16.11.2023

40 let Odpadkov civilizacije

Pred 40 leti je skupina Odpadki civilizacije v legendarnem Disku FV odigrala svoj prvi koncert. Jubilejni rojstni dan bodo praznovali 18. novembra v Klubu Gromka.

Press Info

Plakat: 1. koncert skupine Odpadki civilizacije

Praznovanje je seveda najboljše v družbi prijateljev, zato se bodo skupini Odpadki civilizacije na odru pridružili štirje bendi.

Kočevske hardkorovce Pankerosche smo včasih kar veliko videvali v Gromki, potem pa se je »zgodilo življenje«, prišli so otroci in bend je za nekaj časa prekinil z nastope. Na srečo ne prav za dolgo in tudi oni so letos praznovali obletnico. In sicer petindvajseto.

Še eni povratniki na sceno so ormoški Wasserdicht, ki so se, po več kot dvajsetih letih,  na oder vrnili letos aprila v Unterhundu. Dolga odsotnost se energičnosti in prezenci benda prav nič ne pozna. Polni zagona in tudi svežih idej, so tudi že posneli nov album.

Motus iz Zagreba so nastali davnega leta 88, s čimer so tudi oni letos praznovali, že kar petintrideseto obletnico obstoja. Ves čas so so zvesti svojemu sloganu Motus vita est, kar dokazuje lepa nabirka albumov, na katerih se najdejo že skorajda »ponarodele« klasike kot so Duge noči, Razlike, Holandija in drugi.

Pasmaters iz Pule zaokrožujejo listo gostov, ki bodo nastopili 18.11. Bend je nastal samo dve leti za Odpadki. Preživeli so mnoge razpade in ponovne združitve in posneli vrsto albumov, od katerih se Seeing through hardcore, kiti z  naslovom enega najboljših hardcore albumov na Hrvaškem.

Na koncu nastopijo še slavljenci, legende, ki so pisale zgodbo Hardcore Ljubljana v osemdesetih. Ljubljanski Odpadki civilizacije so v različnih zasedbah igrali približno od leta 1983 do leta 1988. Veljali so za enega najbolj politično angažiranih in kritičnih slovenskih oziroma jugoslovanskih bendov.