15.10.2018

Zajuckaj in zapoj 2018: Ura je dvanajst odbila

Ura bo odbila osmo večer, ko se bodo v Atriju ZRC na Novem trgu 2 v petek, 19. oktobra, razlegli prvi takti ljudskih pesmi – začela se bo prireditev Zajuckaj in zapoj.

Press info

Zajuckaj in zapoj 2018

Začetki segajo v leto 1989, ko se je Glasbenonarodopisni inštitut ZRC prvič odločil organizirati večer slovenske ljudske glasbe, ki je tudi sicer predmet njihovega raziskovanja. Odtlej so se vsako leto osredotočali na kakšno drugo področje ljudskega pesemskega ali inštrumentalnega izročila, tokrat pa bo mogoče prisluhniti pesmim, povezanim s s šegami poslavljanja od pokojnika, bedenja ob umrlem, na kratko – s smrtjo.

V današnjem svetu, kjer se smrt in minevanje vse bolj odrivata na rob in nas že samo omemba česa takega spravi v grozo, se to zdi nezaslišano. A včasih ni bilo tako, o čemer priča tudi izjemna raznolikost obsmrtnih šeg in pesmi na slovenskem narodnostnem ozemlju. Na koncertu z naslovom Ura je dvanajst odbila bodo nastopili trije reprezentativni izvajalci ljudske glasbe, in sicer pevke Društva Ragle iz Trebnjega, Ljudski pevci iz Tuhinja ter Pevska skupina Akademije za glasbo v Ljubljani. Kot sporoča prireditelj, bo posebna pozornost namenjena izročilu Prekmurja in Porabja (ki ju je od osrednjeslovenskih pokrajin ločevala dolgoletna vključenost v ogrski del habsburške monarhije), predstavili pa bodo tudi izsledke raziskovalnega dela mednarodnega projekta Spomini religioznega v arhivih ljudske glasbe, ki poteka od začetka leta 2016 ter je raziskovalce Glasbenonarodopisnega inštituta povezal s kolegi Inštituta za muzikologijo Raziskovalnega centra za humanistiko Madžarske akademije znanosti v Budimpešti.

Prireditev Ura je dvanajst odbila bo neposredno prenašana na Prvem programu Radia Slovenija.