18.07.2019

Zadnje priprave pred odhodom v Göteborg

Vokalna skupina Jazzva bo 3. avgusta zapela na odru tekmovanja za Evrovizijski zbor, ki bo letos potekalo v Göteborgu na Švedskem.

Press info

Jazzva
Foto: Jana Jocif

Jazzva deluje že skoraj 15 let, sestavlja pa jo 7 članov, sicer prekaljenih zborovskih pevcev, ki so si pri ustvarjanju zaželeli več svobode in se zato podali v svet a cappelle – gre za sodobnejšo različico vokalnega petja, ki vključuje raziskovanje človeškega glasu, oponašanje inštrumentov, elemente vocal playa ter beatbox. Vokalna skupina Jazzva sodi med vidnejše predstavnike tega žanra pri nas in se lahko pohvali z mnogimi domačimi in tujimi uspehi. Jazzvin repertoar sestavljajo pesmi iz najrazličnejših žanrov: od popa, rocka in jazza do aranžmajev ljudskih pesmi in še mnogo drugega.

Z veseljem so se odzvali povabilu Uredništva glasbenih in baletnih oddaj z RTV Slovenija, da zastopajo Slovenijo na tekmovanju za Evrovizijski zbor leta. Priprave na nastop so v dneh pred odhodom najbolj intenzivne, saj bo skupina na tekmovanju predstavila Slovenijo z dvema povsem novima skladbama – zapela bo venček Spominčice (avtorji Lajos Serly, Rudi Ringbauer, priredba Veronika Emer) ter slovensko ljudsko pesem Bejži ftiček, ki jo je priredila umetniška vodja skupine, Jasna Žitnik.

Več o Jazzvini udeležbi na tekmovanju za Evrovizijski zbor leta, pripravi zgoščenke in drugih projektih skupine lahko preberete na spletni strani www.jazzva.siFacebooku ter kampanji Adrifund, v sklopu katere lahko sredstva prispevate le še nekaj dni.

Tekmovanje za Evrovizijski zbor leta bo letos potekalo drugič (leta 2017 je v Rigi slavil slovenski zbor Carmen manet), predstavlja pa pomembno promocijo slovenske kulture in slovenskega zborovskega petja, saj si prenos ogleda več kot 2 milijona gledalcev z vsega sveta. Ogledali si ga boste lahko v neposrednem prenosu na prvem programu TV Slovenija 3. avgusta ob 20.40.

01. Švedska: Zero8 (zborovodja: Rasmus Krigström)
02. Belgija: Almakalia (zborovodja: Nicolas Dorian)
03. Latvija: Koris Maska (zborovodja: Jānis Ozols)
04. Nemčija: BonnVoice (zborovodja: Tono Wissing)
05. Norveška: Volve Vokal (vzborovodja: Gro Espedal)
06. Danska: Vocal Line (zborovodja: Jens Johansen)
07. Škotska: Alba (zborovodja: Joy Dunlop)
08. Slovenija: Jazzva (zborovodja: Jasna Žitnik)
09. Švica: Cake O'Phonie (zborovodja: Antoine Krattinger)
10. Wales: Ysgol Gerdd Ceredigion (zborovodja: Islwyn Evans)