06.09.2017

Zmaga Gverilcev – kdaj spet v napad?

Big band GveriLLaz na Nišville Jazz Festivalu 2017.

Tomaž Gržeta

Big Bang GveriLLaz
Foto: Jože Požrl

Big band GveriLLaz je danes že povsem znano ime na slovenski jazzovski sceni. Zasedba mladih profesionalnih glasbenikov se je prvič predstavila 28. junija 2014 s koncertom v sklopu 18. mednarodnega srečanja saksofonistov v Novi Gorici. Takrat so pod taktirko Gorana Krmca izvedli spored For modern times / Za moderne čase z deli Brookmeyerja, McNeelyja, Breckerja in Mintzerja. Naslednje leto so ponovno odprli festivalsko dogajanje v Novi Gorici, prav tako kot 20. Jazz Cerkno, in sicer s sporedom Frank Zappa music. Takrat smo poleg skladb legendarnega ameriškega glasbenika slišali tudi skladbi violinista in novega dirigenta Big banda GveriLLaz Petra Ugrina, s katerim band še vedno žanje uspehe. Zadnjega so poželi 13. avgusta z izjemnim nastopom na Nišville Jazz Festivalu v Nišu (Srbija). Vtise sta zbrala in v udobnem ter z dobro glasbo obarvanem ambientu Kina Šiška orisala Peter Ugrin in idejni vodja ter organizator banda Dano Ličen.

Kaj ste pričakovali od nastopa na Nišvillu in v kolikšni meri so se vaša pričakovanja uresničila?

Dano: Jaz osebno nisem hotel imeti nobenih pričakovanj, hotel sem samo »preživeti« logistiko in kot producent gladko izpeljati dogajanje. Zadovoljen sem, da mi je to uspelo, dobil sem kar nekaj pozitivnega feedbacka.

Peter: Želel sem pustiti dober vtis, hkrati pa članom orkestra izpolniti obljube, da se bodo imeli fajn in da bo nastop uspešen. Zato sem bil toliko bolj vesel odzivov, ki so nam dali vedeti, da sem obljubo izpolnil. Vsekakor je uspeh nastopa v ospredju, navdušenje še traja. Organizacija dogodka pa je v ozadju, ampak samo zato, ker je vse potekalo tako gladko in neopazno.

Po čem vam bo Niš(ville) ostal najbolj v spominu?

Peter: Po lepem odzivu publike, organizatorjev, lokalnih medijev ... Od vseh smo slišali, da smo bili med boljšimi zasedbami na letošnjem programu.

Kaj pa zdaj, ko imate odprta vrata na mednarodne festivale? Ali se lotevate kakšnega novega projekta?

Peter: Vrata? Bolj kot vrata so se nam odprla obzorja. Ugotovili smo, da nas s Srbi močno povezuje mentaliteta, čeprav nas politika in zgodovina ločujeta. Čeprav ni enotnosti, bratstvo nedvomno obstaja. In ravno z umetnostjo, z glasbo, bi se morali še bolj povezati in pobratiti – ne zaradi kakšne jugonostalgije, temveč zato, ker smo med gostovanjem začutili, da smo z gostitelji »na isti valovni dolžini«. Zato upamo na nova sodelovanja, povezovanja ...

Dano: Glede planov: trenutno dejansko počivamo, čakamo, da dozori kakšna nova ideja. Medtem ohranjamo kondicijo, delamo na tem, da nam energija ne izpuhti. V tišini planiramo novo taktiko, na papirju oblikujemo novo strategijo – ko bo ta dozorela, boste že vedeli. Boste že slišali, brez skrbi!