28.02.2024

14. sezona Harmonia Concertans - Stara glasba na Novem trgu

Na večini tematsko oblikovanih koncertov 14. sezone 2024 nastopa ansambel musica cubicularis v razširjenih zasedbah do dvanajst glasbenikov.

Press Info

Harmonia Concertans

Cikel koncertov stare glasbe na ustreznih zgodovinskih glasbilih Harmonia Concertans – Stara glasba na Novem trgu poteka nepretrgoma od aprila 2011 v Atriju ZRC, Novi trg 2, Ljubljana. Prirejata ga zavod Harmonia Antiqua Labacensis in Muzikološki inštitut ZRC SAZU. Cikel že vseskozi povezuje izvajalsko in raziskovalno delo in hkrati zagotavlja umetniško odličnost z vodilnimi evropskimi in slovenskimi izvajalci stare glasbe.

Na otvoritvenem in sklepnem koncertu sezone izvajajo nemško vokalno-instrumentalno glasbo – Pasijon po Mateju Johanna Sebastianija in kantato Jauchzet Gott in allen Landen, BWV 51, Johanna Sebastiana Bacha – z večjima zasedbama in znanimi mednarodnimi izvajalci. Nemška glasba bo v ospredju tudi na koncertu ob 350. obletnici smrti Matthiasa Weckmanna, ki bo v Frančiškanski cerkvi na Tromostovju, in na solističnem recitalu Edoarda Torbianellija, ki bo na zgodovinskem klavirju iz sredine 19. stoletja izvajal glasbo Roberta Schumanna.

Slovenski glasbeni dediščini je posvečen koncert italijanskih opernih arij iz rokopisne zbirke v Pokrajinskem arhivu Maribor, ki je nastala okrog leta 1740 in je bila nekoč last plemiške družine Attems iz Slovenske Bistrice. To je že četrti koncertni program ansambla musica cubicularis z glasbo iz te edinstvene zbirke. Na septembrskem koncertu bodo v izvedbi sopranistke slovensko-poljskega rodu Helene Bregar zazvenele italijanske komične kantate 17. stoletja. Pevka je novembra 2022 nastopila že v Albinonijevih komičnih intermezzih Vespetta in Pimpinone.

Med vidnejšimi izvajalci letošnje sezone so slavni avstrijski tenorist Daniel Johannsen, violinist Federico Guglielmo in pianist Edoardo Torbianelli. Na sklepnem koncertu bo nastopila mlada hercegovska sopranistka Nikolina Hrkać, solistka sporeda opernih arij iz Slovenske Bistrice pa bo francoska sopranistka Bénédicte Tauran.

Ansambel musica cubicularis se je kmalu po nastanku leta 2004 razvil v dinamičen sestav prilagodljive velikosti in zasedbe. Posveča se izvajanju starejše glasbe na ustreznih zgodovinskih glasbilih in v svoje koncertne sporede pogosto vključuje manj znana in še neobjavljena dela, tudi operne arije iz arhiva grofov Attems iz Slovenske Bistrice, motete in dialoge iz arhiva koprske stolnice, tudi operne arije iz arhiva grofov Attems v Slovenski Bistrici, koncerte iz ptujske zbirke, duhovne dialoge iz arhiva koprske stolnice, glasbo iz novomeškega frančiškanskega samostana, renesančno glasbo, posvečeno članom družine Khisl, in repertoar, ki so ga nekoč hranili v arhivu ljubljanske stolnice. Ansambel nastopa v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Nemčiji, Hrvaški, Češki, Španiji in Švici. Sodeluje z domačimi in tujimi pevci in instrumentalisti, tudi znanimi specialisti, kot so Manfredo Kraemer, Federico Guglielmo, William Dongois, María Cristina Kiehr in Edoardo Torbianelli. Konec leta 2021 je na Švedskem posnel zgoščenko motetov in instrumentalne glasbe Isaaca Poscha.

Spored

14. sezona 2024 Harmonia Concertans - Stara glasba na Novem trgu


Umetniško vodstvo: Domen Marinčič, Tomaž Sevšek

Torek, 5. marec 2024 ob 20. uri, ZRC SAZU - Ljubljana
Johann Sebastiani (1622–1683)
Pasijon po Mateju
Ansambel musica cubicularis s solisti: Daniel Johannsen, tenor (Evangelist); Joel Frederiksen, bas (Jezus); Bénédicte Tauran, sopran; Aco Aleksander Bišćević, tenor; Martin Logar, tenor

Ponedeljek, 22. april 2024 ob 20. uri, Cerkev Marijinega oznanjenja - Ljubljana
Matthias Weckmann in sodobniki
Spored: Weckmann, Ziegler, Lonati, Albertini
Tomaž Sevšek, orgle, orgelski pozitiv; Domen Marinčič, viola da gamba; Sam Chapman, teorba

Ponedeljek, 3. junij 2024 ob 20. uri, ZRC SAZU - Ljubljana
Operne arije pri Attemsovih
Spored: Leo, Hasse, Vinci, Bernasconi
Ansambel musica cubicularis s solistko: Bénédicte Tauran, sopran

Sreda, 4. september 2024 ob 20. uri, ZRC SAZU - Ljubljana
Komične kantate 17. stoletja

Spored: Cesti, Rossi, Girami, Frescobaldi
Ansambel musica cubicularis: Helena Bregar, sopran; Domen Marinčič, čembalo, viola da gamba; Tomaž Sevšek, orgelski pozitiv, čembalo

Petek, 11. oktober 2024 ob 20. uri, ZRC SAZU - Ljubljana
Robert Schumann
Recital na zgodovinskem klavirju
Edoardo Torbianelli, zgodovinski klavir Blüthner (1856)

Nedelja, 24. november 2024 ob 20. uri, ZRC SAZU - Ljubljana
Vriskajte Bogu vse dežele
Spored: Bach, Graupner, Fasch
Ansambel musica cubicularis s solisti: Nikolina Hrkać, sopran; Miha Petek, baročna trobenta; Federico Guglielmo, baročna violina

Pasijon po Mateju