26.05.2012

Zmaga Artbeaters na jazz tekmovanju v Bukarešti

Domača jazzovska zasedba Artbeaters je zmagala na mednarodnem tekmovanju v Bukarešti, na katerega se je prijavilo kar 160 zasedb z vsega sveta.

uredništvo

Artbeaters (foto: Cristian Oprea)
Foto: Cristian Oprea

Domača zasedba  Artbeaters v zasedbi Peter Ugrin (violina), Aleš Ogrin (klaviature), Jan Gregorka (bas) in Anže Žurbi (bobni) se je v preteklem tednu udeležila mednarodnega jazzovskega tekmovanja v Bukarešti ter osvojila prvo mesto. Tekmovanje – 6th international jazz competition – je del festivala Europafest 2012, ki je potekal v Bukarešti med 4. in 19. majem 2012, tako festival kot tekmovanje pa sta potekala v organizaciji JMEvents.

Samo tekmovanje se je odvijalo med 12. in 19. majem v središču Bukarešte, v teatru Odeon, zaključilo pa se je z gala koncertom finalistov ter izborom zmagovalcev. Za tekmovanje se je prijavilo kar 160 zasedb z vsega sveta. Artbeaters so prišli v ožji polfinalni izbor 25 bandov, ki so vsi nastopili na tekmovanju. Nastop v finalu 19. maja so si priborile štiri zasedbe: Quentin Angus Quintet (ZDA/Avstralija), Lindeborg / Aadnekvam Duo (Norveška/Švedska), Jazz in Dreadlocks (Poljska) ter naši Artbeaters, ki so zmagali in si prislužili glavno nagrado (Grand prize winners). Glede na konkurenco gre za velik uspeh slovenskega jazza ter tudi za odlično promocijo Slovenije in njene glasbe v svetu.

Artbeaters delujejo dobro leto, današnji kvartet pa se je razvil iz klavirskega tria, ki se mu je pridružil violinist Peter Ugrin. Vsi člani so akademsko izobraženi, v svojem repertoarju pa združujejo raznovrstne jazzovske in druge zvrsti od swinga in neworleanškega zvoka do funka, drum'n'basa, housa, afrobeata in jazz rocka. »Naša avtorska glasba bazira na jazzu, ker smo vsi člani banda v tujini šolani akademsko izobraženi glasbeniki, vendar se trudimo, da se tradicionalnega jazza v naših aranžmajih ne čuti,« pravi o izrazu Artbeaters violinist Peter Ugrin. Zasedba se po vrnitvi domov s tekmovanja pripravlja na snemanje prve studijske plošče, poletje pa bodo preživeli tudi na številnih koncertih po Sloveniji. »Važno je, da poleg naših originalnih kompozicij s kompleksnimi, a hkrati zelo poslušljivimi melodijami, na odru ustvarimo energijo, ki napolni celotni prostor in publike ne pušča hladne.«