28.05.2019

13. Mednarodni festival »Igraj se z mano«

Mednarodni festival Igraj se z mano bo letos že trinajstič na Kongresnem trgu v Ljubljani. Igrali se bodo vsak dan od četrtka, 30. maja, do sobote. 1. junija. Tudi glasba bo!

Press info

Festival Igraj se z mano
Foto: arhiv organizatorja

Festival predstavlja najobsežnejši del Mednarodnega festivalskega leta Igraj se z mano, ki poteka v organizaciji Centra Janeza Levca Ljubljana in Društva za kulturo inkluzije. Festival tradicionalno poteka v Ljubljani v zadnjem tednu v maju, od leta 2010 pa se je festivalsko dogajanje razširilo tudi v druge kraje po Sloveniji in tujini. Festival je tudi mednaroden, saj ga vsako leto obiščejo tudi gostje iz tujine.

Ideja festivala je povezovanje skozi igro. Vključevanje otrok, mladostnikov in odraslih s posebnimi potrebami ter ostalih, ki z medsebojnim druženjem in skupnim ustvarjanjem rušijo meje med "hendikepom in normalnostjo" in dejansko uresničujejo inkluzijo vseh ljudi ne glede na drugačnost v družbo. Aktivnosti na festivalu spodbujajo socialno integracijo oz. inkluzijo med otroki, mladostniki in odraslimi osebami s posebnimi potrebami ter večinsko populacijo vseh generacij.

V aktivnosti so vključene šole, zavodi, nevladne organizacije in posamezniki. Pomembno je predvsem druženje vseh ljudi, festival pa jim nudi priložnost za povezovanje in spoznavanje skozi skupne dejavnosti. Posledično se gradijo temelji za bolj razumevajočo in odprto družbo. Središče dogajanja je vedno glavni oder, kjer potekajo glasbeni, pevski in plesni nastopi ter razne igre. Oder obkrožajo številne delavnice in animacijski kotički.

Osrednji festivalski del se bo odvijal v Ljubljani na Kongresnem trgu od srede, z dopoldanskim programom, v večernih urah od 20.00 do 22.00 ure pa bodo tople majske večere popestrili z inkluzivnimi večernimi koncerti. Na večernih koncertih v Ljubljani se bodo razigranim otročkom in vsem ostalim letos pridružili znani ustvarjalci iz Slovenije in tujine, ter Otroški zbor Centra Janeza Levca Ljubljana.