09.10.2018

Začne se cikel sodobne glasbe Odkritja26

Od oktobra dalje bomo pod okriljem novega cikla za sodobno glasbo odkrivali novitete še živečih mednarodnih in slovenskih skladateljev.

Maia Juvanc

Steven Loy, osebni arhiv

Novi cikel sodobne glasbe Odkritja26 se bo odvijal v Studiu 26 Radia Slovenija. Cikel bo v sodelovanju s Stevenom Loyem ponudil novo obliko glasbene izkušnje na slovenski glasbeni sceni. Nova izkušnja bo vsebovala kombinacijo impresivne zvočnosti simfoničnega orkestra in subtilnejše izraznosti sodobnih skladateljskih tehnik. Tekom cikla se bo izvajala glasba skladateljev, ki doživljajo svet, kakršnega doživljamo tudi mi in to izkušnjo posredujejo v glasbi. Vključeni bodo skladatelji, ki so v kulturnih središčih po svetu dobro znani, manj pa pri nas. Glasbo bomo uživali v sproščenem in neformalnem okolju Studia 26 brez dodatnih ritualov, v želji, da se kot poslušalci osredotočimo zgolj na – poslušanje.


Uvodni koncert se bo odvil 10. oktobra ob 20:00. Simfonični orkester RTV Slovenija bo nastopil pod taktirko Stevena Loya in izvedel štiri skladbe, med katerimi je tudi noviteta. Koncert bo odprlo delo Envers IV Philippa Lerouxa, posvečeno žrtvam terorizma. Druga skladba je tudi zaznamovana z žalobno tematiko, gre za novo delo Plany d’Antigona, ki ga je prav za ta koncert ustvaril katalonski skladatelj Carlos de Castellarnau. Sledili bosta še skladba Traces britanske skladateljice Rebecce Saunders in delo Tranquil Abiding  že pokojnega skladatelja Jonathana Harveya, ki ga povezujemo Budizmom.


Odkritja26 2018 bodo neposredno predvajana na programu Ars in z video prenosom na Facebook strani programa Ars.