10.11.2017

25 let nam pojejo!

Veliki koncert z gosti ob 25. obletnici Ane Pupedan se bo v petek, 10. novembra odvil v pivški dvorani Skala.

SIGIC

Ana Pupedan - 25. obletnica: Veliki koncert z gosti

Na koncertu v pivški dvorani Skala se bodo od 20. ure dalje poleg Ane Pupedan predstavili naslednji gosti: Jani Kovačič (Modri Jani), Rudi Bučar, Severa Gjurin, Klemen Klemen, Recycleman (Ali En), Drago Mislej Mef, Zoran Predin, Slavko Ivančič, Borut Marolt (Niet), Grega Skočir (Big Foot Mama), Medea Novak, Davorin Bešvir (Pridigarji) in še kdo.

Po koncertu se bo praznovanje v velikem šotoru ob dvorani nadaljevalo ob zabavi s kočevskimi Zapušanci.

Ana Pupedan, ki v primorskem narečju pomeni eno uro popoldne, lahko pa tudi simbolizira ime in priimek prikupnega dekleta, je bila ustanovljena leta 1992 v Pivki. Je ena redkih domačih skupin, ki 25 let deluje v istem sestavu: Simon Avsec (vokal, violina), Boštjan Požar (kitara, klarinet), Peter Žnidaršič (bas kitara) in Marko Doles (bobni). Člani skupine igrajo mešanico rocka, panka, jazza, bluesa, raggaeja in hipijade, kateri dajejo poseben čar besedila z lucidnim pogledom na življenje in družbeno dogajanje. Ena takih lucidnosti je bila gotovo tudi zaznava neke nespretne izjave Dejvija Hrušovarja, ki se je glasila: "Mi smo tukaj, da vam pojemo!". Fantje, ki so na začetku svoje poti omenjeno izjavo spretno reciklirali, si verjetno niso predstavljali, da nam bodo 'peli' celih 25 let.

V tem obdobju je skupina izdala pet albumov: Anje Pupedanjü  - ‎1995 (samozaložba), Ante Prupagandni Balar ‎- 1998 (Vinylmania Records),  Ana Pupedan - 2002 ‎(samozaložba), Na Domači Brjači - 2010 ‎(Založba Radia Študent) in Ana Pupedan & Jani Kovačič: Besne pesmi  - 2017 ‎(Založba Radia Študent). Ana Pupedan se je preizkusila tudi v gledališču (Viže inu griže), na filmu (Vrtičkarji) in animiranem filmu (Bizgeci).

Skupino ste lahko srečali tudi v drugi različici - kot Ante Upedanten Bando, ki je z akustičnimi inštrumenti za staro šaro preigravala skladbe vseh mogočih glasbenih zvrsti.