23.02.2017

Zvončki in trobentice: 3. enodnevni festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti

Tretja izvedba festivala krepi dodatne možnosti izražanja in uveljavljanja mlajših generacij jazzovskih glasbenikov v Sloveniji s predstavitvami novih projektov in izdaj v lokalnem ali mednarodnem kontekstu. Program bosta obogatila nastop gostov iz tujine in okrogla miza na temo slovenskega jazza.

Press info

Zvončki in trobentice: 3. enodnevni festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti

3. enodnevni festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti - Zvončki in trobentice se bo 7. marca odvil v Cankarjevem domu.

17.00
Kako provinca soustvarja slovensko jazzovsko krajino v razmerju do Ljubljane in Maribora
Pogovor vodi: Miha Zadnikar


18.00
Alchemical Playgrounds
Marko Lasič, bobni, tolkala; Matjaž Bajc, kontrabas; Mimo Cogliandro, saksofoni, bas klarinet; Flavio Brumat, saksofoni, flavta

Marko Lasič s skupino Alchemical Playgrounds je eden vodilnih mlajših improvizatorjev na domači sceni, ki se je uveljavil v sodelovanju z Zlatkom Kaučičem pa tudi pri drugih projektih, kot je bil trio Trus. Zasedba, močno vpeta v ustvarjalnost Orkestra brez meja, bo predstavila nove skladbe. »Temelj raziskovalnega projekta Alchemical Playgrouds sta svobodna improvizacija in eksperimentalni pristop k ustvarjanju. V tem laboratoriju glasbeniki skozi alkimističen (arabsko: umetnost preoblikovanja) proces na razgibanem igrišču sooblikujejo glasbeno pripoved, ki jo lahko skupaj s slikovitimi vizualnimi podobami sami interpretiramo, saj je namen projekta, da poslušalcu podaja zgodbe.« (Dušan Mijanović, Odzven)


19.00
Kristijan Krajnčan: DrummingCellist
Kristijan Krajnčan, violončelo, bobni

Bobnar, violončelist in skladatelj Kristijan Krajnčan, ki ga že poznamo iz številnih uspešnih projektov in koncertnih nastopov doma in v tujini, bo tokrat predstavil novi solistični projekt in izid albuma DrummingCellist. S sublimacijo sodobnega jazza, klasike, filmske glasbe in drugih zvrsti v celostno zvočno pripoved album DrummingCellist razkriva vznemirljiv, svež, smel, barvit in edinstven pristop. Glasba se razvneto in gibko preliva čez robove, onkraj povprečnosti in običajnega, v prehajanju standardnih omejitev, v raziskovanju možnosti dveh temeljnih inštrumentov s čisto in popolno umetniško vizijo zvočnega odkrivanja.
 20.00
Rodrigo Amado Quartet feat. Joe McPhee, Kent Kessler & Chris Corsano (posebni gost)
Rodrigo Amado, tenorski saksofon; Joe McPhee, altovski saksofon, žepna trobenta; Kent Kessler, bas; Chris Corsano, bobni

Gost večera Rodrigo Amado bo navdušujoč portugalski tenorski saksofonist na novem albumu This Is Our Language (Not Two), ki išče navdih na albumih This Is Our Music in In All Languages Ornetta Colemana. Toda legendarni Coleman je tu samo navdih, četverica izpiljenih mojstrov na čelu z živo legendo Joejem McPheejem vsekakor ne pušča nobenih dvomov. To je eden najboljših delujočih kvartetov v današnjem jazzu in čaka nas prestiž fantastičnih solov in skupinskega igranja.
 


21.15
Bowrain
Tine Grgurevič aka Bowrain, klavir, klaviature; Mario Babojelić, kitara; Robert Nitschke, bobni

Bowrain pianista Tineta Grgureviča je zaznamoval domačo jazzovsko sceno v zadnjem času in naletel na odličen odziv v tujini. Predstavil bo sveže gradivo za novi album, ki naj bi izšel še to pomlad.
“BOWRAIN a.k.a. Tine Grgurevič elektronsko glasbo ustvarja iz brezzvrstne perspektive, v dotikanju tradicij sodobne klasike in jazza, ne da bi se kadarkoli zasidral v eno samo zvočnost. BOWRAIN, mdr. avtor glasbe za plesne predstave in performansa/zankanega dueta za jazzovski klavir in ideološko filozofiranje pop-marksistične legende Slavoja Žižka, se ne boji eksperimentiranja.” Subbacultcha, Amsterdam
 


22.15
Teo Collori in Momento Cigano
Teo Collori, Metod Banko, kitara; Matija Krečič, violina; Matej Kužel, klarinet; Jan Gregorka, bas

Skupina Teo Collori in Momento Cigano igra izvrstno mešanico romske in plesne swing glasbe. Gre za projekt, v katerem se nostalgija prepleta z novimi zgodbami, saj fantje izvajajo svežo avtorsko glasbo v stilu, ki nas popelje v obdobje salonov, cigar, čarlstona in lakastih čevljev. Zasedbo sestavljajo akademsko izobraženi glasbeniki, ki sicer v svoji pop različici nastopajo kot spremljevalna zasedba pri vsem znanem Magnificu. Njihova prva plošča Hot Club Piran je bila izbrana za album leta 2015 na glasbenem portalu Muzikobala, v letu 2016 pa so njihovo odličnost prepoznali tudi v Ameriki, kjer so ploščo izdali pri svetovno znani založbi Lowtemp.