hits dogodke v Centralni postaji v Ljubljani.