07.02.2023

Zvončki in trobentice: 9. festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti

Festival Zvončki in trobentice krepi in širi možnosti izražanja in uveljavljanja mlajših generacij jazzovskih glasbenikov v Sloveniji s predstavitvami novih projektov.

Press Info

Zvončki in trobentice, 9. festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti

Torek, 14. februarja 2023 ob 17.15, - Klub CD, Cankarjev dom - Ljubljana
Cankarjevi torki: Zvončki in trobentice - 9. festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti


18.00
Blaž Švagan – Sound in Time

Blaž Švagan, tenorski saksofon; Marko Črncec, klavir; Miha Koren, kontrabas; Matheus Jardim, bobni
Sound in Time je transkulturni projekt, poln svežih in sodobnih glasbenih konceptov, ki upoštevajo newyorško jazz sceno in vključujejo nekatere balkanske melodične oz. ritmične strukture.

18.45
Mladi raziskovalci VI. – Domen Kužnar
Miha Sever, klavir; Luka Papež, violončelo; Gašper Šemrov, tolkala; Arijan Mačak, saksofon; Domen Kužnar, viola

Cikel rezidenc, koncertov in performansov Mladi Raziskovalci je namenjen vodeni
vključitvi glasbenikov mlajše generacije v profesionalna infrastrukturna in raziskovalna okolja. Violist Domen Kužnar, ustvarjalec v rezidenci, bo predstavil opus del, ki jih bo razvijal vse leto.
V sodelovanju z Inštitutom .abeceda

19.30
Vsa
Veronika Kumar, glas, kitara, klavir, elektronika

Dobitnica nagrade Jazzon za najboljšo skladbo v letu 2022. Veroniko lahko zadnja leta spremljamo v različnih zasedbah, od jazzovskih do improvizatorskih. Po šolanju na ljubljanskem glasbenem Konservatoriju in končanem študiju jazzovskega petja in elektronike v Amsterdamu, je začela pisati avtorsko glasbo, ki jo bo predstavila na solo koncertu.

20.15
Luka Zabric The Gatherers
Luka Zabric, altovski saksofon; Tin Džaferović, kontrabas; Luís Oliveira, bobni

Različna ozadja članov skupine se pretakajo v kolektivno eklektično izraznost, ki jo zaznamuje individualnost posameznikov in veže skupna glasbena vizija. Tokrat trio išče nove pristopne točke svojemu ustaljenemu repertoarju, a vendar tudi po bolj ali manj premišljenih vzgibih pušča uhojeno pot za seboj.
Koncert je del programa Footprints, ki ga podpira Ustvarjalna Evropa.

21.00
WCKD Nation
Maša But, glas; Filip Vadnu, kitara; Nejc Škofic, klaviature; Grega Skaza, altovski saksofon; Matic Mikola, tenorski saksofon; Sandi Štor, trobenta; Peter Smrdel, bas; Žiga Smrdel, bobni

Glasba skupine združuje svetova jazza in popa ter ju prepleta v moderen neosoul. Umirjen vokal ostaja zvest sodobnemu ritmu in bluesu, podpira ga inštrumentalna podlaga, ki zajema tudi v hiphopu in funku. Skupina se je z dvema skladbama uvrstila na lestvico najbolj predvajanih skladb na Valu 202, portal 24UR jo je razglasil za eno najzanimivejših slovenskih zasedb, zmagala je na natečaju Radia SI, nominirali so jo za nagrado HEMI in ji podelili zlato piščal leta 2020.

17.15
Spremljevalni program
Miha Zadnikar: Dinamika priprave in prezentacije na različnih (tudi neznanih) prizoriščih: Z občinstvom in brez njega (virtualije; studio).

Pogovor