02.02.2021

Zvončki in trobentice 2021

V torek, 9. februarja ob 20. uri se bo preko spleta v okviru cikla Cankarjevi torki odvil 7. festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti Zvončki in trobentice.

Press Info

Zvončki in trobentice 2021

Mladi raziskovalci III–Tobija Hudnik–Equilibrium as Insta_bility: Tobija Hudnik, kitara; Lenart de Bock, Brina Kren, saksofon; Oskar Longyka, violina

Cikel rezidenc, koncertov in performansov Mladi raziskovalci je namenjen vodeni vključitvi izbranega ustvarjalca mlajše generacije v profesionalno infrastrukturno in raziskovalno okolje. Ustvarjalec v rezidenci leta 2020 je bil kitarist in skladatelj Tobija Hudnik, ki bo v sklepnem koncertu enoletnega cikla transakcij in raziskav nastopil z zasedbo Equilibrium as Insta_bility. Izvedba projekta poteka v koprodukciji z zavodom .abeceda. Umetniški vodja in mentor programa Mladi raziskovalci je Dré A. Hočevar.

Ana Čop, glas; Thilo Seevers, klavir

Klavirsko-vokalni duo je za glasbenike že stoletja zelo privlačna zvrst. Njena intimnost ponuja ogromno dodatnega prostora za zanimive zgodbe, čustva in različne osebnosti, ki nam jih glasba ponuja. Hkrati pa je ta zasedba velikokrat povezana z nostalgičnim repertoarjem sentimentalnih skladb in pogostim romantiziranjem ljubezni. Slovenska pevka Ana Čop in nemški pianist Thilo Seevers sta se skušala odmakniti od konvencionalnega repertoarja in svoj fokus usmeriti na zgodbe, ki odražajo stvarnost življenja. Besedilu podrejata tudi glasbene komponente in mu dopuščata, da nagovarja potek glasbe. Odstopanje od konservativne delitve vlog med pevcem in pianistom jima omogoča razširitev bogate tradicije vokalno-klavirskega dua. Prevečkrat zgolj spremljevalna vloga pianista se tako spremeni v enakovrednega pripovedovalca zgodbe. Opustila pa sta tudi običajno vokalno improvizacijo »scat« in jo nadomestila z improvizacijo na besedilo, kar zgodbo bolj približa poslušalcu. Že napisanemu repertoarju sta dodala še nekaj lastnih kompozicij in z improvizacijo uglasbeno poezijo. Tako vnašata kreativnost in svežino, še posebej na slovensko glasbeno sceno vokalno-klavirskih duov, ki jih ni prav veliko.

Trokut: Jaka Arh, saksofon, elektronika; Filip Pavić, električna kitara, efekti; Hrvoje Kralj, električni bas, efekti; Jerko Jurin, bobni, elektronika; gostja Ana Čop, glas

Trokut je elektronska jazzovska skupina od leta 2018. Njen repertoar sestavlja izključno avtorska glasba, sestavljena iz vnaprej določenih struktur in improvizacije. Navdih išče tako v modernem jazzu kot tudi v različnih žanrih elektronske glasbe. V njeni glasbi je čutiti vplive bendov, kot so Kneebody, Radiohead, Squarepusher, Boards of Canada in Nerve. S prvencem Shapeless raziskuje tanko mejo tako med improvizacijo in kompozicijo kot tudi med akustično in elektronsko glasbo. Album je razdeljen na skladbe, ki so nastale kot plod improvizacije v danem trenutku in na vnaprej spisane kompozicije. Dodatno pozornost poslušalca pritegne preplet akustičnih inštrumentov z zapletenimi elektronskimi zvočnimi kulisami, pri čemer je izvor posameznega zvoka v celoti prepuščen poslušalčevi domišljiji. Unikatnost albuma je izražena skozi njegovo široko paleto žanrov in podžanrov ter način, kako se ti med sabo prepletajo. Z izdajo prvenca pri londonski založbi Rika Muzika skupina dobiva tudi mednarodno not.